Η σημασία της κάρτας υγείας αθλητών

Επί πολλούς αιώνες, παιδιά και νέοι άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε επαγγελματικό επίπεδο και κάπως έτσι άρχισαν να δημιουργούνται αθλητικές ομάδες και σωματεία, όπου οι άνθρωποι αυτοί μπορούσαν να εγγραφούν και να συμμετάσχουν σε οργανωμένες προπονήσεις και σε αγώνες σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Βέβαια, το να ασχοληθεί κάποιος με τον αθλητισμό, και πολύ περισσότερο σε επαγγελματικό επίπεδο, απαιτεί και την καλή κατάσταση της σωματικής του υγείας, αν σκεφτούμε πόσο επίπονες είναι οι συνεχείς και καθημερινές προπονήσεις που έχουν ως στόχο τη νίκη στους αγώνες, είτε πρόκειται για επίσημους αγώνες είτε ακόμα και για φιλικούς.

Για τον λόγο αυτό ήταν ανέκαθεν απαραίτητο όποιος ξεκινούσε να ασχολείται σε τέτοιο επαγγελματικό βαθμό με τον αθλητισμό να περνάει από εξετάσεις για να βεβαιώνεται η καλή κατάσταση της υγείας του.

Και το πρόβλημα εμφανίζεται κάπου εδώ. Ναι μεν οι νέοι αθλητές έκαναν τις εξετάσεις που έπρεπε όταν εγγράφονταν σε μια αθλητική ομάδα ή σε ένα σωματείο, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αμελούσαν να επαναλάβουν τις εξετάσεις αυτές τα επόμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι πολλοί νέοι αθλητές, μετά από λίγα χρόνια ενασχόλησης με τον αθλητισμό, να εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι θάνατοι που σημειώνονται ετησίως στη χώρα μας, με «θύματα» νέους αθλητές.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε από το ελληνικό Κράτος οι αθλητές να εκδίδουν και να έχουν στην κατοχή τους το πιστοποιητικό υγείας για αθλητές.

Τι είναι αυτό το έγγραφο;

Με λίγα λόγια, στην πραγματικότητα, το πιστοποιητικό υγείας για αθλητές είναι ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο εκάστοτε αθλητής, αφού πέρασε τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία του, είναι σε θέση να συμμετέχει ενεργά στις προπονήσεις και τους αγώνες της ομάδας του.

Η καινοτομία σε αυτό το έγγραφο έγκειται στο ότι αν υπάρχουν αθλητές που δεν το διαθέτουν, γιατί αμέλησαν να προβούν στις απαραίτητες εξετάσεις, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν όχι μόνο στους αγώνες τις ομάδας τους, αλλά ούτε και στις προπονήσεις.

Έτσι, λοιπόν, κάθε χρόνο, και με έναρξη την 1η Ιανουαρίου του 2019, κάθε αθλητής εγγεγραμμένος σε αθλητική ομάδα ή σωματείο, έχει την υποχρέωση να ανανεώνει το έγγραφο αυτό ακολουθώντας μια σειρά σύντομων εξετάσεων.

Μάλιστα, παράλληλα, μπαίνει τέλος σε ανισότητες, δηλαδή παιδιά που ελέγχονται κάθε εξάμηνο και παιδιά που δεν ελέγχονται καθόλου, αφού με αυτή τη νομική παρέμβαση τα παιδιά που ήταν εκτός πεδίου θα υποβάλλονται σε έλεγχο με ένα προσιτό κόστος.

Το πιστοποιητικό υγείας για αθλητές, λοιπόν, ήρθε σαν μια δραστική λύση που θα αναγκάσει παιδιά και νέους αθλητές να ασχοληθούν και να ενδιαφερθούν για την υγεία τους με κίνητρο τη συμμετοχή τους στις προπονήσεις και τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε τακτικά.