Από τις μεγαλύτερες αναζητήσεις όλων των εποχών ήταν τα Καβείρια Μυστήρια, οι Κάβειροι, τα όσα γίνονταν στη γενέτειρα της ΝΙΚΗΣ, όπου πρόσφατα όπως λέμε εμείς οι υπέρμαχοι της βωμολοχίας – τρόπος του λέγειν – έγινε της…ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ.
Πήραμε μια γεύση όσοι βρέθηκαν στο νησί ή παρακολουθούσαν στις οθόνες της τηλεόρασης και των κινητών από κάποια μυστήρια μάλλον δύσκολο να αποκαλυφθούν.
Τρέχουμε και δε φτάνουμε τώρα να πείσουμε την κοινή γνώμη στις 5 ηπείρους πως ο διασυρμός δεν ήταν Κάβειρος αλλά κάτι αναπόσπαστο της προχειρότητας, της ιδιοσυγκρασίας, της νοοτροπίας μας.
Κινητοποιήθηκαν ταχύτατα οι αρμόδιοι.
Δε χωράει άλλος διασυρμός.
Δε φέρνει επισκέπτες, ούτε έσοδα ο διασυρμός.
Θα μου πείτε και τι έγινε. Εμείς ξέραμε από επιδοτήσεις. Ζούσαμε καλά και νωχελικά από τις επιδοτήσεις. Ανταγωνισμοί, αγωνίες, φροντίδες, μέριμνες δε μας συγκινούσαν.
Από τον ιστότοπο g e o HISTORY κάποιες πληροφορίες για τότε, με τη δική μου πινελιά σήμερα.
Τα Καβείρια Μυστήρια φαίνεται πως έλκουν την καταγωγή τους από τη Φοινίκη.
Οι Κάβειροι ήταν κατώτεροι Θεοί της επικαρπίας γης.
Ετυμολογικά κάποιοι τους συνδέουν με την εβραϊκή ονομασία ΄΄ καβίρ ΄΄ που σημαίνει μέγας, ισχυρός, κάποιοι με τη νύμφη Καβείρα τη μητέρα τους, άλλοι με το όρος Κάβειρος της Φρυγίας.
Τα Καβείρια Μυστήρια τελούνταν στη ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ με κάθε μεγαλοπρέπεια και υπήρχαν 4 Θεοί Κάβειροι, με ονόματα από την αιγυπτιακή γλώσσα. Ο Αξίερος: Μέγας Παντοδύναμος, ο Αξιόκερσος: Μέγας γονιμοποιός, η Αξιόκερσα: Μεγάλη γονιμοποιός, ο Κασμίλλος: Πάνσοφος.
Διέθεταν μεγαλοπρεπή Ναό, ενώ η λατρευτική γιορτή προς τιμήν τους γίνονταν κάθε χρόνο στην αρχή του καλοκαιριού.
Τα μυστήρια τελούνταν αργά τη νύχτα, οι τελετές διαρκούσαν 9 ημέρες στη διάρκεια των οποίων έσβηναν τη φωτιά που υπήρχε στο νησί, λαμβάνοντας νέα από το ναό του Απόλλωνα που βρίσκονταν στη Δήλο.
Στα μυστήρια των Καβείρων έρχονταν να μυηθούν οι επιφανέστεροι άνδρες του αρχαίου κόσμου, καθώς επίσης γυναίκες και παιδιά.
Λέγεται πως ακόμα και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β΄ συνάντησε και ερωτεύτηκε την Ολυμπιάδα κατά την τέλεση Καβείριων Μυστηρίων.
Στο Βατικανό σώζεται ένα μάρμαρο που ονομάζεται ΄΄ de la dushesse de Chalais ΄΄ όπου στο πάνω μέρος παριστάνονται οι τρεις Καβειρικές θεότητες, ο Αξιόκερσος, η Αξιοκέρσα και ο Κασμίλλος. Στη βάση του μαρμάρου ανάγλυφες εικόνες επεξηγούν αυτές τις θεότητες ως Απόλλωνα – Ήλιο, Αφροδίτη και Έρωτα.
Λογίζεται κατόπιν αυτών πως η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ουδόλως σχετίζεται με την ανείπωτη ταλαιπωρία.
Αν μάλιστα δίπλα στα Καβείρια Μυστήρια βάλουμε την σύγχρονη μορφή σμίλευσης μέσω υπολογιστών που μας έδωσε το πιστό αντίγραφο της ΝΙΚΗΣ του Λούβρου που εκτίθεται στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ απο τις 15/3/2019 με τελικό προορισμό τη ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, εύκολα συνάγουμε τον τρόπο μέσα από την τέχνη που θα αναδείξει τον τόπο, το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ και πολλά ακόμα, σε μια εποχή έντονων αναζητήσεων.
Το 1/3 των επισκεπτών του νησιού λένε προέρχεται από τη Ρουμανία.
Βάλετε με το νου σας τις διαστάσεις των μυστηρίων, του μυστικισμού στη χώρα αυτή.
Κάποια ντοκιμαντέρ, κάποιος Μανουσάκης, κάποιος Τομ Χανκς στη θέση του Άντονι Κουΐν βρε παιδιά.
Και η εικόνα, οι εικόνες για τα πέρατα της Γης έφυγαν παραμερίζοντας τις βεβαρημένες.
Νεοέλληνες λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.
Στέλιος  Αρσενίου