Σύμφωνα με τον Χρόνο οι καλλιέργειες του Νομού Ροδόπης καταστράφηκαν με το πέρασμα της κακοκαιρίας και οι βουλευτές του νομού καλούνται πλέον να πράξουν το αυτονόητο. Με τις παρεμβάσεις τους να στηρίξουν πραγματικά τους αγρότες του νομού που υπέστησαν αυτές τις ζημιές λόγω κακοκαιρίας. Όχι μόνο λόγια και δηλώσεις να δούμε και στην πράξη τις ενέργειες τους.

Στον «Χ» μιλούν: Οι βουλευτές Ευρ. Στυλιανίδης, Τ. Χαρίτου, Ιλ. Αχμέτ, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης

Τουλάχιστον 50.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως βαμβάκια, καταστράφηκαν από το χαλάζι – Αναμένονται τα επίσημα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ, ερωτηματικό οι αποζημιώσεις

Σε κοινή γραμμή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης διεκδικούν δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις

Διονύσης Βοργιάς

«Ταφόπλακα» για εκατοντάδες καλλιεργητές του νομού Ροδόπης ήταν η απογευματινή κακοκαιρία της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Όπως κατέγραψε από χθες ο «Χ» οι προβλέψεις για καταστροφικές ζημίες σε ένα σημαντικό εύρος των καλλιεργειών, κυρίως σε βαμβάκια – αλλά και καπνά, κηπευτικά και άλλα, επιβεβαιώθηκαν.

Οι πληγείσες περιοχές, εν αναμονή πορισμάτων
Κυρίως σε Αίγειρο, Νέο Σιδηροχώρι, Ξυλαγανή, Ίασμο, Παραδημή, Καλαμόκαστρο, Κρωβύλη, Κρανοβούνια, Μεγάλο Δουκάτο, Αγίους Θεοδώρους, Προσκυνητές, Αμάραντα και στους παρακείμενους οικισμούς υπήρξαν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε καλλιέργειες, καθώς από αυτά τα χωράφια πέρασε το καταστροφικό χαλάζι. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βγήκαν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες σε εκτάσεις που επλήγησαν, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό ο υπολογισμός των ζημιών και άρα σε δεύτερο χρόνο οι αποζημιώσεις. Το κατά πόσο οι εκτιμήσεις εν τέλει θα ολοκληρωθούν γρήγορα, θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Τουλάχιστον 50.000 στρέμματα οι «πληγές»
Τουλάχιστον 50.000 είναι τα στρέμματα που καταστράφηκαν – τα περισσότερα ολοσχερώς – από το χαλάζι, ενώ «πληγές» μετρούν και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τους δυνατούς αέρηδες και την ισχυρή βροχόπτωση. Και εδώ τελούμε εν αναμονή των επίσημων πορισμάτων του ΕΛΓΑ, ωστόσο ο «Χ» ήρθε σε επικοινωνία με τον ιδρυτή των Θρακικών Εκκοκιστηρίων Σταμάτη Κουρούδη για μία εμπειρική εκτίμηση.

Ο κος Κουρούδης δεν έκρυψε ότι η καταστροφή στη Ροδόπη από το χαλάζι είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη, αποδίδοντας το μέγεθος της καταστροφής στο εύρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, σε μία πρώτη ανάγνωση οι πληγείσες εκτάσεις ανέρχονται σε 50.000 έως 60.000 στρέμματα, ενώ στην Ροδόπη έχουμε συνηθίσει το χαλάζι να χτυπάει το πολύ 10.000 στρέμματα. «Αυτό που έγινε, δεν έχει ξανασυμβεί – χτυπήθηκε μία περιοχή από τον Ίασμο μέχρι την Κρωβύλη (σ.σ. από χαλάζι). Σε μία πρώτη εκτίμηση κάνουμε λόγο για 50.000 έως 60.000 στρέμματα, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για περισσότερα στρέμματα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι και η περίοδος της καταστροφής ήταν ίσως η χειρότερη δυνατή, καθώς οι καλλιέργειες έχουν προχωρήσει – το ίδιο και τα έξοδα των αγροτών – καθώς τα περισσότερα έξοδα σποράς και φροντίδας έχουν ήδη γίνει. Γι’ αυτό ο κος Κουρούδης εκτιμά πως «θα μετράμε τις πληγές και τα επόμενα χρόνια – πολλοί πληρώνονται στη Ροδόπη από το βαμβάκι το οποίο είναι μεγάλη ‘αλυσίδα’». Αίτημα του ίδιου είναι ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τις εκτιμήσεις, προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατό πιο δίκαιες αποζημιώσεις.

7/10 κατεστραμμένα χωράφια είχαν βαμβάκια

Έκτακτη σύσκεψη στον Ίασμο έλαβε χώρα τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 11 Ιουλίου κι αφορούσε, εκτός από τις πλημμύρες στην κωμόπολη του Ιάσμου, και τις ζημίες στο αγροτικό «κεφάλαιο» του νομού. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο δήμαρχος Καδή Ισμέτ, ο βουλευτής Τάκη Χαρίτου, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης κι επιτελικοί της ΠΑΜ-Θ και του Δήμου Ιάσμου, όπως και στελέχη του ΕΛΓΑ.

Μεταξύ τους ήταν και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Θράκη Θανάσης Πανάγος, ο οποίος έκανε μία συνολική εκτίμηση. Πληροφόρησε ότι από τις συνολικά πληγείσες καλλιέργειες περίπου το 70% αφορά σε χωράφια με βαμβάκια. Πληροφόρησε, επίσης, ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονταν επί ποδός από το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημίες, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το έργο καταγραφών θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή.

Κοινή γραμμή Αγροτικών Συλλόγων Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης
Κοινή γραμμή χάραξαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε για τις καταστροφές και πως «για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Κομοτηνής ήρθαμε σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του περιφερειακού γραφείου του ΕΛΓΑ και συναποφασίστηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την πληγείσες περιοχές. Επίσης αποφασίστηκε οι δυο σύλλογοι από κοινού να διοργανώσουμε την Δευτέρα η την Τρίτη συνάντηση στην Περιφέρεια με την παρουσία του ΕΛΓΑ για τη καλύτερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση του προβλήματος».

Στο περιθώριο της ίδιας ανακοίνωσης γίνεται επίσης γνωστό πως «ο αγροτικός κόσμος εδώ και χρόνια πληρώνει με το παραπάνω της ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, τώρα ήρθε η ώρα και βάση του κανονισμού ο φορέας ασφάλισης των αγροτών να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να εκτιμήσει γρήγορα και σωστά της ζημιές όπως επίσης και να πληρώσει σε γρήγορους χρόνους τους παραγωγούς που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν ζητάμε ούτε ελεημοσύνη ούτε χάρη ζητάμε και απαιτούμε σωστή δίκαιη και γρήγορη αποζημίωση βάση του κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Ν. Τσαλικίδης: «Κινούμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Την πεποίθηση ότι από το βράδυ της Τετάρτης Περιφέρεια, Δήμοι, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και λοιπές αρμόδιες αρχές βρίσκονταν σε συντονισμό, εξέφρασε στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. Υπογράμμισε ότι δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή από την κακοκαιρία, αλλά δεν έκρυψε ότι «οι σφοδρές καταιγίδες σε συνδυασμό με την έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στους οικισμούς», γι’ αυτό και, όπως είπε, «κινούμαστε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Βεβαίως, για να γίνει επίσημο αίτημα κήρυξης της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες καταγραφές ζημιών κι έπειτα επίσημο αίτημα του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου προς τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ευρ. Στυλιανίδης: «Θα πρέπει να διορθώσουμε ό, τι μπορούμε»
Μιλώντας και ο βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης στον «Χ», θύμισε την άμεση επικοινωνία που είχε από το βράδυ της Τετάρτης με τον υπουργό Μάκη Βορίδη και δήλωσε ότι από το πρωί της Πέμπτης οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρέθηκαν σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωράφια για να εκτιμηθούν οι ζημιές. «Εισηγήθηκα στον περιφερειάρχη να κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη την περιοχή, γιατί είναι νομική προϋπόθεση, ώστε οι Δήμοι που έχουν ζημιωμένους οικισμούς σε σπίτια, αυτοκίνητα κλπ, να διεκδικήσουν στήριξη. Έχω επικοινωνήσει και με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ώστε να υπάρξει θετική ανταπόκριση», είπε, εκφράζοντας την πολιτική κατεύθυνση ότι «θα πρέπει να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε και το ταχύτερο δυνατό». Μάλιστα, έκανε λόγο για υπερκομματικό ζήτημα, αναφερόμενος και στο τετ – α – τετ που είχε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με τον Μάκη Βορίδη στην Αθήνα.

Τ. Χαρίτου: «Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ»
Το αίτημα για όσο το δυνατό πιο γρήγορες καταγραφές των ζημιών από πλευράς ΕΛΓΑ, εξέφρασε στον «Χ» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Τάκης Χαρίτου. Έκανε λόγο για «ολική καταστροφή» κατά περιπτώσεις, κι ενημέρωσε κι αυτός με την σειρά του πως ήρθε σε επικοινωνία με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ Θράκης από το βράδυ της Τετάρτης, για να βρεθούν εκτιμητές του ΕΛΓΑ από το πρωί της Πέμπτης στις πληγείσες περιοχές, όπως κι έγινε. «Άμεσα θα αναλάβω πρωτοβουλίες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί η αρωγή του για την άμεση στήριξη των παραγωγών που υπέστησαν ολική καταστροφή», πρόσθεσε. Ο ίδιος ανέδειξε την καταστροφή όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά σε οικισμούς όπως ο Ίασμος, εξηγώντας ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, προς όφελος των κατοίκων.

Με τον υπουργό συναντήθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ
Άμεση υπήρξε η αντίδραση και βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός έλαβε εικόνα για το σύνολο των καταστροφών που έπληξαν τις υποδομές, τις οικοσκευές και την αγροτική παραγωγή στην Π.Ε. Ροδόπης, παρέχοντας την δέσμευσή του για άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και ειδικότερα των εποπτευόμενων οργανισμών από το δικό του υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις της φυτικής παραγωγής γίνεται άμεση κινητοποίηση δια του ΕΛΓΑ. Η καταγραφή των ζημιών για τις αποζημιώσεις των οικοσκευών και των υποδομών θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ο κος Βορίδης τόνισε ότι θα έρθει σε επαφή με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ προκειμένου ο νομός να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κος Βορίδης εξέφρασε την επιθυμία προς τον Ιλχάν Αχμέτ να επισκεφθεί τη Ροδόπη το προσεχές χρονικό διάστημα για να εκτιμήσει και ο ίδιος από την μεριά του το μέγεθος της καταστροφής.  Ο Ιλχάν Αχμέτ σημείωσε ότι δεν θα είναι ικανοποιημένος με κάτι λιγότερο από την άμεση καταγραφή των ζημιών τόσο στην φυτική παραγωγή όσο και στην κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών του νομού, όπως και με την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων. Ο βουλευτής Ροδόπης χαιρέτισε στην δήλωσή του το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι η Ροδόπη μετρά ήδη τις πληγές της από τις περυσινές απώλειες στην γεωργική της παραγωγή και δεν θα μπορούσε να αντέξει ένα δεύτερο συνεχόμενο χτύπημα, που ενδεχομένως θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της περιοχής και για το μέλλον των αγροτών της.

Επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών
Στον απόηχο των καταστροφών, επίσημη ανακοίνωση έβγαλε ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών στην οποία αναφέρει τα εξής: «Τεράστιες ζημιές και εκτεταμένες καταστροφές σε περιουσίες αλλά κυρίως καλλιέργειες προκάλεσε στο Δήμο μας η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Τα συνεργεία του Δήμου από την πρώτη στιγμή επενέβησαν απομακρύνοντας πεσμένα δέντρα και κάθε λογής αντικείμενα τα οποία έπεσαν από τη μανία των καιρικών φαινομένων.

Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκια, καπνά, κηπευτικά και έπληξε η κατά τόπους ισχυρή χαλαζόπτωση καταστρέφοντας σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερώς τις καλλιέργειες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επλήγησαν χωράφια σε Ξυλαγανή, Προσκυνητές, Αμάραντα, Ίσαλο, Κρωβύλη, Πρωτάτο, Νέα Πέτρα, Εργάνη και αλλού. Ήδη ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης ήρθε σε επαφή με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη».

Απηυδισμένοι καλλιεργητές και πολίτες
Απηυδισμένοι είναι μετά από την καταστροφική κακοκαιρία καλλιεργητές των πληγεισών περιοχών, καθώς και κάτοικοι από τις περιοχές των οποίων πέρασε το χαλάζι, που είδαν σπίτια ή μαγαζιά να πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα και άλλες ιδιοκτησίες τους με φθορές. Αναμένουν να δουν τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και επικουρικά κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να «σώσουν» έστω και λίγο το μεροκάματο. Επαγγελματίες και μη αγρότες είναι απηυδισμένοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δημήτρη Δημάδη από την Κρωβύλη. Μιλώντας στον «Χ» καταγράφει μεγάλες ζημιές στο χωριό του και τις γύρω περιοχές. «Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι νερό, στα χωράφια υπήρξε ‘ασπρίλα’ σαν χιόνι, όσο πλησίαζα στο χωριό το φαινόμενο ήταν πιο έντονο», είπε. Στην Κρωβύλη το χαλάζι κατέστρεψε ολοσχερώς καλλιέργειες, όπως και τα 57 στρέμματα ρεβιθιών που καλλιεργούσε ο ίδιος. Επίσης, υπήρξαν πτώσεις δέντρων μέσα και γύρω από το χωριό και ζημιές σε σπίτια και οχήματα. Ηλιακοί θερμοσίφωνες έσπασαν από το χαλάζι, αποθήκες με ελενίτ καταστράφηκαν και τζάμια κατά περίπτωση έσπασαν. Οι καλλιεργητές και οι κάτοικοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα για το εάν, και σε ποιο εύρος, θα αποζημιωθούν.

Ο «Χ» θα παρακολουθήσει τα μείζονα ζητήματα που έχουν ανακύψει στον απόηχο της κακοκαιρίας στενά.