Το σχέδιο νόμου για τους συνεταιρισμούς

στο επίκεντρο του έκτακτου ΔΣ στον Βόλο

 

Το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους συνεταιρισμούς και τις συνεταιριστικές οργανώσεις απασχόλησε την περασμένη Παρασκευή 2 Αυγούστου τη συνεδρίαση του έκτακτου διοικητικού συμβουλίου του ΣΑΣΟΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ, έγινε γόνιμη συζήτηση για όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας.

Στόχος του ΣΑΣΟΕΕ είναι να καταθέσει το αμέσως προσεχές διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μία ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νόμος που θα προάγει ισχυρά και βιώσιμα συνεταιριστικά σχήματα, τα οποία να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά με ανταγωνιστικούς όρους.

Μεταξύ άλλων στο έκτακτο ΔΣ υπογραμμίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου ότι με το νέο νόμο θα πρέπει να αρθούν κωλύματα του προηγούμενου πλαισίου, που εμπόδιζαν τα συνεταιριστικά σχήματα να αναπτυχθούν και να τους δίνει την ευελιξία να παίρνουν αποφάσεις, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου θα πρέπει να περιληφθούν φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς που παράγουν και επενδύουν αλλά και για τους αγρότες που παραδίδουν την παραγωγή τους στις συνεταιριστικές οργανώσεις, με στόχο την τόνωση της αγροτικής οικονομίας και παράλληλα την πάταξη της “λαθραίας” διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Τέλος, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ένα καίριο θέμα το οποίο απασχολεί πολλούς συνεταιρισμούς και αφορά στις παλαιές οφειλές συνεταιρισμών ή μελών τους.

Στην μεγάλη “οικογένεια” του ΣΑΣΟΕΕ

ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου

Ένα νέο μέλος προστέθηκε την περασμένη Παρασκευή 2 Αυγούστου στην μεγάλη “οικογένεια” του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” είναι ο πρώτος οινοποιητικός συνεταιρισμός που έγινε μέλος του ΣΑΣΟΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ κ. Αλέξανδρος Κοντός μαζί με τον β´αντιπρόεδρο του Συνδέσμου κ. Διονύση Κακολύρη και τα μέλη του ΔΣ κκ. Χρήστο Μπαρλιά και Ανδρέα Καλαφάτη ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού συνεταιρισμού στη Νέα Αγχίαλο από τον πρόεδρο του κ. Γιάννη Κίτσιο.

Ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” ιδρύθηκε το 1918 και έκτοτε δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του.

O θεσσαλικός συνεταιρισμός απασχολεί 40 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση και αποτελεί μια σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση, με 152 ενεργά μέλη.