Όμηροι οι Ξανθιώτες της Επιτροπής Ποιότητας και Ζωής;

 

Γιατί δεν αποφασίζουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες με την έγκριση του Γενικού Διευθυντού του δήμου;

 

Παρακολουθώντας τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής παρατηρούμε ότι το Όργανο απασχολήθηκε για θέματα που απλά οι υπηρεσιακοί παράγοντες με την έγκριση του κ. Γκοδοσίδη,  θα μπορούσαν να τα επιλύσουν.

Δηλαδή για να καταλάβει κανένας την λογική της λειτουργίας της Επιτροπής Ποιότητας και Ζωής χρειάζεται πολιτική απόφαση για να κοπεί ένα δένδρο που είναι επικίνδυνο;

Χρειάζεται πολιτική απόφαση για να παραχωρηθεί ο χώρος στον Σκακιστικό Όμιλο για να κάνει το τουρνουά του;

Χρειάζεται πολιτική απόφαση για να πέσει ένα πρόστιμο σε έναν πολίτη ο οποίος σύμφωνα με τους ξεκάθαρους (στην θεωρεία τουλάχιστον νόμους) παρανομεί; Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Παρανόμησες σύμφωνα με τον νόμο; Θα πληρώσεις. Το ξανάκανες διπλό το πρόστιμο και ούτω καθεξής. Αν ο πολίτης θεωρεί ότι αδικείται από την απόφαση του δήμου, τα δικαστήρια υπάρχουν για αυτόν τον λόγο.

Ή για να γίνει μία θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ χρειάζεται πολιτική απόφαση και δεκάδες άλλα πράγματα που απλά καθυστερούν τις αποφάσεις και στην ουσία αυτές οι χρονικές καθυστερήσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Εν πάση περιπτώσει, εκτιμούμε ότι ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής θυμίζει εκείνη την παλιομοδίτικη λογική που για όλα αποφασίζουν οι πολιτικοί για να κρατούν όμηρος τους πολίτες και οι πολίτες με την σειρά τους να νοιώθουν υποχρεωμένοι.

Εκτιμούμε ότι ο ρόλος της Επιτροπής Ποιότητας θα πρέπει να είναι άλλος και να ασχολείται με τον προγραμματισμό και πρωτοβουλίες που θα κάνουν ακόμη ποιο συμβατή την ποιότητα ζωής των δημοτών σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά.

Και αν θέλουμε να ασχολείται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης με την ποιότητα της ζωής των δημοτών του, θα μπορούσε σε μία συνεδρίαση να ορίσει σε ποια σημεία της πόλης, αφού εννοείτε ότι γνωρίζει που μένουν οι ΑΜΕΑ, τις θέσεις που θα παρκάρουν οι άνθρωποι. Διότι – εκτός από ελάχιστες ίσως έκτακτες περιπτώσεις  όπως τροχαίο κ.λ.π.- οι ΑΜΕΑ είναι ΑΜΕΑ και συνήθως δεν «φυτρώνουν» τα πόδια τους στην πορεία του χρόνου ή δεν «στράβωσε» ξαφνικά το δένδρο και θέλει κόψιμο.

Άρα η Επιτροπή θα μπορούσε για καθημερινά ζητήματα να τα είχε ξεκαθαρίσει όλα αυτά και να δίνει σαφείς εντολές – οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοί απλά να εκτελούν τις εντολές – αποφάσεις.

Διαφορετικά είναι αυτό που είπαμε παραπάνω. Κρατούν και με αυτό τον τρόπο τους δημότες της Ξάνθης ομήρους των πολιτικών τους επιδιώξεων που δεν είναι άλλος εκτός από καθαρά ρουσφετολογικός. Δημιουργούν την υποχρέωση στον δημότη, ο δημότης θα τους παρακαλέσει και εκεί γίνεται το «αλισβερίσι».

Καιρός οι διάφορες επιτροπές του δήμου να προσφέρουν προγραμματισμό, μελλοντικές παρεμβάσεις που θα κάνουν την ποιότητα της ζωής των Ξανθιωτών πολύ καλλίτερες και έξω από «αλισβερίσια».