Προσοχή Κυριάκο στην ούγια γράφει «συνεκμετάλλευση».

 

Κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν ο καθένας θέλει να κερδίσει την παρτίδα για λογαριασμό του

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Όλοι βλέπουν και υποθέτουμε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι όλες οι προσπάθειες της Τουρκίας οδηγούν σε μία γενική συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά αλλά σκοπός είναι η συνεκμετάλλευση.

Ακούγονται καλές οι αποφάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας, όπως επίσης η απόφαση να υπάρχει μία δίοδος συνομιλιών με την Τουρκία.  Άλλωστε, η Χώρα Πειρατής της Μεσογείου, έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πώς έκανε, κάνει και θα κάνει τα πάντα για να φτάσει εκεί που θέλει, δηλαδή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν είναι δυνατόν αναίμακτα.

Όσο η Ελλάδα αναζητά συμμάχους «φαντάσματα», ο Ερντογάν σφίγγει την θηλιά γύρω από τον λαιμό της.

Και όσο η Ελλάδα προσπαθεί με την κατευναστική πολιτική να κερδίσει χρόνο, τόσο περισσότερο αναθαρρεύει ο Ερντογάν.

Ο  Ερντογάν, ξέρει πώς είναι το τελείται του χαρτί  μετά τον «αέρα» που πήρε στην δήθεν «τακτοποίηση» του Συριακού όπου οι πληγές προς το παρόν δεν φαίνονται. Αν όμως δεν φέρει πετρέλαιο στην Τουρκία ή φυσικό αέριο από την Μεσόγειο, τότε τα πράγματα για αυτόν δεν θα είναι εύκολα γιατί η Χώρα του είναι ένα καζάνι που βράζει και οι πολιτικοί του αντίπαλοι καραδοκούν.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον περιμένουν στην γωνία και έχουν όπλα να τον πολεμήσουν, όπως είναι η στέρηση της ατομικής ελευθερίας, η μείωση του βιοτικού επιπέδου των Τούρκων Πολιτών λόγω των υπέρογκων δαπανών για τον εξοπλισμό των Στρατιωτικών δαπανών στην Χώρα του, οι Κούρδοι με τις επιθέσεις αυτοκτονίας  τους μέσα στην Τουρκία  θα δώσουν ίσως την χαριστική βολή στους Τούρκους πολίτες και φυσικά η συγκέντρωση πολύ μεγάλης ισχύος στο πρόσωπο του. Όλα αυτά είναι υπεραρκετά για να θέλουν πολλοί το κεφάλι του στο πιάτο.

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου  δίνει αέρα στον εαυτό του και είναι έτοιμος να δρέψει τους καρπούς της πρωτοβουλίας του το 2021. Είναι μακρύς όμως ο δρόμος.

Μπορεί στην  καθημερινότητα ο πολίτης να αρχίσει να καταλαβαίνει από την Άνοιξη του 2020 ότι στην οικονομία – ένα από τα στοιχήματα του Μητσοτάκη- κάτι αλλάζει προς το θετικό, ο Κυριάκος όμως, αυτό θα το πιστωθεί την Άνοιξη του 2021 και άρα είναι μακρύς ο δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί μεσολαβεί ως τότε,  η επιθετική πολιτική  του Ερντογάν που επιθυμία του είναι να τον σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι άμεσα συνδεδεμένα και με το μεταναστευτικό, πράγμα που σημαίνει ότι αν σε αυτό πετύχει την διαφορά, θα καθηλώσει τουλάχιστον προσωρινά τον Ερντογάν στον οποίο η μόνη λύση που του μένει – του Ερτογάν – για να παραμείνει στην εξουσία, είναι να κηρύξει πόλεμο με την Ελλάδα οπότε πλέον από εκεί και πέρα για τους δύο παίχτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ερντογάν, όλα ξεφεύγουν.