Το παιδί μου δεν μιλάει καθαρά, τι σημαίνει αυτό;

Διαταραχές Άρθρωσης

Η πιο συχνή ανησυχία που ακούει ένας λογοθεραπευτής από έναν γονέα είναι «Το παιδί μου δεν λέει κάποια γράμματα». Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, ένα παιδάκι νηπιακής ηλικίας,  να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκφορά ενός ή παραπάνω φωνημάτων, δηλαδή γραμμάτων, στον προφορικό του λόγο.

Τι ακριβώς σημαίνει όμως όταν ένα παιδί δεν μπορεί να αρθρώσει ένα φώνημα;

Η ομιλία μας αποτελείται από ένα σύνολο αρθρωτών οι οποίοι δουλεύουν αρμονικά όλοι μαζί για να μπορούμε να προφέρουμε συλλαβές, λέξεις, φράσεις και προτάσεις με ευκολία και να γινόμαστε αυτόματα κατανοητοί. Η γλώσσα, τα χείλη και τα δόντια είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς αρθρωτές. Όταν λοιπόν, ένα παιδί δυσκολεύεται να πει σωστά ένα γράμμα, σημαίνει πως κάποιος από τους αρθρωτές δεν «κάνει σωστά την δουλειά του».

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κατακτήσει και να προφέρουν σωστά όλα τα γράμματα της αλφαβήτου αλλά και τα συμπλέγματα τους, ενώ το φώνημα «ρ», μπορεί να κατακτηθεί και μέχρι τα 6 έτη, σύμφωνα με τα αναπτυξιακά ορόσημα της χώρας μας.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν λογοθεραπευτή;

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, με τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν οι γονείς αντιληφθούν πως η ομιλία του παιδιού τους παρουσιάζει δυσκολίες και αν το ίδιο το παιδί δεν γίνεται κατανοητό από ανθρώπους που δεν το ξέρουν καλά, τότε μια επίσκεψη σε έναν λογοθεραπευτή είναι ωφέλιμη. Πριν την έναρξη του Δημοτικού Σχολείου, το παιδί θα πρέπει να έχει καθαρίσει τον λόγο του.

Ο λογοθεραπευτής, μετά από μια πλήρη αξιολόγηση θα κρίνει αν το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει λογοθεραπευτικό πρόγραμμα, με τι συχνότητα και με τι στόχους.

Είναι σημαντικό, οι γονείς να εμπιστευτούν τον λογοθεραπευτή τους, τις τεχνικές που αυτός ακολουθεί και να του εκφράζουν κάθε απορία και ανησυχία τους. Μα πάνω από όλα να θυμούνται πως το παιδί τους είναι μοναδικό και με μια τριαδική σχέση (παιδί – γονείς – θεραπευτής) θα καταφέρει να κατακτήσει κάθε στόχο.

 

Η Λογοθεραπεύτρια

Αποστολίδου Στέλλα

s.apostolidou@outlook.com