Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε στις Καστανιές, αλλά και σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, με συγκρούσεις αστυνομικών και λαθρομεταναστών οι οποίοι επιχειρούσαν να εισβάλουν από την Τουρκία στον Έβρο.

Σύμφωνα με το evros – news.gr, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων, η τεράστια συνοριογραμμή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί και όπως γράψαμε χθες βράδυ, εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν είτε μέσω του χερσαίου κομματιού στον βόρειο Έβρο, είτε μέσω του ποταμού αφού ο φετινός χειμώνας δεν έφερε χιόνια και βροχές και το νερό δεν είναι πάρα πολύ ώστε να δυσκολεύει το πέρασμα. Γι’ αυτό ακόμα και μέσα στην Ορεστιάδα ο κόσμος έβλεπε δεκάδες άτομα που πέρασαν παράνομα τα σύνορα, να κυκλοφορούν μέσα στην βροχή που έπεφτε, ενώ το ίδιο συνέβαινε και σε αρκετά χωριά σε όλο το νομό.

Ενδεικτικό των συγκρούσεων και της προσπάθειας των αστυνομικών να αναχαιτίσουν τους λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να… σπάσουν τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων, είναι το συγκλονιστικό video από το Twitter του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έντασης από την τουρκική πλευρά. Ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, κραυγές από γυναίκες που βρίσκονται στο τουρκικό μέρος, ενώ κάποιοι από τους λαθρομετανάστες φαίνεται να… απαντούν εκτοξεύοντας και αυτοί φωτοβολίδες προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη για να εκβιάσει μέσω της Ελλάδας και χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες την Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά σε όλο αυτό το σχέδιο. Εν ανάγκη να “επιστρατεύσει” στα σύνορα για καλύτερο έλεγχο και τον στρατό, όπως έκαναν οι Βούλγαροι.