Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Οι εκλογές έλαβαν τέλος.

Οι ορκωμοσίες  και η εκλογή των οργάνων διοίκησης έλαβαν τέλος.

κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι, ήρθε η ώρα να αποδείξουν στους ψηφοφόρους αν η επιλογή τους μέσα από την κάλπη, είναι σωστή και φυσικά αν οι πολιτικοί που οι ίδιοι οι πολίτες επέλεξαν, αξίζουν να βρίσκονται στο τιμόνι της Χώρας, της Περιφέρειας ή του Δήμου.

Στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης ακούσαμε  και μένει να δούμε τις επιλογές των εκλεγμένων οι οποίοι θα δώσουν, αν και πότε νέα ώθηση στην οικονομία του τόπου.

Επειδή η Ξάνθη είναι μία μικρογραφία της Χώρας με τις δικές της ίσως ιδιαιτερότητες, ας δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν οι εκλεγμένοι στο παρελθών και αν επαναστοχοποίησαν τις προτεραιότητές τους  και γενικότερα αν υπάρχουν ελπίδες σωτηρίας για τους πολίτες και κυρίως για την αγορά.

Οι ψηφοφόροι του νομού Ξάνθης και αυτήν την φορά δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τα γνωστά κλισέ του μικρόκοσμου τους και του μικροσυμφαίροντος που χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα  τις πολιτικές τους επιλογές.

Οι Ξανθιώτες ψήφισαν όπως ψήφιζαν τόσες δεκαετίες και άρα εκ των πραγμάτων, συμπεριφέρθηκαν ανώριμα και έστειλαν στα έδρανα και τις διοικήσεις πολιτικούς μάλλον χαμηλής αντίληψης περί τοπικής ανάπτυξης καθημερινότητας του πολίτη.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, μετά την οικειοθελή απομάκρυνση του επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργό Αλέξανδρο Κοντό, όπου ομολογουμένως, με την πείρα, τις γνώσεις επί ημερών υπουργίας του και απλού βουλευτού, έδωσε οικονομική ανάσα στον τόπο.

Η οικειοθελή απομάκρυνσή του άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ξάνθη.

Με την απουσία του Αλέξανδρου Κοντού οι Ξανθιώτες επέλεξαν τον Σπύρο Τσιλιγγίρη στην θέση του ως πρώτου και μοναδικού βουλευτού και μένει απλά να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα στον κόσμο του επιχειρείν. Πιστεύουμε ότι η περίοδος χάριτος του βουλευτή οδεύει προς το τέλος της και θα πρέπει να ακουστούν ουσιαστικές προτάσεις προς την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων του νομού Ξάνθης.

Στο περιφερειακό επίπεδο επανεξελέγη ο Χ. Μέτιος ο οποίος από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης, με τον αδόκητο χαμό του Γ. Παυλίδη, δεν κατάφερε να κρατήσει ενωμένη την παράταξη και μοιραία οδήγησε στην διάσπασή της και την κάθοδό του με νέο σχήμα στις Περιφερειακές εκλογές με σοβαρή αντιπολίτευση από τον ίδιο κομματικό χώρο τον Χριστόδουλο Τοψίδη

Αν κρίνουμε από την πορεία της υπολοίπουσας περιόδου      από την ανάληψη των καθηκόντων του Περιφερειάρχη μέχρι και το πέρας αυτής, το έργο που έχει να επιδείξει έχει να κάνει κατανομή πόρων σχεδιασμένων από τον αείμνηστο Γ. Παυλίδη.

Τα οικονομικά δεδομένα ήταν άλλα όμως και η υπολοιπόμενη διαχείριση από τον ίδιο, τουλάχιστον για την διετία που πέρασε, δεν έδωσε την αναμενόμενη ανάσα στην αγορά της Περιφέρειας. Περιμένουμε όλοι τον σχεδιασμό μετά την επανεκλογή του.

Το γεγονός ότι τυγχάνει της προσωπικής εκτίμησης του Πρωθυπουργού είναι ένα μπόνους που όμως θα μείνει αναξιοποίητο αν ο προγραμματισμός και η κατανομή των κονδυλίων δεν περάσουν στην καθημερινότητα του πολίτη ο οποίος εξακολουθεί να βλέπει την περιφέρεια σαν κάτι μακρινό και απροσπέλαστο αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για αδειοδοτήσεις και επιδότησης των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων, έχουν να αντιμετωπίσουν μία γραφειοκρατία παρόμοια των υπουργείων.

Άρα βαρύ και δύσκολο έργο για τον Χ. Μέτιο ο οποίος ναι μεν διαθέτει την προηγούμενη εμπειρία, όμως, θα πρέπει να εντοπίσει άμεσα που «πονά» οικονομικά η περιφέρεια και αντί να μοιράζει πόρους για επικοινωνιακούς πρωτίστως λόγους, ας αφουγκραστεί την αγορά.

Άλλωστε και ο ίδιος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζει τις ανάγκες.

Είναι πολύ σημαντικό αυτός και οι στενοί του συνεργάτες να αφουγκραστούν την αγορά και να στρέψουν πόρους στην κατεύθυνση που θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και πλούτος.

Ξάνθη. Δημοτικές εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές στην Ξάνθη είχαν τον γνωστό δικό τους χρώμα και άρωμα.

Οι τρεις δήμαρχοι, ο Ξάνθης, ο Τοπείρου και ο Αβδήρων, που ο κόσμος επέλεξε από μία φαρέτρα η οποία δεν είχε άλλο αξιόλογο πολιτικό προσωπικό στην διάθεση της.

Οι Ξανθιώτες διάλεξαν ανάμεσα στις μετριότητες σε ότι αφορά την ανάπτυξη του νομού συνολικά, αφού οι επιμέρους δήμοι, ουδεμία σχέση είχαν με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Δήμος Ξάνθης

 Τα ηνία του δήμου Ξάνθης από τον μέτριο σε απόδοση και αποδοχή στους επαγγελματίες της πόλης, προηγούμενο δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο ήρθαν  στα χέρια του νέου δημάρχου Μ. Τσέπελη.

Τα ηνία της πόλης ανέλαβε ο Μ. Τσέπελης ο οποίος με την αποχή του αστικού ιστού της πόλης, την στήριξη του DEP, των Κιμμερίων, του Δροσερού και του Πούρναλικ, εκλέχτηκε δήμαρχος της Ξάνθης.

Μία αμφιλεγόμενη νίκη η οποία έχει να κάνει  με την ψυχοσύνθεση του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο.

Ο Μ. Τσέπελης είναι άνθρωπος της αγοράς αφού δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

Πέτυχε τον σκοπό του – εκλογή – χάρις στο μεγάλο «μπάτζετ» σύμφωνα  με εκτιμήσεις που διέθεσε κατά την προεκλογική περίοδο.

Ίσως αυτό να σηματοδοτεί το πνεύμα που θα διοχετεύσει στην ανάπτυξη της πόλης. Δηλαδή ανάπτυξη πάση θυσία. Αυτό απλά μένει να το δούμε.

Το άσχημο σε αυτήν την εκλογή είναι ότι διαθέτει ισχνή πλειοψηφία και δεν θα μπορέσει να «περάσει» μεγάλα έργα σε υποβαθμισμένες επαγγελματικά περιοχές της Ξάνθης.

Δήμος Αβδήρων

Ο εκλεγείς εκ νέου δήμαρχος Γ. Τσιτιρίδης  επιβεβαίωσε τον κανόνα που λέει ότι όποιος έχει την ικανότητανα μην αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του τόπου του είναι καταδικασμένος να …  ξαναεκλεγεί και αυτό έγινε με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη.

Είναι άγνωστο με ποια λογική οι ψηφοφόροι του δήμου Αβδήρων επέλεξαν και πάλι έναν δημόσιο υπάλληλο να τους εκπροσωπεί και κυρίως να τους λύνει θέματα που έχουν να κάνουν με την  οικονομική  ανάπτυξη του τόπου.

Δεν αξιοποιήθηκαν οι παραλίες του δήμου του, δεν αξιοποιήθηκε η γεωθερμία, δεν αξιοποιήθηκε ο τουρισμός ενώ διαθέτει τα Άβδηρα και την λίμνη Βιστωνίδας.

Τα λιμάνια του Πόρτο Λάγους και των Αβδήρων επί των ημερών του υποβαθμίστηκαν και απαξιώθηκαν από το Λιμενικό αφήνοντας τις περιουσίες που είναι «φυλαγμένες» στο καταφύγιο του λιμανιού των Αβδήρων στο έλεος κλεφτών και απατεώνων χωρίς η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Γ. Τσιτιρίδη να αντιδράσει. Το χειρότερο όλων είναι ότι επί των ημερών του δεν υπήρξε η μικρότερη ευαισθησία να βάλει μία σήμανση στο αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων που βρίσκεται φυλαγμένο στην δεξιά πλευρά του βραχίονα όπως μπαίνουν τα σκάφη μέσα στο λιμάνι με ότι κινδύνους αυτό κρύβει για τους επαγγελματίες που τα σκάφη τους φιλοξενούνται στο λιμάνι των Αβδήρων.

Αυτό οι ψαράδες και οι άνθρωποι που  χρησιμοποιούν το λιμάνι το χαρακτηρίζουν  έγκλημα. Κάποιος που δεν γνωρίζει το λιμάνι και αν είναι νύχτα ή ο καιρός «θολός» θα καρφωθεί πάνω στα βράχια του παλιού λιμανιού.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς οι Αβδηρίτες επανεξέλεξαν έναν άνθρωπο ο οποίος αδιαφορεί παντελώς για τον τόπο και δεν έδωσε την παραμικρή δυνατότητα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παραλίες να αναπτυχθούν.

 

Θ. Μίχογλου: Δήμαρχος Τοπείρου

 

Ο δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου πορεύθηκε στην προηγούμενη πενταετία σε μία παλαιοκομματική λογική και δεν επέδειξε εκείνες τις πολιτικές οι οποίες θα πρόσθεταν ένα θετικό πρόσημο στην τοπική οικονομία. Με αυτήν την λογική δεν αναμένετε κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία στην αξιοποίηση των παραλιών και φυσικά στην διαχείριση των απορριμμάτων ως πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ.

Τι θέλουν οι επαγγελματίες

Όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας επαφή λόγω του περιοδικού Αγορά … ΖΩ Ξάνθη,   σχεδόν με τους περισσότερους Ξανθιώτες επαγγελματίες και σε όλες τις γωνιές του Νομού, καταγράψαμε βασικά την απογοήτευση τους γιατί οι αυτοδιοικητικοί είτε του πρώτου βαθμού (δήμοι) είτε του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια) δεν πέρασαν κατά την διάρκεια της θητείας τους από τα «μαγαζιά» τους να τους πούνε έστω μία καλημέρα.

Οι έντιμοι επαγγελματίες της Ξάνθης δεν χρειάζονται «κολιτιλίκια» με τους πολιτικούς, θέλουν ξεκάθαρες σχέσεις  και στήριξη όχι με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Όταν μία περιοχή της πόλης πρέπει να αναπτυχθεί και να γίνει «πιάτσα», να γίνει για όλους.

Οι επαγγελματίες της Ξάνθης δεν θέλουν χάρες από τους πολιτικούς αλλά ξεκάθαρα και σταράτα λόγια.

Σιχαίνονται τα παιγνίδια κάτω από το τραπέζι και τα λόγια του αέρα.

Σαφώς και θέλουν στήριξη από τις τοπικές ηγεσίες και όταν πρόκειται να δοθεί ένα έργο, αυτό να το πάρει ο καλλίτερος και όχι ο ποιο «βρώμικος».

Μάλιστα η πληροφορία ότι επαγγελματίας και πολιτικό πρόσωπο της ορεινής Ξάνθης επιθυμεί την παρουσία των παράνομων μεταναστών στην περιοχή γιατί λόγω εσωτερικής πληροφόρησης «απέκτησε» τώρα πρόσφατα αντικείμενο του έχει να κάνει με την εστίαση, παραβλέποντας το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις στην Ξάνθη,  χαρακτηρίσθηκε το λιγότερο ανήθικο και ξεσήκωσε ντόρο μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου.

Αυτά πειράζουν τους επαγγελματίες. «Να πάρει την δουλειά ο καλλίτερος» λένε και το εννοούν.

Το θέμα είναι τι ακριβώς, από αυτήν την σιωπηλή επαγγελματική τους πορεία, καταλαβαίνουν οι πολιτικοί.

Όταν στο πολιτικό γίγνεσθαι δεν συμμετέχουν άνθρωποι που παράγουν πλούτο, τότε σίγουρα, σε μία κοινωνία που στηρίζεται από τον πλούτο που παράγουν οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, τότε σίγουρα  κάτι δεν πάει καλά.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένας από τους πολιτικούς δεν θα καταλάβει με ποιόν τρόπο, αγώνα και αγωνία πληρώνονται οι φόροι για να πληρωθούν οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι τους.