Τα οφέλη ενός σκύλου σε παιδιά και ηλικιωμένους.

 

Τα υγιή οφέλη σε ηλικιωμένα άτομα

Εκτός της ζωτικής συντροφιάς που οι σκύλοι προσφέρουν, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και στην υγιή γήρανση με τους εξής τρόπους:

  • Συμβάλλοντας στο να βρεις το νόημα και τη χαρά της ζωής. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε πράγματα που πριν μας απασχολούσαν και έδιναν νόημα στη ζωή μας. Μπορεί να συνταξιοδοτηθούμε ή τα παιδιά μας να μετακομίσουν μακριά. Η φροντίδα ενός σκύλου μπορεί να σου προσφέρει ευχαρίστηση και να αυξήσει το ηθικό, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση σου. Αν διαλέξεις να υιοθετήσεις ένα σκύλο από καταφύγιο και μάλιστα, πιο ηλικιωμένο, θα έχεις μια αίσθηση εκπλήρωσης, με την έννοια ότι, πρόσφερες στέγη σε ένα σκύλο που ίσως διαφορετικά, να είχε υποστεί σε ευθανασία.
  • Βοηθώντας στο να μην μένεις αποκομμένος. Το να διατηρείς έναν κοινωνικό κύκλο, όσο μεγαλώνεις, δεν είναι πάντοτε εύκολο. Συνταξιοδότηση, αρρώστιες, θάνατος, μετακομίσεις, είναι μερικά από αυτά που μπορούν να απομακρύνουν στενούς φίλους και συγγενείς. Και οι νέες γνωριμίες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες. Ο σκύλος για τα ηλικιωμένα άτομα, είναι ένα υπέροχο «μέσο» για γνωριμίες και συζητήσεις με καινούρια άτομα.
  • Αυξάνοντας τη ζωτικότητα. Μπορείς να ξεπεράσεις πολλές από τις σωματικές προκλήσεις που φέρνει η γήρανση, φροντίζοντας τον εαυτό σου. Ο σκύλος, και σε ένα μικρότερο βαθμό η γάτα, σε παρακινεί στο παιχνίδι, το γέλιο και την άσκηση, κάτι που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και την ενέργεια σου.

 

 

Σκύλος και Ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ ή άνοια

Ως μέρος της ασθένειας, άτομα με Αλτσχάιμερ, μπορεί να παρουσιάσουν ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς, κάποια από τα οποία, να σχετίζονται με την ανικανότητα διαχείρισης του άγχους.

 

  • Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην πόλη Ντέιβις, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ασθενείς με Αλτσχάιμερ, έχουν λιγότερο άγχος και παρουσιάζουν λιγότερα ξεσπάσματα αν έχουν σκύλο ή γάτα μέσα στο σπίτι.
  • Ο σκύλος αποτελεί μια πηγή θετικής, μη λεκτικής επικοινωνίας. Η παιχνιδιάρικη αλληλεπίδραση και το απαλό άγγιγμα από ένα καλά εκπαιδευμένο, υπάκουο σκύλο καθησυχάζει τον ασθενή και μειώνει την επιθετική συμπεριφορά.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, η προβληματική συμπεριφορά του ασθενή αποτελεί αντίδραση στη νευρική ανταπόκριση που παίρνει από αυτόν που τον φροντίζει. Τα κατοικίδια μπορούν να ελαττώσουν τη νευρικότητα των φροντιστών.

 

Τα υγιή οφέλη για τα παιδιά

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, έχουν λιγότερες πιθανότητες για αλλεργίες και άσθμα αλλά ακόμα, μαθαίνουν την υπευθυνότητα, την συμπόνοια και την κατανόηση του να έχεις ένα σκύλο ή μια γάτα.

 

  • Αντίθετα με του γονείς ή τους δασκάλους, τα κατοικίδια δεν είναι ποτέ επικριτικά και δεν δίνουν διαταγές. Αγαπούν πάντα και η ύπαρξη τους στο σπίτι παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά. Έχοντας πάντα ένα σκύλο στο σπίτι, τα παιδιά καταπολεμούν το άγχος αποχωρισμού όταν οι γονείς λείπουν.
  • Η αγάπη και η συντροφικότητα ενός πιστού σκύλου κάνει το παιδί να νιώθει σημαντικό και το βοηθά να καλλιεργήσει μια θετική εικόνα του εαυτού του.
  • Τα παιδιά που είναι συναισθηματικά δεμένα με το σκύλο του χτίζουν ευκολότερα σχέσεις με τους γύρω τους.
  • Έρευνες επίσης λένε πως ο σκύλος μπορεί να ηρεμήσει υπερδραστήρια ή πολύ επιθετικά παιδιά. Φυσικά, τόσο ο σκύλος όσο και το παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να φέρονται ο ένας στον άλλο κατάλληλα.

 

Παιδιά και ενήλικες ωφελούνται εξίσου από το παιχνίδι με το σκύλο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης αλλά και, κίνητρο για το μυαλό και το σώμα. Το παιχνίδι με το σκύλο μπορεί ακόμα, να είναι η είσοδος του παιδιού στη μάθηση. Μπορεί να παρακινήσει την περιέργεια και τη φαντασία του. Για παράδειγμα, η επιβράβευση του παιδιού στο να μάθει ένα νέο κόλπο στο σκύλο, μπορεί να του διδάξει τη σημασία της επιμονής. Η φροντίδα ενός μαλλιαρού φίλου μπορεί να προσφέρει και κάτι ακόμα στο παιδί: άπειρη χαρά.

 

 

Ο σκύλος είναι μεγάλη δέσμευση

Ο σκύλος δεν αποτελεί κάποια θαυματουργική θεραπεία για ψυχικές ασθένειες. Το να έχεις ένα σκύλο είναι ωφέλιμο και καθησυχαστικό μόνο για εκείνους που αγαπούν και εκτιμούν τα κατοικίδια, αλλά παράλληλα, έχουν το χρόνο και τα χρήματα, να το κρατήσουν χαρούμενο και υγιές. Αν δεν είσαι «ο τύπος που λατρεύει τα σκυλιά», τότε ένα κατοικίδιο δεν πρόκειται να σου προσφέρει ούτε υγιή οφέλη, ούτε μια καλύτερη ζωή. Για μερικούς μάλιστα, το να έχεις μια γάτα ως κατοικίδιο, απαιτεί λιγότερο χρόνο και προσοχή και, μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση.

Βέβαια, ακόμα κι αν αγαπάς το κατοικίδιο σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι περιλαμβάνει η φροντίδα του. Το να έχεις σκύλο είναι μια δέσμευση που θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή, περίπου δέκα ή δεκαπέντε χρόνια. Και στο τέλος αυτής της δέσμευσης, θα βιώσεις τη θλίψη και τον πόνο που έρχεται από την απώλεια ενός αγαπημένου φίλου.

 

Άλλες προϋποθέσεις για να έχεις ένα σκύλο είναι οι εξής:

  • Ο σκύλος απαιτεί χρόνο και προσοχή. Όποιον ιδιοκτήτη σκύλου και να ρωτήσεις, θα σου πει πως δεν υπάρχει τίποτα το ωφέλιμο στην ψυχική σου υγεία, όταν γυρίζεις σπίτι, σε ένα σκύλο που ήταν κλειδωμένος και μόνος εκεί όλη την ημέρα. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση και ψυχικό κίνητρο για να παραμένει ήρεμος και ισορροπημένος.
  • Ένα κατοικίδιο μπορεί να περιορίσει την κοινωνική σας δραστηριότητα. Ο σκύλος δεν μπορεί να μείνει για πολύ μόνος του. Εκπαιδεύοντας τον, θα μπορείτε, για παράδειγμα, να πηγαίνετε μαζί σε επισκέψεις, να κάνετε κάποιες δουλειές ή να κάθεστε σε καφετέριες, αλλά δεν θα μπορείτε να φεύγετε μακριά και απροειδοποίητα το σαββατοκύριακο, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσετε την διαμονή του σκύλου σας.
  • Οι σκύλοι μπορούν να γίνουν καταστροφικοί. Οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να προκαλέσει κάποιο περιστασιακό ατύχημα στο σπίτι, ειδικά αν είναι άρρωστος ή αν έχει μείνει για πολύ ώρα μόνος του στο σπίτι, ενώ άλλοι, έχουν την τάση να μασάνε παπούτσια ή να καταστρέφουν μαξιλάρια. Η προπόνηση και η άσκηση εξαλείφουν αρνητικές, καταστροφικές συμπεριφορές αλλά παραμένουν ίδιες, σε σκύλους που είναι για πολύ καιρό μόνοι τους.
  • Ο σκύλος απαιτεί υπευθυνότητα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ανατροφή τους, τα περισσότερα σκυλιά, μπορούν να τραυματίσουν ανθρώπους αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα μεταχειρίζονται υπεύθυνα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι σε επιφυλακή για κάθε πιθανό κίνδυνο, ιδιαίτερα γύρω από παιδιά.
  • Ο σκύλος αποτελεί κίνδυνο της υγείας μερικών ατόμων. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται από το σκύλο στον ιδιοκτήτη, οι αλλεργίες αποτελούν το πιο συνηθισμένο κίνδυνο υγείας όταν έχεις κατοικίδιο. Εάν εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου έχει διαγνωστεί με αλλεργία κατοικίδιου, σκέψου προσεκτικά, προτού πάρεις το κατοικίδιο, αν μπορείς να ζήσεις με τα συμπτώματα της αλλεργίας. Έχε επίσης υπόψη σου πως, φίλοι ή συγγενείς με αλλεργίες, δεν θα μπορούν να σε επισκέπτονται αν έχεις το σκύλο στο σπίτι.

 

Έχεις την οικονομική δυνατότητα για ένα κατοικίδιο;

Δεν γίνεται διαφορετικά: το να έχεις σκύλο κοστίζει χρήματα. Πρώτα απ’ όλα, κοστίζει η αγορά του αν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη φυλή αν και η υιοθεσία είναι σίγουρα μία πολύ καλύτερη πράξη. Μετά την απόκτηση, υπάρχουν και άλλα έξοδα για την ανατροφή ενός υγιούς σκύλου:

  • Η Αμερικανική Κοινωνία πρόληψης σκληρότητας κατά των ζώων (ASPCA) υπολογίζει πως η εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών ενός σκύλου ανέρχεται μεταξύ των 580 και 875 δολαρίων ετησίως (αντίστοιχα 500-700 Ευρώ), ανάλογα και με το μέγεθος του σκύλου. Δηλαδή, 50 με 70 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι άνεργος ή ηλικιωμένος, με περιορισμένο εισόδημα, ενδέχεται να δυσκολευτείς με τα έξοδα ενός κατοικίδιου.
  • Ένας σκύλοςθα χρειαστεί στείρωση και εμβολιασμούς, αν και πολλά καταφύγια συμπεριλαμβάνουν αυτά τα έξοδα στο ποσό της υιοθέτησης. Οι ενήλικες σκύλοι μάλιστα, χρειάζονται κάθε μήνα θεραπευτική αγωγή πρόληψης από ψύλλους και τσιμπούρια. Έπειτα, υπάρχουν τα έξοδα για ξηρά τροφή σκύλου και διάφορα αξεσουάρ όπως το σπίτι του, τα σκεπάσματα, τα μπολ φαγητού και νερού, το κολάρο και το λουρί, τα παιχνίδια, την περιποίηση, την ελευθερία, και τις επιβατικές θέσεις που μπορεί να κάθεται.
  • Όταν ο σκύλος αρρωσταίνει, τα κτηνιατρικά έξοδα αυξάνονται κατακόρυφα. Ενώ κάποιες φυλές σκύλων είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να χρειαστεί επείγουσα φροντίδα λόγω τραυματισμού ή αδιαθεσίας.

 

Όποιες προθέσεις και να έχεις όταν φέρνεις το σκύλο σπίτι, πολύ σύντομα μετατρέπεται στον καλύτερο σου φίλο. Κι αν αρρωστήσει, θα κάνεις τα πάντα για να γίνει καλά – ακόμα και αν χρειαστεί να ξοδέψεις χρόνο και χρήμα. Αλλά με σιγουριά αυτά που θα σου δώσει ένας σκύλος δεν θα τα βρείς εύκολα κάπου αλλού.