Ο φωτισμός της τραπεζαρίας μας

Ο φωτισμός σε έναν χώρο είναι ό,τι πιο σημαντικό, καθώς κάνει τον χώρο μας να δείχνει μεγαλύτερος και πιο ζεστός. Ιδιαίτερα στο χώρο της τραπεζαρίας, το φως παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο, αφού στις τραπεζαρίες μαζευόμαστε με τους αγαπημένους μας ή και μόνοι μας για να γευματίσουμε και δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επαρκής φωτισμός.

Γι’ αυτό το λόγο ας πάρουμε μερικές ιδέες για τον φωτισμό που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην τραπεζαρίας μας:

  • Αν το μέγεθος της τραπεζαρίας μας είναι μεγάλο, δεν είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε ένα μικρό φωτιστικό. Θα πρέπει να επιλέξουμε ένα φωτιστικό που θα καλύπτει όλο το εμβαδόν στην τραπεζαρίας από ψηλά, έτσι ώστε όλοι οι φιλοξενούμενοί μας να έχουν αρκετό φως την ώρα που τρώνε.
  • Σε μικρές τραπεζαρίες τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα γιατί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε μικρότερα φωτιστικά ή ακόμα και dimmer αν θέλουμε να ρυθμίζουμε την ένταση του φωτός.
  • Αν διαθέτουμε μια ορθογώνια τραπεζαρία, οι καλύτερες επιλογές σε φωτιστικά που μπορούμε να κάνουμε είναι τα στρογγυλά, τα τετράγωνα ή τα ορθογώνια τα οποία μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με τα έπιπλά μας.
  • Σε μεγάλες πάλι τραπεζαρίες όπου δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο φωτιστικό, μπορούμε, αν μας αρέσει καλύτερα να τοποθετήσουμε μικρότερα φωτιστικά, τόσα όσο το μήκος του τραπεζιού, το ένα δίπλα στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργούνται σκιές κι έτσι είναι εύκολο να βελτιώσουμε τη διακόσμηση του χώρου μας.
  • Στην περίπτωση που έχουμε δημιουργήσει μια μικρή γωνίτσα φαγητού, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, χρειαζόμαστε κάτι λεπτό και όχι ογκώδες που να μην καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του οπτικού μας πεδίου. Στην μεγάλη τραπεζαρία μπορούμε να πάρουμε τον χρόνο μας, εδώ το λεπτό φωτιστικό είναι η μόνη λύση.
  • Αν το ταβάνι στην τραπεζαρία σας τυχαίνει να είναι επικλινές, τότε είναι σημαντικό να προσέξετε και να επιλέξετε ένα φωτιστικό με ευέλικτο σύνδεσμο, δηλαδή με κορδόνι, σκοινί ή αλυσίδες, παρά με άκαμπτο, όπως είναι οι μεταλλικοί σωλήνες που από μέσα τους περνάει το καλώδιο.
  • Μια επίσης μοναδική λύση για το φωτισμό της τραπεζαρίας είναι να επιλέξουμε κρυστάλλινα φωτιστικά. Το κρύσταλλο λειτουργεί σαν καθρέφτης κι έτσι επιτρέπει στο φως να διαχέεται παντού μέσα στον χώρο σας, προσδίδοντας μάλιστα την πολυτέλεια που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας.
  • Τέλος, τα φωτιστικά τύπου σποτ και καμπάνα ρίχνουν έντονο και στοχευμένο φως, ενώ τα φωτιστικά με καπέλο ή τα φαναράκια χαρίζουν ένα πιο διακριτικό φωτισμό. Εδώ χρησιμοποιήθηκαν δύο φωτιστικά με καπέλο για να καλύψουν το μέγεθος της τραπεζαρίας.

Οι επιλογές σε φωτιστικά για τραπεζαρίες είναι αμέτρητες και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε τι ταιριάζει καλύτερα στη δική μας προσωπικότητα και στο στυλ και να το συνδυάσουμε με έπιπλα Epiplagand.gr.