Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

► Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Αυτό σημαίνει νέα συμπίεση των μισθών.

► Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

► Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων (βλ. ειδικές οικονομικές ζώνες). Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

► Τη θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

► Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

► Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

► Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

► Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».

► Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες», που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή, κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, τη διασπορά αυτών των πληροφοριών, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης εργοδοτών, των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης (ΕΚΕ πρώην ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπροστά στην απεργία θα δουλέψει για την επιτυχία της. Άλλωστε η υπονομευτική τους στάση μπροστά και στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στις 24 Σεπτέμβρη είναι απόδειξη των προθέσεών τους, όταν μάλιστα ο Γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΞ, δήλωνε ότι οι απεργίες δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

Η μεγαλοεργοδοσία τρίβει τα χέρια της. Η ανάπτυξη για τα κέρδη των βιομηχάνων όμως δε συμβαδίζει με τα δικαιώματα μας, προϋποθέτει το τσάκισμα τους. Δε χωράει το δικό μας αίτημα για καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ που να δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι σε εργοδοτικές οργανώσεις.

Δε χωράει το αίτημα που καταθέσαμε 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις για κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις ΣΣΕ και αποκατάσταση του κατώτερου μισθού. Απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών

Είναι η απαίτηση των εργατών!

Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα που προωθούν αυτά τα συνδικάτα θέλουν να ελέγξουν και να χτυπήσουν τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες.

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δήλωνε ότι η “επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτερου μισθού θα προκαλέσει σοκ στην αγορά” και στην ίδια γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου υπέγραφε κοινή δήλωση με το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για το “Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο”.

Έλεγαν ξεδιάντροπα ότι “η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της”, δεν έβγαλαν άχνα απέναντι στον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και συζητούσαν για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, μάλιστα στο πλαίσιο των 100 χρόνων της ΓΣΕΕ με καλεσμένο τον ίδιο τον Βρούτση. Διαχρονικά οι γνωστοί εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ βρίσκονται στην υπηρεσία των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας. Βρίσκονται απέναντι από τους εργαζόμενους, στην ίδια όχθη με τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της. Να αφοπλίσουν τους εργαζόμενους επιδιώκουν, να αποτρέψουν την οργανωμένη δράση με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα, να βάλουν εμπόδια στο μόνο δρόμο που έχουμε οι εργαζόμενοι, το δρόμο που αποσπάσαμε εργατικές κατακτήσεις, όπως ΣΣΕ και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

 

Όλοι στον αγώνα! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Θέλουν να τελειώνουν με τα Σωματεία

Δεν τους παραδίδουμε μητρώα και απεργία

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα!

Όλοι στην απεργία στις 2 Οκτώβρη

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα!