Σ. Τσιλιγγίρης: Πώς και πότε θα αξιοποιηθεί η Φωνή της Αμερικής;

                                                                        

Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα  από τον Βουλευτή Ν. Ξάνθης Σπύρο Τσιλιγγίρη

Όπως ενημερώνει τον κόσμο της Ξάνθης ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Σπύρος Τσιλιγγίρης με ανακοίνωση του κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό πώς προτίθεται να αξιοποιήσει το έκτασης  9.500 στρέμματα επ ωφελεία όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και ολοκλήρου της Βορείου Ελλάδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσα ερώτηση με θέμα τα Προβλήματα στην αξιοποίηση ακινήτων της Π.Ε Ξάνθης που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και κυρίως των εγκαταστάσεων της πρώην Φωνής της Αμερικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αρ. Πρωτ. Ερωτήσεων : 3624

 

Αθήνα 29/01/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:τον Υπουργό Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα:«Προβλήματα στην αξιοποίηση ακινήτων της Π.Ε Ξάνθης που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου »

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου η οποία αποτελεί θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) μετά και τη θέσπιση του Ν.4389/2016 έχει ως στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται ένα τεράστιο και πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο προήλθε από όλες τις συγχωνευθείσες εταιρείες που την απαρτίζουν (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., ΚΕΔ Α.Ε. και ΠΑΜΕ Α.Ε.). Στο Μητρώο ακινήτων της Εταιρείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Τουριστικά ακίνητα και υποδομές, Ολυμπιακά Ακίνητα καθώς και μεγάλος αριθμός ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ βρίσκεται στην Π.Ε Ξάνθης με κυριότερα από αυτά τις εγκαταστάσεις της πρώην Φωνή της Αμερικής στο Δασοχώρι Ξάνθης, μια έκταση 9.500 στρεμμάτων η οποία μένει αναξιοποίητη μη επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη του παραθαλάσσιου μετώπου της περιοχής μας.

Επειδή η αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και της ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος εν γένει.

Επειδή τόσο η έκταση όσο και οι εγκαταστάσεις της πρώην Φωνής της Αμερικής βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές.

Επειδή υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για μέρος του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ το οποίο βρίσκεται στην ΠΕ Ξάνθης.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ;

2.Τι προτίθεστε να πράξετε ούτως ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα οι εγκαταστάσεις της πρώην Φωνής της Αμερικής;