ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΜΙΝΘΗΣ

Του Θανάση Μουσόπουλου

Το Γυμνάσιο Σμίνθης μας εκπλήσσει με τα θαρραλέα βήματά του σε θέματα του τοπικού πολιτισμού. Τελευταίο έργο η έκθεση μερικών χαρακτηριστικών δειγμάτων του πομάκικου πολιτισμού. Σε δύο ευρύχωρες βιτρίνες που μόλις κατασκευάστηκαν εκτίθενται έργα της συλλογής του γυμνασίου.
Η έκθεση των τοπικών ενδυμασιών, υφαντών και εξαρτημάτων αργαλειού οργανώθηκε επί διευθύνσεως Πρόδρομου Νταουτίδη με την επιμέλεια του ίδιου και της καθηγήτριας Μαρίνας Καραμάνου. Η γυναικεία φορεσιά είναι προσφορά της κυρίας Σιάνκο Αϊσέ, ενώ η αντρική φορεσιά είναι αντίγραφο αυθεντικής.
Τα υφαντά προέρχονται από τη Λαογραφική συλλογή του Γυμνασίου Σμίνθης είτε είναι προσφορά της κυρίας Σιάνκο Αϊσέ.
Τα κεραμικά και τα άλλα αντικείμενα της λαογραφικής συλλογής του γυμνασίου συλλέχθηκαν επί διευθύνσεως της Κατάκη Δημητρούλας με την επιμέλεια της ίδιας και της καθηγήτριας Ιωαννίδου Ελισάβετ, κατά τα έτη 1998 – 2000.
Η έκθεση οργανώθηκε επί διευθύνσεως του Νταουτίδη Πρόδρομου, με την επιμέλεια της καθηγήτριας Κατάκη Δημητρούλας και του καθηγητή Χατζηδημητρίου Σεβαστού.
Οι μαθητές και μαθήτριες, οι γονείς τους και όσοι/όσες επισκέπτονται το Γυμνάσιο Σμίνθης έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τούτα τα εκλεκτά δείγματα της λαϊκής τέχνης , να τα εκτιμήσουν, να νιώσουν καμάρι για τον πολιτισμό τους.
Ταπεινός θαυμαστής …
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΜΙΝΘΗ, 3 Οκτωβρίου 2019