ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΆΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Σημαντικές ενστάσεις καταγράφονται από την ΚΕΔΕ  σχετικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και στις αλλαγές που προτίθεται να φέρει στην «κατά φαντασία» απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλό αλλά λίγο βρήκαν τα μέλη της ΚΕΔΕ το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών για να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων. Σύμφωνα με την εισήγηση που ετοίμασαν ο κ. Μαϊστρος και η κα Κουτσούρη από την επιστημονική επιτροπή της ΚΕΔΕ, θετικό είναι το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες των επιτροπών θα ανήκουν στους δημάρχους, δεν διαχωρίζεται όμως ο επιτελικός χαρακτήρας για το Δημοτικό Συμβούλιο και ο εκτελεστικός για τις επιτροπές, και δεν περνάνε αρκετές αρμοδιότητες που θα μπορούσαν, σ΄αυτές.
Αντιθέτως ο κ. Μαίστρος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συνεχίζει να δίνει την δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις διατάξεις των άρθρων 72 και 73 να παίρνει αρμοδιότητες από τις επιτροπές ενώ αυτές θα έπρεπε να είναι νομικά προσδιορισμένες.
Επίσης προβληματικές είναι οι διατάξεις που προβλέπουν τη συνοδεία εισήγησης από τις υπηρεσίες για τις εναλλακτικές προτάσεις στα θέματα του Προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος κλπ που θα καταθέτουν οι παρατάξεις.
Ο κ. Μαίστρος υπογράμμισε ότι το Ν/Σ δεν δίνει διοικητικά κίνητρα για τις Συμπράξεις όπως είχε ζητήσει η ΚΕΔΕ.
Επίσης θεωρεί ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου είναι χωρίς λόγο πολύπλοκη ενώ αν η σύμπραξη γίνει με την τρίτη παράταξη το προεδρείο γίνεται μονοπαραταξιακό.
Από τη άλλη ο κ. Μαίστρος σημείωσε ότι το Ν/Σ υιοθετεί αρκετές από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ όπως για την συγκρότηση των επιτροπών, την εκλογή δημάρχου, την συζήτηση των 4ψήφιων κωδικών, τον πρόεδρο της Κοινότητας και τον εισηγητικό τους χαρακτήρα, την συγκρότηση των ΔΣ. των Νομικών Προσώπων, και την παράταση για τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας στους Παιδικούς Σταθμούς.
Την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων στις προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Αν και είναι δύσκολο να λυθούν στο σύνολό τους τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν με το νόμο «Κλεισθένη» και την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής, οι διατάξεις του ν/σ που κατατέθηκαν από τη νέα κυβέρνηση μπορούν να εξασφαλίσουν την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην πλειονότητά τους έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν είτε άμεσα, είτε στο κοντινό μέλλον με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική ανάπτυξη και να πάει ο τόπος μπροστά».
Μεταξύ των προτάσεων της ΚΕΔΕ που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές είναι:

  • Ο Θεσμός της σύμπραξης Δημοτικών Παρατάξεων που θεωρείται «Παράταξη του Δημάρχου»
  • Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας της «Παράταξης του Δημάρχου» στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ.
  • Η εκλογή του Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας
  • Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος συνολικά και όχι κατά έργο
  • Ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε από την Τρίτη, 30-7-2019 και ώρα 20:45’, σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Επείγουσες διατάξεις των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Ανασυγκρότησης και Τουρισμού και διατάξεις για την ψηφιακή πολιτική, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών», με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων, όπως ενδεικτικά θέματα εκπαίδευσης, κυβερνησιμότητας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, τροποποιήσεις των κωδίκων του ποινικού δικαίου, καθώς και θέματα ψηφιακής πολιτικής, και καλεί ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του σχεδίου.
    Η διαβούλευση θα διαρκέσει από την Τρίτη, 30-7-2019 και ώρα 20:45 έως την Παρασκευή 2-8-2019 και ώρα 12.00.
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=6859