Γιώρης Πασχάλης Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης: ««Πρέπει να συμμορφωθούμε. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι Εθνικός Στόχος»

 

Στην ουσία είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου του περιορισμού της κίνησης των Ξανθιωτών αφού σήμερα θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι.

Όπως ανέφερε ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Πασχάλης Γιώρης στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, η χθεσινή ημέρα, ήταν αποδοτική κάτι που επιβεβαιώνεται και από το δικό μας ρεπορτάζ, αφού ήταν μεγάλος ο αριθμός των Ξανθιωτών που ήταν εφοδιασμένος με τα απαραίτητα έγγραφα που ανέφεραν τον σκοπό της μετακίνησης τους. Ο ίδιος ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιώρης, ανέφερε ότι η χθεσινή ημέρα κύλησε ήρεμα και τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής του μέτρου είναι ενθαρρυντικά αφού οι Ξανθιώτες δείχνουν την συνέπεια και την αίσθηση ευθύνης τους απέναντι στο γενικό καλό. «Πρέπει να συμμορφωθούμε. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, κρίσιμη φάση και θα πρέπει να μην έχουμε την εξάπλωση της πανδημίας. Σαφώς και εμείς θα εφαρμόσουμε το μέτρο όμως, το νόημα είναι, να τηρηθεί το μέτρο. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι αυτός και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι είναι εθνικός στόχος»

Όσο για την παρουσία Βουλγάρων κυρίως στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού οι Βούλγαροι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα όπως διευκρινίζει ο κ. Γιώρης, είναι κλειστά σε πολίτες τρίτων χωρών. Αν κάποιος Βούλγαρος εργάζεται στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με τα προβλεπόμενα έγγραφα που προβλέπονται από τις αποφάσεις του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αν μεν έχουν σπίτια και επιθυμούν να μείνουν σε αυτά, ισχύει ότι και για τους Έλληνες Πολίτες. Δηλαδή κανένας δεν απαγορεύει στον Ξανθιώτη να πάει στο σπίτι του στο χωριό και να μείνει, αρκεί, όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις, να μείνει μέσα στο σπίτι του.

Για τον λόγο αυτό, η αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, διαθέτει προσωπικό το οποίο ενημερώνει σχετικά τους κατοίκους των οικισμών ότι πρέπει να μείνουν μέσα, σημειώνοντας ότι έχει μετριασθεί η είσοδος στην Χώρα, αλλά σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδός τους, όπως, το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής που περνούσαν απέναντι στην Βουλγαρία για τα ψώνια τους και είναι λογικό όλα αυτά με τον φόβο της εξάπλωσης του κορονοιού, να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και όλοι θα πρέπει να καταλάβουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Στην περίπτωση του Βουλγάρου υπηκόου ο οποίος θα δείξει συμπτώματα, ισχύει η 14ήμερη καραντίνα όπως σε όλους τους πολίτες στο σπίτι του και αν προσβληθεί, ακολουθείτε η νόμιμη διαδικασία που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Σχετικά με την είσοδο των Βουλγάρων πολιτών από τον Άγιο Κωνσταντίνο, σήμερα, θα καταγραφούν τα στοιχεία όσων κάνουν είσοδο στην Χώρα μας.

Μέχρι χθες δεν γινόταν καταγραφή της εισόδου τους στην Χώρα μας γιατί δεν υπήρχε το μέτρο. Σήμερα όμως που απαγορεύεται η μετακίνηση, θα γίνεται καταγραφή αυτών που έρχονται στην χώρα μας οπότε θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιοι έρχονται και κυρίως γιατί. Άλλωστε, η απαγόρευση ισχύει σε όλη την επικράτεια άρα και αυτοί με κάποιον τρόπο πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα εισόδου έχοντας το διαβατήριο τους. Δεν θα περάσουν έτσι απλά.

Ο λόγος που γίνεται καταγραφή είναι αν αργότερα χρειαστεί να γίνει ιχνηλάτιση κάποιου κρούσματος να υπάρχουν στοιχεία. Σαφώς και δεν μπαίνουν στην χώρα μας ανεξέλεγκτα. Από αυτήν την καταγραφή θα δούμε με ποιους ήρθαν σε επαφή και από την ώρα που θα μπούνε στην Ελληνική Επικράτεια ισχύουν οι απαγορεύσεις όπως σε όλους τους Έλληνες Πολίτες.

Όσο για τα σπίτια που έχουν στην παραλιακή ζώνη αυτό προϋπήρχε και εκεί ισχύει ότι σε όλους τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να πάνε στα σπίτια τους και εκεί να απομονωθούν. Η αστυνομία θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους αν

τηρούνται τα προβλεπόμενα στις μετακινήσεις τους. Διαφορετικά αυτοί όπως και οι Έλληνες πολίτες, αν δεν μπορούνε να αιτιολογήσουν την κίνηση τους εκτός σπιτιού, θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος και θα βεβαιωθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Τέλος τονίζετε σε όλους τους τόνους ότι οι πολίτες θα πρέπει να στηρίξουν την απόφαση περιορισμού της μετακίνησης τους γιατί είναι Εθνικός Σκοπός η διαφύλαξη της υγείας όλων. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή ως Χώρα και ως περιοχή.

Άλλωστε, αυτό φάνηκε από τα γεγονότα στην Κίνα, ο περιορισμός της ΑΣΚΟΠΗΣ κυκλοφορίας, ήταν αυτό που έφερε τα θετικά αποτελέσματα.

Σε δύο τρείς ημέρες θα υπάρχει μία καλλίτερη εικόνα της συμμόρφωσης των πολιτών στην απαγόρευση.

Και να μην ξεχνάμε όλοι μας ότι πλέον ισχύει και το πρόστιμο των 150 ευρώ που δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά σύνεσης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός, αυτά τα χρήματα θα διοχετευθούν στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Σημασία έχει όλοι μας να συμμετέχουμε σε αυτήν την Εθνική Προσπάθεια χωρίς τις παρεμβάσεις της Πολιτείας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ