Η εβδομάδα που διανύουμε είναι εβδομάδα ορκωμοσίας των δημάρχων του Νομού  Ξάνθης ήτοι Δήμου Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου. Για την Σμύνθη δεν γίνεται αναφορά γιατί  ο νέος δήμαρχος Ριτβάν Ντελή Χουσείν δικαιούται να έχει τον χρόνο του μέχρι να ενημερωθεί και να προγραμματίσει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται στον δήμο του. Αλλά οι άλλοι τρεις δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και δεν δικαιούνται περίοδο χάριτος.

Να πάμε όμως στους δημάρχους Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων.

Οι εν λόγο κύριοι είναι νέοι αλλά … παλιοί. Άσκησαν διοίκηση στο παρελθών,  οι δημότες αξιολόγησαν ότι είναι σωστοί και τους επέλεξαν πάλι.

Σαφώς μέσα στους δύο δημάρχους ήτοι των Αβδήρων και του Τοπείρου προσθέτουμε και τον Μ. Τσέπελη γιατί και αυτός άσκησε ουκ ολίγα χρόνια διοίκηση.

Αποτέλεσμα αυτής της διοίκησης τα προηγούμενα πέντε και 35 χρόνια έχουμε

Στον νομό Ξάνθης έχουμε σκουπίδια που δεν ξέρουμε που να τα πάμε.

Έχουμε αδέσποτα που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε.

Έχουμε αξιόλογες παραλίες και βουνό που εκτός από μερικούς Ξανθιώτες οδοιπόρους -τρελούς; –  φυσιολάτρες, κανένας τουρίστας δεν πατάει.

Έχουμε δρόμους μέσα στην πόλη και την περιφέρεια που “ολημερίς τους ασφαλτοστρώνουμε, το βράδυ γίνονται λακκούβες”.

Έχουμε ανακύκλωση και δεν έχουμε.

Έχουμε παιδικές χαρές και δεν έχουμε.

Έχουμε κολυμβητήρια και δεν έχουμε.

Έχουμε πολιτισμό – ΘΛΕ – Γιορτές παλιάς πόλης – και τον απολαμβάνουμε “μπιζ μπιζε” ένα τεράστιο εξαγωγικό προϊόν που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται στο ράφι περιμένοντας ένα δήμαρχο να το αξιοποιήσει και να φέρει πόρους στον δήμο Ξάνθης και κατ επέκταση στον Νομό. Δυστυχώς  όχι μόνο δεν το εξάγουμε αλλά δίνουμε και ένα σκασμό λεφτά για τον απολαύσουμε “μπιζ – μπιζε” και πολλά άλλα πολιτιστικά προϊόντα που για να τα αναφέραμε θα θέλαμε μία ηλεκτρονική εφημερίδα να γράφει “ολημερίς”.

Το ερώτημα λοιπόν είναι οι τρεις νέοι – παλιοί δήμαρχοι που ορκίζονται, την προηγούμενη πενταετία τι ακριβώς έκαναν πάνω σε αυτά τα ολίγα που προαναφέραμε και ξανά – ορκίζονται δήμαρχοι;

Για να μην παρεξηγηθεί ο Ξάνθης Μ. Τσέπελης τον κατατάσσουμε στους παλιούς γιατί επί 30 και βάλε χρόνια, ήταν στα μέσα και στα έξω του δήμου Ξάνθης και μπορούσε να κάνει τα πάντα άρα καμιά δικαιολογία και καμιά περίοδο χάριτος σε κανέναν από τους δημάρχους που θα ορκισθούν.

Δεν δικαιολογούνται για κανένα λεπτό χάσιμο χρόνου. Επί (5) πέντε και τριάντα πέντε  (35) χρόνια αντίστοιχα,  όλοι ήταν στην εξουσία. Καμία περίοδο χάριτος  λοιπόν και για κανέναν λόγο.

Πώς θα το καταφέρουν χωρίς να διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία; Πραγματικά είναι δικό τους το πρόβλημα.

Οι ίδιοι το γνώριζαν και πάλεψαν προεκλογικά με πολλούς και ποικίλους τρόπους για να ξαναπάρουν την καρέκλα. Την πήραν. Οι Ξανθιώτες όλου του Νομού περιμένουν.

Οι τέσσερις θα φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Λαού της Ξάνθης;