Ο Θανάσης Λαδένογλου συμβουλεύει: Οδήγηση μοτοσυκλέτας το καλοκαίρι και τρόποι προστασίας από τη ζέστη

 

Καλοκαίρι και με το θερμόμετρο να κτυπά 40+ βαθμούς κελσίου, η οδήγηση με την μοτοσυκλέτα γίνεται δύσκολη. Όλοι όσοι οδηγούν μοτοσυκλέτα θα έζησαν την εμπειρία να σταματάς σε φώτα τροχαίας, να πατάς στην άσφαλτο και να νοιώθεις το πόδι σου να καίγεται. Να ανοίγεις την ζελατίνα του κράνους και ο ζεστός αέρας να είναι αφόρητος.

Εγώ θεωρώ ότι ο καύσωνας και γενικά η ζέστη, είναι πιο δύσκολο.
Πιο κάτω παραθέτω κάποιες εισηγήσεις για οδήγηση μοτοσυκλέτας σε τέτοιες συνθήκες, ειδικά σε μεγάλο ταξίδι.
Ξεκινώντας από το κράνος. Ένα καλό κράνος με καλούς αεραγωγούς, δεν σε εκθέτει στον ήλιο και αφήνει τον αέρα να περάσει, ώστε να εξατμίζεται ο ιδρώτας. Τα λεγόμενα Adventure ή Dual sport με το γείσο που προεξέχει κάνουν καλή δουλειά όταν ταξιδεύεις με τον ήλιο απέναντι σου.

Οδήγηση μοτοσυκλέτας το καλοκαίρι

Εκτός από τις καλοκαιρινές στολές υπάρχουν πλέον στην αγορά και γιλέκα, τα οποία φοράς μέσα από το σακάκι και σε βοηθούν να μένεις δροσερός.
Υπάρχουν επίσης εσωτερικές επενδύσεις, που απορροφούν τον ιδρώτα και διατηρούν το κορμί στεγνό και δροσερό.
Προσπαθήστε να μην αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο κάποιο σημείο του σώματος σας.

Ο εξοπλισμός βοηθά, αλλά δεν σε σώζει από την ζέστη. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να πάθουμε ηλίαση ή ακόμη χειρότερα, θερμοπληξία.

Όταν έχει ζέστη προσπαθήστε να κάνετε συχνούς σταθμούς, ώστε να δροσίζεστε και να κάθεστε στην σκιά. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού.

Όταν μπορείτε βουτήξτε και το κεφάλι σας στο νερό, βρέξετε και την μπλούζα σας και την μπαντάνα στο λαιμό. Θα σας κρατήσει δροσερό για κάποιο διάστημα. Επαναλάβετε το όσο πιο πολλές φορές μπορείτε. Μην αφήσετε το κορμί σας να πάθει αφυδάτωση. Αν χρειαστεί κάντε μεγάλη στάση, βρείτε μια σκιά ή ένα μέρος με κλιματιστικό και ξεκουραστείτε, πάρτε και κανένα υπνάκο.

Η μοτοσυκλέτα προσφέρει συγκινήσεις αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν όπως όλα, με λογική και καλή οργάνωση.

Καλές διαδρομές φορώντας πάντα το κράνος σας.