Εξάρχεια: Προκαλούν οι αναρχικοί με «περιπολίες» σε καταλήψεις – «Θα πολεμήσουμε»

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις, τις γειτονιές μας, τη μνήμη του αγώνα. Θα πολεμήσουμε. Ο κόσμος της ελευθερίας, της κοινότητας, της αλληλεγγύης θα νικήσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανάρτησή τους. Το σχέδιο Χρυσοχοϊδη

«Κράτος εν κράτει» στα Εξάρχεια επιχειρούν να δείξουν ότι παραμένουν οι αναρχικοί ενόψει της εφαρμογής της νέας αντεγκληματικής πολιτικής που σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση ιστοσελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία συνοδεύεται με φωτογραφίες, πριν από λίγα 24ωρα προχώρησαν σε μια «περιπολία υπεράσπισης» των καταλήψεων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις καταλήψεις, τις γειτονιές μας, τη μνήμη του αγώνα. Θα πολεμήσουμε. Ο κόσμος της ελευθερίας, της κοινότητας, της αλληλεγγύης θα νικήσει» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από το θέμα της ασφάλειας. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε βάλει καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο σε πρώτο πλάνο ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη, με το «άβατο» των Εξαρχείων, με τις «παρεμβάσεις» και επιθέσεις των κάθε λογής μπαχαλάκηδων καθώς και την ανεξέλεγκτη δράση ομάδων που κινούνται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έναν πολιτικό που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο ίδιος φέρει ως παρακαταθήκη – μεταξύ άλλων – την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, του Επαναστατικού Αγώνα και του ΕΛΑ. Είναι η τέταρτη θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πλέον οι προτεραιότητες του αφορούν την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ένας από τους στόχους του θα είναι να «φρενάρει» την ανομία και την ανεξέλεγκτη δράση συγκεκριμένων ομάδων στα Εξάρχεια.

Στο σχέδιο του νέου υπουργού περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση σε πρώτη φάση των αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά των Εξαρχείων, ενώ αναμένεται να ρίξει το βάρος σε στοχευμένες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορεί να αφορούν εφόδους σε σπίτια όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιούνται για διακίνηση ναρκωτικών (είχαν γίνει αντίστοιχες επιχειρήσεις και τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα) ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι  επιχειρήσεις θα γίνουν και σε χώρους όπου βρίσκουν κατά διαστήματα καταφύγιο κουκουλοφόροι.

Ένα άλλο ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί θα είναι η δράση του Ρουβίκωνα, οι καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, όπως για παράδειγμα κοντά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η νέα κυβέρνηση έχει συνδέσει το όλο θέμα και με το πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι στους πρώτους νόμους της κυβέρνησης θα υπάρχει διάταξη με το οποίο θα καταργείται, προκειμένου όπως λένε να σταματήσουν οι χώροι των ΑΕΙ να λειτουργούν και για τη δράση «μπαχαλάκηδων».