Μπροστά σε αυτό το φαγητό απλά υποκλινόμαστε!!! Επειδή έχει πολύ καθάρισμα κρεμμύδια, για να μην κλάψουμε με μαύρο δάκρυ, τα καθαρίζουμε κάτω από το νερό της βρύσης που τρέχει σιγανά ή μέσα σε λεκάνη με νερό. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και κουνέλι!

Υλικά

  1. 1 λαγός
  2. Για την μαρινάδα:
  3. 1 νεροπότηρο ξύδι
  4. Ρίγανη
  5. Νερό
  6. Για το μαγείρεμα:
  7. 1 1/2-2 κιλά κρεμμυδάκια στιφάδου
  8. 1 κρεμμύδι για το σωτάρισμα
  9. 4-5 σκελίδες σκόρδο
  10. 3-4 φρέσκες ντομάτες ή μια κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια
  11. 2 γεμάτες κουταλιές πελτέ
  12. 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
  13. 5-6 κόκκους μπαχάρι
  14. 3-4 φύλλα δάφνης
  15. Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  16. Αλάτι, πιπέρι
  17. 3/4 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τον λαγό σε μερίδες. Τον βάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το ξύδι και την ρίγανη. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί ο λαγός. Τον αφήνουμε στο ψυγείο μια ολόκληρη νύχτα.

Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το λαγό από την μαρινάδα και τον βάζουμε σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο σε χοντρά κομμάτια, το αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Σωτάρουμε καλά και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ. Προσθέτουμε νεράκι να σκεπαστεί ο λαγός και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Δεν θέλουμε να μας λιώσει.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα.

Όταν ο λαγός βράσει ρίχνουμε τη σάλτσα του στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Δεν συμπληρώνουμε νερό γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά τα κρεμμύδια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι.

Όταν μαλακώσουν τα κρεμμύδια χωρις να λιώσουν, και δέσει η σαλτσούλα τους ξαναρίχνουμε τη σάλτσα από τα κρεμμύδια στο λαγό και αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια ωραία δεμένη σάλτσα. Κρατάμε τα κρεμμύδια μόνα τους στην κατσαρόλα.

Βράζοντας τα κρεμμύδια χωριστά, πετυχαίνουμε να μη μας λιώσουν και να μην ανακατευτούν με τυχόν κοκκαλάκια από το λαγό. Όταν σερβίρουμε βάζουμε δίπλα δίπλα τις μερίδες του λαγού και κρεμμυδάκια.