Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Α. Κριτσίνης με αφορμή την αλματώδη αύξηση της τιμής του νερού  προς τους δημότες με την αιτιολογία   να μην κατεβάσει τους διακόπτες η ΔΕΗ λόγω χρεών,  κατηγορεί τον δήμαρχο ότι εξαπάτησε τους δημότες μειώνοντας στην προηγούμενη θητεία του ως δήμαρχος, την τιμή του νερού για ψηφοθηρικούς λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χρέη στην ΔΕΗ πάνω 280.000 ευρώ τα οποία καλούνται οι δημότες να πληρώσουν μέσω των υψηλών αυξήσεων στην τιμή του νερού που σε ορισμένες περιπτώσεις σύμφωνα με τον κ. Κριτσίνη αγγίζουν το 375%  και  απειλούνται οι δημότες  – οφειλέτες να μπούνε στα γρανάζια της Εφορίας με πρωτοβουλία του Δήμου...

Υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού στο Δήμο Αβδήρων.

Λάθη και παραλείψεις των διοικούντων δημιούργησαν μεγάλα χρέη και οι δημότες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό.

 Άγριο χαράτσι της Δ.Ε.Υ.Α. Αβδήρων στους ανυποψίαστους δημότες με ληστρικές αυξήσεις που στο πάγιο, φτάνουν στο 125% για τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια ενώ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά τιμολόγια στο τρομακτικό 375%.

Όσο για την αύξηση στην τιμή του κυβικού, σε πολλές κλίμακες ξεπερνά το 50% επί της ισχύουσας τιμής.

Η διοίκηση Τσιτιρίδη, την προηγούμενη πενταετία, προκείμενου να επιτύχει την επανεκλογή της, μείωσε την τιμή του νερού κατά 20 % για ψηφοθηρικούς λόγους, παρότι παρέλαβε χρέος στην Δ.Ε.Υ.Α.Α. 280.000 ευρώ. Έτσι «κατάφερε» να χρεώνει το νερό σε τιμή κάτω του λειτουργικού κόστους. Το αποτέλεσμα αυτή της επί πενταετία ασκούμενης ανεύθυνης πολιτικής, ήταν η επιχείρηση να συσσωρεύσει υπέρογκα χρέη που πλέον ξεπερνάνε το 1.200.000 ευρώ.

Η νέα διοίκηση, όπως αυτή συγκροτήθηκε μετά από τις εκλογές, με δικαιολογία την απειλούμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, αποφάσισε να επιβάλει ένα δυσβάσταχτο χαράτσι, με εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή του πάγιου και του κυβικού λες δεν είναι αρκετό ότι οι δημότες έχουν εξαπατηθεί αλλά από πάνω καλούνται να πληρώσουν τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης.

Η παράταξή μας ήταν η μόνη που καταψήφισε τις εξοντωτικές για τους δημότες αυξήσεις, στην τελευταία συνεδρίαση της Δ.Ε.Υ.Α.Α. που πραγματοποιήθηκε στις 1/10/19. Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις της παρούσας διοίκησης και ζητούμε από τον κ. Τσιτιρίδη να απαντήσει στους δημότες μας :

 

  1. Γιατί την προηγούμενη πενταετία αποφάσισε τη μείωση της τιμής του νερού σε ποσοστό 20 % χωρίς πριν να κάνει μια ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης να μην καλύπτει ούτε το κόστος λειτουργίας και η επιχείρηση να συσσωρεύσει υπέρογκες ζημίες ?

 

  1. Ποια μέτρα ελήφθησαν την πενταετία 2014-19 προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική ρευστότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Α. ?

 

  1. Ο κύριος Τσιτιρίδης, επί 5 χρόνια Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. και αργότερα ως μέλος του Δ.Σ. ενώ έβλεπε ότι το χρέος προς την ΔΕΗ αυξανόταν αλματωδώς, να μας πει ποιες προτάσεις και ποιες ενέργειες έκανε ώστε να μην φτάσουμε στη σημερινή εξευτελιστική κατάσταση όπου επίκειται διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ λόγω χρέους.

 

Πρόταση της παράταξης «Άβδηρα όλοι μαζί μπορούμε» είναι να μην εφαρμοστεί η απόφαση που πάρθηκε στο τελευταίο συμβούλιο στις 1/10/19 για αύξηση της τιμής όπως επίσης και η απόφαση του 2014 για μείωση κατά 20% της τιμής, απόφαση που έφερε την Δ.Ε.Υ.Α.Α. στο χείλος της καταστροφής.

 

Αντίθετα προτείνουμε

 

  1. Να ισχύσει άμεσα η προ του 2014 τιμή χρέωσης του νερού.

 

  1. Να ενημερωθούν εγγράφως όσοι δημότες εξακολουθούν να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, να εξοφλήσουν, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για πληρωμή σε δόσεις.

 

  1. Να συνδράμει ο Δήμος Αβδήρων οικονομικά (όπως έχει συμβεί κατ κατά το παρελθόν) προκειμένου να αποφύγει η επιχείρηση την εκτός των άλλων και εξευτελιστική διακοπή ρεύματος λόγω χρεών.

 

  1. Να ληφθεί απόφαση ώστε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Α. να παύσουν να λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής αμοιβή, μέχρι να εκλείψει το ταμειακό πρόβλημα που υφίσταται σήμερα.

 

  1. Τέλος να διερευνηθεί αν και ποιοι από τους συμμετέχοντες στη διοίκησης της Δ.Ε.Υ.Α.Α. έχουν ευθύνες για την τωρινή κατάσταση και να αποδοθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Αθανάσιος Κριτσίνης

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δήμου Αβδήρων