Η Ελλάδα πληρώνει, οι σύμμαχοι αγνοούνται…

Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας θα ξεδιπλωθεί πιθανότατα πριν από την αλλαγή του χρόνου, αφού στην –απευκταία– κρίσιμη στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα ολομόναχη

Την ώρα που οι τουρκικές απειλές εναντίον της χώρας μας διογκώνονται μέρα με την ημέρα, η Ελλάδα φαίνεται να ξυπνάει από τον λήθαργο ετών και να προσπαθεί να θωρακιστεί έναντι της γείτονος. Το ζητούμενο είναι να έχει αντίκρισμα αυτή η θωράκιση, αλλά από ότι φαίνεται την ώρα που η Ελλάδα πληρώνει αδρά για την ενίσχυση της εθνικής της ασφάλειας, οι Σύμμαχοι κερνούν ανέξοδα τσάι και συμπάθεια…

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Τις τακτικές πολέμου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλάζει η Τουρκία στέλνοντας συνεχώς μη επανδρωμένα αεροχήματα νέου τύπου στην περιοχή, τα οποία είναι οπλισμένα με πυραύλους, ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη στρατηγική κυριαρχία στο Αιγαίο με χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο απώλειας προσωπικού. Οι Τούρκοι, πιθανώς, στοχοποιούν θέσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιά στρατηγικής σημασίας, τα οποία έχουν «γκριζαριστεί» από το τουρκικό καθεστώς.

Οι πτήσεις δεν γίνονται τυχαία σε αυτή την περιοχή, ειδικά αυτή την περίοδο. Το Καστελόριζο έχει αναφερθεί πολλές φορές από τους Τούρκους, το τελευταίο διάστημα, ακόμη και από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι μετά την Πρωτοχρονιά η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες κάπου μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. Επίσης έχουν στρέψει τα βέλη τους και κατά της Κύπρου λόγω των κοιτασμάτων, αλλά τελευταία μετά την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και λόγω της δυνατότητας απόκτησης οπλισμού.

Τρέμουν τη στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου

Όπως είναι φυσικό, οι Τούρκοι δεν επιθυμούν την αναβάθμιση της Κύπρου στον στρατιωτικό τομέα λόγω της ελάχιστης απόστασης που τους χωρίζει και πάντα σε συνδυασμό με την Ελλάδα θα μπορούν να εγκλωβίσουν τις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Τελευταία, μάλιστα, με την εξέλιξη που υπήρξε στο συγκεκριμένο θέμα με τη στρατιωτική αναβάθμιση της Κύπρου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι τα μέλη της αμερικανικής Βουλής και του Κογκρέσου συνεχίζουν την ασεβή και παράλογη στάση τους προς την Άγκυρα, υποστήριζαν ότι «οι προσπάθειες για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τη λύση του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΡΙΣΚΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Μάλιστα, το ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, συνεχίζοντας τον ανώμαλο δρόμο των προκλητικών δηλώσεων, τόνιζε ότι το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες για το 2020 που πέρασε από την αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων και το Κογκρέσο περιέχει και πάλι εχθρικά στοιχεία εναντίον της Τουρκίας: «Τα μέλη του Κογκρέσου που λόγους εσωτερικής πολιτικής βρίσκονται υπό την επίδραση εχθρικών προς την Τουρκία κύκλων, συνεχίζουν να βλάπτουν το όραμα βελτίωσης των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ».

 

Ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της η Αθήνα

Την ίδια ώρα, έστω καθυστερημένα και εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, προσπαθεί να θωρακιστεί, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα και το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών της, στον απόηχο και της υπερψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και Mirage.

Οι κινήσεις γίνονται άμεσα, με νέα να αναμένονται πιθανότατα πριν από την αλλαγή του έτους. Σημειώνεται ότι οι παραβιάσεις που γίνονται καθημερινά από τα τουρκικά μαχητικά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τα επόμενα βήματα λοιπόν για τους εξοπλισμούς προβλέπουν:

1] Αγορά ή ενoικίαση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) πολλαπλών ρόλων. Πρόκειται για δύο ή τρία αρχικά, μπορούν να φέρουν οπλισμό και να επιτηρούν θαλάσσιες ζώνες με ζωντανή εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων. Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Άγκυρας για τη δημιουργία εγκατάστασης αεροδρομίου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στην περιοχή Λευκόνοικο, στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

2] Αγορά μικρότερων drones για το Πολεμικό Ναυτικό (MQ-8 B) που επιχειρούν ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

3] Αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 στην τελευταίας τεχνολογίας έκδοση, την Block 70/72, τα οποία θα αποκτήσουν εφάμιλλες δυνατότητες με τα υπερσύγχρονα F-35 χωρίς τα stealth χαρακτηριστικά.

4] Αγορά νέων σύγχρονων φρεγατών όπως οι γαλλικές Belh@ra που κατασκευάζει η γαλλική Naval Group. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες.

Κάπου εδώ, όμως, επανέρχεται η αναρώτηση του προλόγου: έχει πρακτικό αντίκρισμα αυτή η μίνι κούρσα εξοπλιστικής ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητα της χώρας μας απέναντι στους απασφαλισμένους γείτονες; Ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να αποδειχτεί αυτό στα πεδία των μαχών, υπάρχει μία σκληρή διαπίστωση για την Αθήνα. Ότι η Ελλάδα, ακόμη και στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, πλήρωνε τα αναλογούντα ποσά στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και τηρούσε τις υποχρεώσεις της προ την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί, λοιπόν, σήμερα να μπορεί η χώρα μας να ποντάρει ότι την κρίσιμη ώρα θα δει τους εταίρους της να συστρατεύονται αποτρεπτικά έναντι αυτού που την επιβουλεύεται, είναι βέβαιο ότι σε εκείνο το προσκλητήριο οι σύμμαχοι θα δηλώσουν απόντες και θα εκδίδουν ανακοινώσεις για το «επί Γης ειρήνη».

Προς επίρρωση της πρόβλεψης, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο Νίκολας Μπερνς, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την εποχή των Ιμίων, δήλωσε σε συνέδριο: «Λυπάμαι που το λέω αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ».