Σήμερα τα σχολεία…ΔΕΝ είναι κλειστά

“…Στην αρχή προβλήθηκαν σκηνές από το ιστορικό ΟΧΙ του 1940. Οι μαθητές αφηγήθηκαν γράμματα στρατιωτών από το μέτωπο. Ακολούθησαν τραγούδια της Σ. Βέμπο. Συγκλονιστικά ποιήματα, με συνοδεία μουσικής από τη χορωδία του σχολείου. Προβολές και εικόνες από εφημερίδες της εποχής, την προσπάθεια των γυναικών της Πίνδου, τα χιόνια και τα κρυοπαγήματα του στρατού.
“Είμαι καλά….”, γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης.
Η γιορτή της επετείου τελειώνει με τον Μίκυ Θεωδωράκη στην οθόνη του τοίχου και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση να τραγουδά “της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ…μη λησμονάτε τη χώρα μου !
Κάποιοι μεγαλύτεροι συγκινούνται….

Η προετοιμασία στο σχολείο είχε αρχίσει μέρες πριν. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Το πιο σημαντικό μάθημα του σχολείου: η ΙΣΤΟΡΙΑ της Ελλάδας. Μετά από χρόνια θα καταλάβουν. Όταν θα καρφωθεί ανεξίτηλο στις μνήμες των μαθητών, χωρίς να ξέρουν το γιατί.

Αυτό ονομάζουμε Ελληνική παιδεία. Αυτό φοβούνται μερικοί στις μέρες μας. Για αυτό βγάζουμε και προσφέρουμε μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά και επιστήμονες στον κόσμο. Αρνητικές πτυχές θα υπάρχουν πάντα. Δεν αξίζει όμως να ισοπεδώνουμε την πραγματικότητα. Ο σπόρος φυτεύεται …κι όποιος μπορεί τον καλλιεργεί όπως πρέπει.

Το πιο σημαντικό μάθημα γίνεται σήμερα.
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου…τα σχολεία ΔΕΝ είναι κλειστά !

Ευχαριστούμε τον Δ. Γκαγκαλίδη για το υπέροχο κείμενο.