Με την έναρξη της διακυβέρνησης του Δήμου Ξάνθης από τον νέο δήμαρχο Μ. Τσέπελη, θα έρθουν «καυτές»  πατάτες και θα απαιτηθεί μία πορεία πάνω σε αναμμένα κάρβουνα σαν τους «αναστενάρηδες»  όπου εκτός από τις δεσμεύσεις του απέναντι στους Ξανθιώτες, ότι θα υλοποιήσει όλα όσα δεν άγγιξε ο προηγούμενος δήμαρχος, κάνουν την θέση του νέου δημάρχου ακόμη δυσχερέστερη και ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με κανέναν συνδυασμό, δεν υπάρχει σύμπνοια, σαφώς και το «καλό της πόλης» μπορεί να περιμένει χάριν των εγωισμών και την αδιαφορίας πολλών μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο   και φυσικά το μίσος και η έχθρα μεταξύ κάποιων συμβούλων και πρώην συμβούλων, πιστεύουμε ότι θα είναι τροχοπέδη για όποια προσπάθεια και αν κάνει.

Εκτός αν αφήσει την πόλη στον “αυτόματο πιλότο” όπως έκανε ο προκάτοχος του Χ. Δημαρχόπουλος.

Αυτά όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα προσθέσουν «αγκάθια» στην όποια καλή του θέληση να φέρει όχι μόνο αποτελέσματα για το καλό της πόλης αλλά γρήγορα αποτελέσματα γιατί η πόλη απλούστατα, δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Πρώτο και σημαντικότερο αγκάθι κατά την γνώμη μας είναι ο ΣΔΑΝΞ. Ο Δήμος Ξάνθης,  ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του φέρει την ευθύνη μαζί με τον πρόεδρο και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων επ ωφελεια των Ξανθιωτών είναι το ζητούμενο.

Θα πρέπει ο Μ. Τσέπελης και η ομάδα του να βρούνε άμεσα λύση.

Τα σκουπίδια πολλά, ανεκμετάλλευτα και ο χώρος εναπόθεσης ανεκμετάλλευτος, κορεσμένος και … ακριβός αν ακολουθηθεί το τιμολόγιο της ΔΙΑΑΜΑΘ και περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ της Ξάνθης, έκαναν; Θα κάνουν; Φτερά.

Ουδείς γνωρίζει το μέλλων της Ξάνθης σχετικά με τα απορρίμματα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι πρέπει να επαν -εκκινήσει και την ανακύκλωση στην Ξάνθη, η οποία βάλτωσε λόγω της αδυναμίας του προηγουμένου δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου να αντιληφθεί την χρησιμότητα της, ο Μ. Τσέπελης πρέπει να βρει τρόπο η ανακύκλωση να φέρει χρήματα στην πόλη.

Με δεδομένη την λογική της κεντρικής διοίκησης, ήτοι του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει τους δήμους αυτάρκεις οικονομικά, αυτό, διαβάζοντας κάποιος, θα συμπεράνει ότι η στρόφιγγα των επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων από την κεντρική κυβέρνηση θα κλείσει.

Άρα είναι μονόδρομος η χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς, ακόμη και αυτού της ανακύκλωσης από την Ε.Ε.

Θα τα καταφέρει;

Ο έμπειρος στα θέματα της Ε.Ε. Γιάννης Μπούτος είναι μία λύση, θα καταφέρει ο δήμαρχος να πάρει την συναίνεση των υπολοίπων επικεφαλής των παρατάξεων για να αφήσουν τον Γιάννη Μπούτο να φέρει χρήμα από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά το περιβάλλον και μέσω αυτού, στην επωφελή για τον δήμο Ξάνθης διαχείριση των απορριμμάτων;

Ιδού ένα σημαντικό «αγκάθι» όπου για να εξαλειφθεί θα πρέπει να συγκεραστούν πολλά ανόμοια πράγματα και θέσεις.

Θα τα καταφέρει ο νέος δήμαρχος; Πότε; Ο χρόνος τρέχει σε βάρος της πόλης.