Ένα ακόμα βραβείο για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης από την εκπαιδευτικό Ακάμπαλη Ελένη αυτή τη φορά στα Βραβεία Education Leaders Awards 2019 και για την τάξη ΣΤ1 που αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2018.

http://s4.justhost.gr/roundcube/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=40225&_token=zntB0IdbwRbeuDwvAx87LwGHFuFhDXH6&_part=2

Το βραβείο SILVER στην κατηγορία Εκπαιδευτικές Επισκέψεις αφορά το εξάμηνο Καινοτόμο Πρόγραμμα που εκπόνησαν οι μαθητές με τη δασκάλα τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε συνεργασία με Μαθητικό Ραδιόφωνο European School Radio και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στην τελετή απονομής ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων που για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε η εταιρεία Boussias Communications με σκοπό να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν οι βέλτιστες πρακτικές στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Την Τελετή Απονομής παρουσίασε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας. Η ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στα χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα και τις αλλαγές που φέρνει (όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ρομποτική, η αυτοματοποίηση κ.ά.) οι οποίες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και αλλάζουν την οικονομία και όλα τα επαγγέλματα. «Για να γίνουν όλα αυτά, για να μπορέσουμε ως χώρα να δούμε τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας εποχής, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εργαλείο είναι η παιδεία. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι η ναυαρχίδα σε κάθε κοινωνία», τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου, ενώ έκανε λόγο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως επεσήμανε, «αυτό που θέλουμε στην προσπάθεια αυτή είναι να επιβραβεύσουμε αυτούς που καινοτομούν, που δημιουργούν και να τους κάνουμε πρότυπα γιατί έτσι, αλλάζουν οι κοινωνίες. Τα σωστά πρότυπα δημιουργούν πολλαπλασιαστικές δυνάμεις σε όλη την κοινωνία».

 

Η Τελετή Απονομής ξεκίνησε με τα Τιμητικά Βραβεία, τα οποία αποφάσισε να απονείμει η κριτική επιτροπή σε ανθρώπους που ξεχωρίζουν στο πεδίο της εκπαίδευσης με σημαντικό έργο ή επιτεύγματα. Συγκεκριμένα, βραβείο δόθηκε στους:

 

Ελένη Αντωνιάδου, επικεφαλής του οργανισμού Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες, που από το 2012 έχει επιλεχθεί ως ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Διεύθυνσης Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο της NASA. Εκεί επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων θεραπειών για την προστασία των αστροναυτών από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας και της μικροβαρύτητας.

 

Διάνα Βουτυράκου, συνιδρύτρια της ΜΚΟ Unique Minds, που στα 23 της έτη ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγήτρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, προετοιμάζοντας μαθητές για πληθώρα διαγωνισμών, με τις ομάδες της να έχουν κερδίσει όλους τους Πανελλήνιους διαγωνισμούς που συμμετείχαν και να μετράνε μία Ολυμπιακή διάκριση στην Κόστα Ρίκα και πρώτη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα.

Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

 

  Άγγελο Πατσιά, τον δάσκαλο που έγινε γνωστός από το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά στο ορεινό Ρέθυμνο όπου εργάστηκε για 5 χρόνια, δημιουργώντας ένα σχολείο που άλλαξε την καθημερινότητα του ελληνικού δημόσιου σχολείου αλλά και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Τα βραβεία της διαγωνιστικής διαδικασίας απένειμαν στους νικητές τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Oμότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης,

Ελένη Μπούντα, Δρ Ιστορίας, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Κωνσταντίνος Καλτσάς, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρώην Σχολικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,

Σωτήρης Γκλαβάς, πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τέως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,

Έφη Μπάσδρα, πρώην Πρόεδρος ΙΚΥ – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ιωάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος και ο

Διονύσης Κουτσαντώνης, Business Development Manager της RDC Informatics, Χορηγό Τίτλου των βραβείων.

 

 

 

Η εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης κα Ακάμπαλη Ελένη μας είπε λίγα λόγια για την διάκριση του σχολείου της ανάμεσα σε τόσα σημαίνοντα πρόσωπα:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετείχαμε και διακριθήκαμε σε έναν τόσο υψηλού επιπέδου  θεσμό που χαίρει ευρείας αποδοχής και  συμμετοχής με περισσότερους από 250 εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας από κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, Το βραβείο μας έχει τίτλο «Οικολογικές Αναζητήσεις – Από την αιθαλομίχλη του Πίτσμπουργκ στην πλαστική σούπα του Ειρηνικού Ωκεανού» και αποτελεί μια μικρή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για τις  μεγάλες οικολογικές καταστροφές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την κλιματική αλλαγή.

Κατά το σχολικό έτος 2017-’18  η τάξη Στ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης με 23 μαθητές συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής ραδιοφωνικών εκπομπών European School Radio..

Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός European School Radio (ESR) είναι σχολικός σταθμός για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και υλοποιείται από μεγάλο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων με εκπομπές όλο το εικοσιτετράωρο. Στην Ελλάδα φιλοξενείται από την πλατφόρμα μέσων ροής του εκπαιδευτικού προγράμματος ΤΕΙΤΗ με την υποστήριξη των φοιτητών και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (PSD)

Στόχος της συμμετοχής ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές μέσω της βιωματικής μάθησης την ιστορία και την λειτουργία του ραδιοφώνου καθώς και τη διαδικασία προετοιμασίας και παραγωγής μιας ραδιοφωνικής εκπομπή ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν για να κοινωνούν τα δικά τους μηνύματα. Ειδικότερα όμως το ραδιόφωνο χρησιμοποιήθηκε ως η αφορμή να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες,ως το μέσο για να μάθουν να συνεργάζονται αλλά και ως το εργαλείο για την  προσωπική έρευνα  με κριτική σκέψη σχετικά με τα την αλόγιστη ζημιά που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος στα κοινά αγαθά (το περιβάλλον).

Στην ολομέλεια της τάξης  αποφασίστηκε η μεγάλη ωριαία εκπομπή να είναι οικολογικού περιεχομένου, να αφορά μερικά από τα πιο σύγχρονα οικολογικά προβλήματα και φαινόμενα της εποχής και να μεταδίδει περιβαλλοντικά μηνύματα για την ευαισθητοποίηση  των ακροατών.

Οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, τους παραγωγούς και τους τεχνικούς, γνώρισαν την πλατφόρμα του European School Radio  ακούγοντας διάφορες θεματικές εκπομπές από άλλα σχολεία και στη συνέχεια προχώρησαν στον σχεδιασμό της θεματολογίας της δικής τους εκπομπής.

Οι |”παραγωγοί” ερεύνησαν στο διαδίκτυο σχετικά ντοκυμαντέρ και άρθρα ενώ οι «τεχνικοί» γνώρισαν και αξιοποίησαν  τα λογισμικά ανοιχτού τύπου Αudacity και Μixxx. Αποτέλεσμα ήταν να συνταχθεί η πρώτη εκπομπή του ΣΤ1 με οικολογικό περιεχόμενο για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που υφίσταται ο πλανήτης από την ανθρώπινη απερισκεψία, απληστία, εκμετάλλευση και κατάχρηση. Στην συνέχεια κατασκευάστηκε το LOGO της τάξης καθώς και ραδιοφωνικό SPOT διάρκειας 23 δευτερολέπτων για την εισαγωγή της εκπομπής.

Το πρόγραμμα το οποίο ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικό με μια πολύπλοκη πλατφόρμα  wiki προέβλεπε  και  μια επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με σκοπό τηΝ παρουσίαση της ωριαίας εκπομπής που με τόσο μεράκι προετοιμάστηκε. Έτσι πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκη όπου οι φοιτητές υποδέχθηκαν τους μαθητές και τους επιμόρφωσαν σε

α) φάση σε δίωρα φροντιστηριακά μαθήματα και στη

β) φάση στο πρακτικό μέρος της παρουσίασης και της ηχοληψίας στα ανάλογα στούντιο και στη συνέχεια μπήκαν κανονικά στο στούντιο και «βγήκαν στον αέρα». Ότι ετοιμάζαμε για μήνες το άκουγαν ζωντανά στον αέρα στην Ξάνθη όλες οι τάξεις του σχολείου μας.

Ήταν πραγματικά συναρπαστικό για τα παιδιά.

Το τελικό παραγόμενο έργο ήταν η εκπομπή:

«Από την αιθαλομίχλη του Πίτσμπουργκ στην πλαστική σούπα του Ειρηνικού Ωκαεανού». 

Ωριαία ζωντανή εκπομπή περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα τα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα και αναφορές σε ενημερωτικά ντοκυμανταίρ. Στην εκπομπή μεταδίδονται οικολογικά μηνύματα και αναφέρονται σύγχρονα οικολογικά προβλήματα όπως η τοξικότητα των ρούχων και οι βλαβερές συνέπειες της βιομηχανίας της μόδας, οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των πλαστικών και η «7η Ήπειρος», ο ρόλος της οικονομικής κρίσης στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, η όξινη βροχή και οι συνέπειες της κ.α

Αναλυτικότερα κύριες ενότητες της εκπομπής ήταν:

α) «Πλαστική σούπα», σύντομη αναφορά στην λεγόμενη 7η Ήπειρος, την σκουπιδοκηλίδα του Ειρηνικού Ωκεανού, που αποτελείται από μια τεράστια δίνη που έχει δημιουργηθεί από πλαστικά απορρίμματα,.

 

β) «Το τζην σου κατηγορείται -RIVER BLUE» ,  σύντομη αναφορά στην πόλη Ξιταγκ της Κίνας όπου η μαζική παραγωγή φτηνών ξεπλυμένων τζην έχει μολύνει με τοξικά και χημικά απόβλητα τον ποταμό Πέρλ σε σημείο που αρκεί ένα σπίρτο για να πάρει φωτιά.

 

γ) «Η Ράνα Πλάζα δεν είναι σαπουνόπερα- Made in Bagladesh», σύντομη αναφορά στις συνθήκες φτώχιας των εργαζόμενων που σκοτώθηκαν στην κατάρρευση του κτιρίου και τις διαστάσεις της μόλυνσης που προκαλούν οι ολοένα και μεγαλύτερες καταναλωτικές ανάγκες του δυτικού κόσμου.

δ) «Η γάτα που χορεύει –ΜΝΑΜΑΤΑ ΙΑΠΩΝΙΑ» σύντομη αναφορά στις γάτες της πόλης Μιναμάτα που το 1950 συχνά μη αντέχοντας τους σπασμούς πηδούσαν στην θάλασσα για να πνιγούν. Ασθένεια που εξαπλώθηκε στον άνθρωπο και οφειλόταν στην βιομηχανική μόλυνση του κόλπου της πόλης από την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής χημικών λιπασμάτων της περιοχής που χρησιμοποιούσε έναν τύπο πλαστικών που μόλυνε για πολλά χρόνια τα νερά του κόλπου με υδράργυρο και άλλα βαριά μέταλλα δηλητηριάζοντας τα ψάρια που ήταν και η κύρια πηγή τροφής των κατοίκων αλλά και των κατοικίδιων όπως οι γάτες.

 

ε) «Το πόδι του Ελέφαντα» σύντομη αναφορά στην καρδιά του αντιδραστήρα  4 του Τσερνομπιλ και στην τεράστια συμπαγή μάζα σαν ελεφάντινο πόδι, κατασκευασμένη από λιωμένο πυρηνικό καύσιμο ανακατεμένο με πολλά υλικά σκυροδέματος, άμμου και υλικού από τον πυρήνα που είχε λειώσει.

Δεν σταματήσαμε όμως εδώ. Στη συνέχεια και με σκοπό την διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία αλλά και την πρακτική εξάσκηση των μαθητών, το Στ1 συνεργάστηκε και με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης  και με την αμέριστη συμπαράσταση και προσοχή του κύριου Τηλέμαχου Αρναούτογλου  προεκύψαν 5 επιπλέον εκπομπές εκτός της κύριας που παρουσιάστηκε στο ΑΤΕΙΘ.

Κάθε τι που προκαλούσε ενδιαφέρον στους μαθητές, κάθε όμορφη εμπειρία ή κάθε προκλητικό θέμα γινόταν αντικείμενο έρευνας, συγγραφής και παραγωγής εκπομπής με την βοήθεια του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης . Για 5 συνεχόμενες εβδομάδες η τάξη εξέπεμπε από το στούντιο μεταδίδοντας της μηνύματα της σε όλη την τοπική κοινωνία. Όπως καταλαβαίνετε αυτό χρειάζεται πολύ χρόνο και αφοσίωση τα κείμενα προετοιμάζονταν από τα παιδιά στα σπίτια τους διορθώνονταν στο σχολείο, στα κενά στα διαλείμματα και μετά το μάθημα μεσημέρια ή απογεύματα τρέχαμε ή μας έτρεχαν οι γονείς στο ραδιόφωνο για πρόβες και ηχογράφηση μέχρι και την προτελευταία μέρα πριν κλείσει το σχολείο.

Εκπομπές που προέκυψαν ήταν:

 

  1. «Φυσικές Καταστροφές- Nature does not belong to anybody». Δεκάλεπτη εκπομπή περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές που αυτά προκαλούν.
  2. «Van Gogh Alive – Τhe experience». Δεκάλεπτη εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου με θέμα την ομώνυμη έκθεση την οποία επισκέφτηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Αθήνα και αφηγούνται τις εντυπώσεις τους.
  3. «Οι σημαίες της Ευρώπης».Δεκάλεπτη εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου αφιερωμένη στη σημειολογία των σημαιών ευρωπαϊκών κρατών εμπνευσμένη από το πρόγραμμα Teachers 4 Europe που εκπόνησε η τάξη με τίτλο «Μαθαίνω για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το ευρώ»
  4. «Κόρη τον λόγο άλλαξε..» Δεκάλεπτη εκπομπή παραδοσιακού περιεχομένου με θέμα τον θρύλο του Γεφυριού της Άρτας.
  5. «Πόλη χωρίς αδέσποτα είναι πόλη με συνείδηση».Δεκάλεπτη εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου με θέμα τα αδέσποτα και τα μέτρα πρόληψης και την έκλειψη του φαινομένου στην πόλη.
  6. «Μουσική πες μου τα μυστικά σου». Δεκάλεπτη εκπομπή μουσικού περιεχομένου για τα είδη μουσικής και οργάνων.

Ο Ιούνιος μας βρήκε να έχουμε ανταπεξέλθει στην τεράστια πρόκληση του να γνωρίσουμε από κοντά με καινοτόμο τρόπο το μέσο του ραδιοφώνου και την τεράστια δύναμη του στην διάδοση της είδησης  διαθεματικά μέσω όλων σχεδόν των μαθησιακών αντικειμένων από την παραγωγή γραπτού λόγου για την συγγραφή των κειμένων μέχρι την χρήση ΤΠΕ και Εικαστικών, τις γνώσεις Μουσικής, τα Γεωγραφικά ταξίδια, τις Περιβαλλοντικές Αναζητήσεις και τις παρουσιάσεις Πολιτιστικών Θεμάτων.

 

Όλη η συνδεσμολογία των ηχογραφημένων εκπομπών βρίσκεται σε ανάρτηση της ιστοσελίδας του σχολείου  εδώ:

http://2dim-xanth.xan.sch.gr/2018/06/19/european_school-_radio/

Ραδιοφωνικό σποτ : http://europeanschoolradio.eu/archives/production/2576

 

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον διευθυντή του Σχολείου κύριο Κουράκο Γεώργιο για την αμέριστη συμπαράσταση, ενθάρρυνση  και διάθεση κάθε δυνατού μέσου για τη διευκόλυνση του έργου μας, τον διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης κύριο Τηλέμαχο Αρναούτογλου , τους εκπληκτικούς συντελεστές του διαδικτυακού  Εuropean School Radio,  τον  κοσμήτορα του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης στη Σίνδο κύριο Μπάμνιο Γεώργιο καθώς και τους φοιτητές  κύριο Στέφανο Ηλιάδη, υπεύθυνο εργαστηρίου τεχνικών και τις κυρίες Έλενα Ζάχου και Ιωάννα Μοσχίδου, φοιτήτριες δημοσιογραφίας στο Α.Π.Θ.

Τέλος ευχαριστώ θερμά και εσάς που ενδιαφερθήκατε και μας  δίνετε την ευκαιρία να κοινοποιήσουμε μια διάκριση που ανήκει ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΤΑ στους μαθητές μου και τους γονείς τους

ΜΑΘΗΤΕΣ:

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ,   ΑΛΗ ΟΓΛΟΥ ΝΤΑΛΙΑ ,

ΒΟΥΡΝΟΥΚΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ,        ΔΟΒΡΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ                    ΚΑΛΦΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ – ΒΕΑΤΡΙΚΗ

ΚΟΚΟΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ            ΛΕΜΟΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΑΛΑΔΕΝΗ ΕΛΕΝΗ                         ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΜΩΡΑΪΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΙΖΑ ΟΓΛΟΥ ΕΓΚΕ

ΣΑΜΠΡΗ ΟΓΛΟΥ ΓΚΙΟΥΝΑΙ

ΣΙΣΚΟΥ ΧΑΡΊΚΛΕΙΑ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΣΤΡΙΒΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΧΟΥΣΕΙΝ ΟΓΛΟΥ ΓΚΙΟΥΛΣΕΝ

ΡΑΜΑΔΑΝ ΟΓΛΟΥ ΠΕΤΕΚ