Ιδέες για τον φωτισμό του σαλονιού μας

Το σαλόνι είναι εκείνος ο χώρος του σπιτιού όπου περνάμε ίσως τις περισσότερες ώρες της ημέρας είτε μόνοι μας είτε με την οικογένειά μας είτε ακόμη και με τους φίλους μας.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό αυτός ο χώρος να έχει επαρκή φωτισμό, ώστε να μας κάνει να νιώθουμε οικειότητα και ο χώρος μας να δείχνει ακόμα μεγαλύτερος.

Αν λοιπόν δεν διαθέτετε μεγάλα παράθυρα ή το σαλόνι σας βρίσκεται σε σημείο όπου δεν το βλέπει ο ήλιος είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε σε διάφορα φωτιστικά που θα προσφέρουν το απαραίτητο φως στο χώρο σας.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για φωτιστικά σαλονιού:

  • Κεντρικός φωτισμός: Ένα κεντρικό πολύφωτο ή πολυέλαιος βοηθά να δοθεί έμφαση στο χώρο, ειδικά αν πρόκειται για καθιστικό που ενώνεται με την κουζίνα. Σε περίπτωση που ο χώρος λούζεται από φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να αποφύγετε τα μεγάλα κρεμαστά φωτιστικά και να επενδύσετε σε μεγάλα και εντυπωσιακά φωτιστικά δαπέδου.
  • Τηλεόραση και φωτισμός: Αν παρακολουθείτε τηλεόραση στο σαλόνι, αποφύγετε να έχετε αναμμένο το κεντρικό φως, εκτός αν υπάρχει δυνατότητα διαβάθμισης της έντασης όπως με τα φωτιστικά dimmer γιατί το εκτυφλωτικό φως σε συνδυασμό με τη ακτινοβολία της τηλεόρασης, θα κουράσουν την όραση σας. Το ιδανικό είναι να έχετε αναμμένα τα φωτιστικά δαπέδου ή τοίχου την ώρα που βλέπετε τηλεόραση.
  • Φωτισμός και διάβασμα: Για πολλούς ανθρώπους το καθιστικό ή το σαλόνι αποτελούν χώρο μελέτης ή εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση η ύπαρξη μιας λάμπας γραφείου κρίνεται απαραίτητη. Τοποθετήστε πίσω από την πολυθρόνα ή πάνω στο έπιπλο που χρησιμοποιείτε ως γραφείο. Μην στηριχτείτε στο φυσικό φως ή στο κεντρικό φωτιστικό οροφής γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κουράσετε τα μάτια σας. Τα φωτιστικά σε αυτή την περίπτωση δεν βοηθούν τόσο. Βέβαια, αντί για λάμπα γραφείου, μπορείτε να βρείτε φωτιστικά δαπέδου που θα τοποθετήσετε δίπλα στο γραφείο σας και το οποίο θα λειτουργήσει όπως η λάμπα.
  • Ατμοσφαιρικός φωτισμός: Όπως προαναφέρθηκε το σαλόνι οφείλει να είναι ένας χώρος χαλαρός και ζεστός. Στη δημιουργία μιας τέτοιας ατμόσφαιρας, ο φωτισμός παίζει κυρίαρχο ρόλο. Επενδύστε σε λαμπατέρ, φωτιστικά δαπέδου ή ακόμα και κηροπήγια για να διαμορφώσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο χώρο. Παράλληλα, βοηθά ιδιαίτερα αν υπάρχει η δυνατότητα «ντιμαρίσματος» σε όλα τα φώτα του καθιστικού έτσι ώστε να διαμορφώνετε κατάλληλα την ένταση τους.

Με αυτές τις έξυπνες ιδέες και λύσεις θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το σαλόνι μας με τέτοιο τρόπο ώστε να διαθέτει και επαρκή φωτισμό, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην καθημερινή μας ζωή μέσα στο σπίτι, αλλά και να προσδώσουμε ιδιαίτερο στυλ μέσα από τα φωτιστικά και ιδιαίτερα μέσα από τα φωτιστικά δαπέδου που συχνά λειτουργούν ως διακοσμητικά στοιχεία στο χώρο.

Άρθρο από Φωτιστικά Luminus.Lighting