Θέματα καθημερινότητας προς το Δημοτικό Συμβούλιο από την κοινότητα Ιάσμου

 

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεχμέτ Μεχμέτ  ο πρόεδρος της κοινότητας Ιάσμου Μπούκας Ηλίας ζητά να ληφθούν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου θέματα που αφορούν την κοινότητα και εισηγείται την συζήτηση τους.

 

Αξιότιμε κ. Μεχμέτ Μεχμέτ,

 

στη συνεδρίαση της 15/11/2019 του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιάσμου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και δύο θέματα για τα οποία το Σώμα αποφάσισε να προωθηθούν από τον Πρόεδρο προς εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο. To αίτημά μου συμπληρώνεται με δύο επιπλέον προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή -για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο- προτάσεις οι οποίες αποτελούν και  αποφάσεις προς προώθηση, των δύο Συμβουλίων της Κοινότητας Ιάσμου που έχουν πραγματοποιηθεί.

 

  • Το θέμα της ώρας των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου – Η επιλογή πρωινών ωρών για τις συνεδριάσεις αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τους περισσότερους εργαζόμενους πολίτες, αλλά και εμένα προσωπικά, ώστε να μπορούμε να τις παρακολουθούμε. Επίσης, ο χώρος διεξαγωγής των συνεδριάσεων κάθε άλλο παρά φιλικός είναι, αφού οι θέσεις είναι ελάχιστες και η ατμόσφαιρα αποπνικτική λόγω συνωστισμού.
  • Το θέμα των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους στις πλατείες των χωριών μας με όποιο κίνδυνο μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Επίσης, το γεγονός ότι συζητείται να μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης αυτών, ξενοδοχειακή μονάδα -η οποία είναι εκτός λειτουργίας- και βρίσκεται μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας. Αιτούμαι, στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί και να τοποθετηθεί το Σώμα για την στάση και τις ενέργειες αυτού πάνω στο μείζον αυτό ζήτημα της τοπικής κοινωνίας.
  • Πρόταση προς συζήτηση στο Δ.Σ. – Δημιουργία «Τηλεφωνικής γραμμής του Δημότη» για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και των αρμόδιων Αντιδημάρχων.
  • Πρόταση προς συζήτηση στο Δ.Σ. – Δημιουργία «Κανονισμού καθαριότητας Δήμου Ιάσμου» και προώθησή του στην κοινωνία, ώστε να μάθουν οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, αλλά και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του Δήμου.

 

Μετά τιμής,

Μπούκας Ηλίας

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Ιάσμου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΑΣΜΟΥ 15/11/2019

 

 

Στον Ίασμο και στα γραφεία της Κοινότητας Ιάσμου στις 15 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και ώρα 13:00 π.μ συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Ιάσμου,κατόπιν της αριθ. 8313/11-11-2019 εγγράφου πρόσκλησης του Προέδρου που δόθηκε σε κάθε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 88, 85 του Ν.3852/2010, όπως έχει τροποποιηθεί, ( με τον Ν.4555/2018 ), και ισχύει σήμερα.

Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία , δηλαδή σε σύνολο εφτά (7) μελών βρέθηκαν παρόντα έξι (6).

1) Μπούκας Ηλίας, Πρόεδρος

2) Τσιλιγγίρης Αλέξανδρος , μέλος.

3) Γεμενετζής Δημήτριος , μέλος.

4) Ερκέκ Ουνάλ, μέλος

5) Καμπά Τζουνέιτ ,μέλος

6)Μουμίν Ουζεϊρ, μέλος

 

Στη συνεδρίαση,ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιάσμου κ.Ηλίας Μπούκας εισηγήθηκε τα θέματα,τα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα ως εξής :

 

 

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1) Καταγραφή μοναχικών ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων για παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου από φυσικά φαινόμενα,κυρίως στον οικισμό του Ιάσμου.Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και αποφασίστηκε να αναρτηθεί ανακοίνωση ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες από τους ενδιαφερόμενους και από το συγγενικό τους περιβάλλον.

 

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ME EΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

1) Εξέταση θεμάτων που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο συμβούλιο και εκ νέου προώθηση αυτών που παραμένουν :

 

 

 

* Αποκατάσταση φωτισμού Σταυρού στο Εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον Ίασμο,

* Συντήρηση εσωτερικού-εξωτερικού χώρου Πνευματικού κέντρου Ιάσμου,

* Καθαρισμός παράνομων χωματερών όπου υπάρχουν (δρόμος Διαλαμπής-Κοπτερού,υποσταθμός ΔΕΗ Ιάσμου κτλ),

* Αποκατάσταση πινακίδων στις εισόδους των χωριών Διαλαμπής και Κοπτερού,

* Διαγράμμιση του κεντρικού οδικού δικτύου που συνδέει τα χωριά ΙΑΣΜΟΣ –  ΔΙΑΛΑΜΠΗ – ΓΑΛΗΝΗ – ΜΩΣΑΙΚΟ – ΚΟΠΤΕΡΟ

2) Νεκροταφεία Διαλαμπής,χόρτα και λιμνάζοντα νερά που κάνουν δύσκολη την πρόσβαση στους τάφους.

3) Νεκροταφεία Ιάσμου,πεσμένο τοιχίο στο βόρειο τμήμα αυτών.

4) Αποκατάσταση επικίνδυνων σημείων οδοστρώματος εντός των οικισμών με υπόδειξη των κοινοτικών συμβούλων

5) Αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλων σιντριβανιών των χωριών της Κοινότητας

6) Εξοπλισμός γραφείου κοινότητας (γραφείο,Η/Υ,εκτυπωτής,τηλεφωνική γραμμή)

7) Ανάγκη για νέους κάδους,πράσινους και ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά της Κοινότητας.

8) Προβλήματα στη Πλατεία Μωσαϊκού,σπασμένα παγκάκια,σπασμένη μπασκέτα)

9)  Αποκατάσταση στέγης της “Πρόνοιας” Διαλαμπής λόγω μεγάλης πιθανότητας κατάρρευσης.

10) Μεγάλη καθίζηση του δρόμου στο γεφυράκι κολεζάς Διαλαμπής-Κοπτερού με επιπτώσεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα.Έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές.

Αποφασίστηκε να προωθηθούν στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο με επισυναπτόμενο φωτογραφικό υλικό για διευκόλυνση και να κοινοποιηθούν γενικότερα στη Δημοτική αρχή.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

1) ΩΡΑ και ΧΩΡΟΣ Δημοτικού συμβουλίου.Ο πρόεδρος κ.Ηλίας Μπούκας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ώρα που πραγματοποιούνται τα Δημοτικά συμβούλια με το πρόσχημα της δυσκολίας να τα παρακολουθούν οι πολίτες αλλά και ο ίδιος τις πρωινές ώρες και την στενότητα του χώρου που μόνο φιλική για παρακολούθηση δεν είναι.Δήλωσε πως θα αποστείλει εγγράφως όλα τα παραπάνω προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου. Κάποιοι σύμβουλοι της Κοινότητας έθεσαν το θέμα της ώρας και για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της κοινότητας που και αυτές γίνονται το πρωί.

 

 

2) Προσφυγικό,Μεταναστευτικό πρόβλημα και στη περιοχή μας.Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα, καθώς τελευταία οι παράνομοι μετανάστες εμφανίζονται σε κεντρικά σημεία των χωριών μας.Το συμβούλιο αποφάσισε να προωθηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και ενέργειες.

3) Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών για τη ρήψη σκουπιδιών,μπαζών και ειδικών απορριμάτων,την χρήση των κάδων και της Ανακύκλωσης,σε συνεργασία με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

4) Δημιουργία Κανονισμού καθαριότητας Δήμου Ιάσμου

με «Αντικείμενο και Σκοπό » :

  • Tην καθιέρωση λεπτομερών κανόνων για τη συλλογή, την αποκομιδή και τη διάθεση των απορριμμάτων
  • Την ρύθμιση των υποχρεώσεων του Δήμου και των κατοίκων του για την πρόληψη της ρύπανσης και την διατήρηση της καθαριότητας.

Μέσω της εφαρμογής του κανονισμού επιδιώκεται:

  • Η τήρηση της καθαριότητας της πόλης και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας
  • Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
  • Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας

Αποφασίστηκε,οι προτάσεις να προωθηθούν στον Δήμαρχο Ιάσμου κ.Μουμίν Οντέρ,το Δημοτικό συμβούλιο και στους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

1) Ο Σύμβουλος της Κοινότητας Ιάσμου κ.Αλέξης Τσιλιγγίρης έθεσε το θέμα της άντλησης στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου,όσο αφορά τη περιουσία της Κοινότητας Ιάσμου σε Κτίρια και Αγροτεμάχια.Η ενημέρωση για την χαρτογράφιση θα διευκόλυνε την εξέταση αιτήσεων δημοτών όπως ενοίκιο,καταπάτηση κ.α.Τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος κ.Ηλίας Μπούκας ο οποίος αφού είχε ενημερωθεί προφορικά από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου,μεταβίβασε στο σώμα τις δυνατότητες παροχής πληροφοριών και εστίασε στο γεγονός πως θα ήταν φρόνιμο να εξετάζεται κάθε θέμα που θα προκύπτει,μεμονωμένα για καλύτερα αποτελέσματα.

 

O Πρόεδρος της Κοινότητας Ιάσμου

 

Μπούκας Ηλίας