Σε μολυσματικό κλοιό βρίσκονται δεκάδες δήμοι της χώρας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου «πολιορκεί» μέσω των κουνουπιών – τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους- τουλάχιστον 26 δήμους στην Αττική, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.  Αυτές οι περιοχές έχουν μπει και σε «καραντίνα» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου με μετάγγιση αίματος και συστατικών του αίματος.

Η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.
Ήδη οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση, μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη, που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους.

Για το λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει έκκληση για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων, ώστε να αυξηθούν οι μονάδες αίματος.

49 κρούσματα και έξι θανάτους έχει προκαλέσει ο ιός

Τους τελευταίους δύο μήνες ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στη χώρα, με δυναμική πορεία όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, μολύνοντας ανθρώπους και ζώα (άλογα) και αφήνοντας ασθενείς και νεκρούς στο πέρασμά του.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα και το μαρτυρούν τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί κατά την τριετία 2017-2019. Κατά την εφετινή περίοδο και μέχρι τις 14 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα. Από τα 49 κρούσματα της λοίμωξης, τα 6 είχαν θανατηφόρα κατάληξη.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών έκθεσης βάσει των κρουσμάτων, όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές τις εξής:
-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: το Δήμο Κατερίνης, το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: το Δήμο Τοπείρου, το Δήμο Αβδήρων, το Δήμο Ξάνθης

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: το Δήμο Νέστου, το Δήμο Θάσου, το Δήμο Καβάλας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: το Δήμο Σοφάδων, το Δήμο Καρδίτσας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: το Δήμο Λαρισαίων, το Δήμο Τυρνάβου, το Δήμο Κιλελέρ, το Δήμο Τεμπών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: το Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, το Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: το Δήμο Πέλλας

-Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: το Δήμο Κορδελιού –Ευόσμου, το Δήμο Χαλκηδόνος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: το Δήμο Ιάσμου, το Δήμο Αρριανών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: το Δήμο Τρικκαίων

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: το Δήμο Βέροιας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: το Δήμο Νέας Προποντίδος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: το Δήμο Ηράκλειας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: το Δήμο Σουφλίου.