Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιτάξει εκτάσεις προκειμένου να στηθούν τα νέα κέντρα προσφύγων, με τους κατοίκους των νησιών να απειλούν να φτάσουν ακόμη και μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και την αντιπολίτευση να εξαπολύει συντονισμένα «πυρά» κατά του κυβερνητικού σχεδίου

Αρμόδιοι υπουργοί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN Greece, αναφέρουν πως εάν δεν έκαναν κάτι θα υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που έχει πραγματοποιηθεί στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας με την συμμετοχή της περιφερειακής Αρχής και των πέντε νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος.

Ορισμένοι διαμηνύουν δε, ότι όχι μόνο δεν θα είναι στη σύσκεψη αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε πως σε κανέναν Έλληνα δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος επίταξη σε καιρό ειρήνης.

«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά» είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε:

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

Μετά το «θόρυβο» που προκλήθηκε, ο Νότης Μηταράκης αποκάλυψε πως θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το μέτρο της επίταξης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί μετά από τα επεισόδια στη Μόρια.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθήσαμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών.

«Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας» είπε ο δήμαρχος της περιοχής, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύσκεψη.

«Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη».

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως έχει καλέσει το δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης σε κοινή συνεδρίαση.

Ο Δήμος Χίου σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ

Την κυβερνητική απόφαση καταδικάζει και ο Δήμος Χίου, που μετά από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που την καταδικάζει.

Το εν λόγω ψήφισμα προβλέπει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της ΠΝΠ και κάθε άλλης υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικές πράξης που σχετίζεται με την επίταξη.