Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης».

«Τα τουρκικά στρατεύματα από κοινού με το Συριακό Εθνικό Στρατό ξεκινούν την Επιχείρηση ‘Πηγή της Ειρήνης” ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στην ανάρτησή του.

«Στόχος της Τουρκίας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας στο νότιο σύνορο, να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η Τουρκία θα προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα απελευθερώσει τους ανθρώπους της περιοχής από τον τρόμο. Θα επιτρέψουμε στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους μέσω μίας ασφαλούς ζώνης» διεμήνυσε μέσω Twitter o Ερντογάν.

«Τεράστιος πανικός»

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο τού CNN Turk, πλήθος εκρήξεων συγκλόνισαν την πόλη Ρας αλ-Αΐν (Ras al-Ain), μαύροι καπνοί φαίνονται πάνω από τα κτήρια της πόλης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ίπτανται διαρκώς στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κάτοικοι της Ρας αλ-Αΐν εγκαταλείπουν με ό,τι μέσο έχουν την πόλη.

Το SDF ζήτησε από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Οι επικεφαλής του κουρδικού στρατού εντός Συρίας προετοιμάζονται για την επίθεση από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, νωρίτερα εντός εβδομάδας, την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή – κάτι που οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) χαρακτήρισαν «πισώπλατο μαχαίρωμα».

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, τουλάχιστον 18.000 στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της τουρκικής επίθεσης, σύμφωνα με τον Abdelrahman Ghazi Dadeh, εκπρόσωπο της οργάνωσης Anwar al-Haq, μιας μικρής παράταξης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Βάσει διεθνούς δικαίου η επίθεση»

Μήνυμα ότι η περιοχή θα «καθαρίσει από τους τρομοκράτες» έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η επέμβαση διεξάγεται σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η στρατιωτική επιχείρηση γίνεται υπό το Άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Τέλος, σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συνοριακή ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας «θα είναι εγγυημένες», οι μετανάστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια και ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επιστρέψουν στην περιοχή.

Επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η στρατιωτική επιχείρηση «θα συνδράμει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα ανοίξει το δρόμο για πολιτική πρόοδο στη χώρα».

Κατά την ίδια πηγή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον κ. Πούτιν ότι «η Τουρκία βάζει σε πρώτο πλάνο την προστασία και τα συμφέροντα των Σύρων πολιτών».

ΠΗΓΗ:CNN GREECE