Εκλογές τέλος και στο βάθος το χάος

 

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΧΑΩΔΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΝ … ΠΑΠΑΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΛΥΡΑΤΖΗΣ …. ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΕΠΕΛΗ

 

Σύμβουλος του Δημαρχόπουλου θα σώσει την παρτίδα;

Του Αλέξανδρου Παυλικιάνου

Χάος προβλέπετε να επικρατήσει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο μετά την εκλογική διαδικασία όπου και η παραμικρή απόφαση θα περνάει μέσα από τον κυκεώνα των προσωπικών επιδιώξεων του κάθε επικεφαλής των παρατάξεων και φυσικά των δημοτικών συμβούλων.

Ακόμη παραμένει μυστήριο – δεν το ξεκαθαρίζει ο νόμος – αν ο επικεφαλής της παράταξης θα ορίζει την ψήφο των μελλών της παράταξης του και αν οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψηφίζουν «κατά συνείδηση» για το καλό της Ξάνθης και το ερώτημα.

Αν έχουν δοθεί «οφίκια» από τον Μανώλη Τσέπελη στους επικεφαλής των παρατάξεων – δεν το γνωρίζουμε, ανάλογα τι λένε οι διευκρινιστικές αποφάσεις του νόμου – οι σύμβουλοι θα ακολουθήσουν;

Η απόφαση των επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα είναι δεσμευτική για τους συμβούλους της παράταξης τους;

Ο κανονισμός απ’ όσο γνωρίζουμε λέει ότι οφίκια και θέσεις δίνονται μόνο στα μέλη της διοικούσας παράταξης. Άρα, οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αν δεν έχουν και κάποιο προσωπικό όφελος – νομή της εξουσίας – γιατί να στηρίξουν τις προτάσεις της συμπολίτευσης;

Ένα ερώτημα, εκτιμούμε,  που θα ακούγεται συχνά πυκνά μετά την 1η Σεπτεμβρίου καθώς θα αναλάβει τα ηνία του δήμου η παράταξη Τσέπελη.

Αν δεν μπορεί η διοικούσα παράταξη να περάσει έναν διαγωνισμό, ακόμη και για την αγορά  των χαρτιών υγείας, προς τι τόσο μίσος,  πάθος και κόστος κατά την προεκλογική περίοδο;

Άραγε μπορεί να βρεθεί συναίνεση όταν υπάρχει έχθρα και μίσος μεταξύ του Μ. Τσέπελη και του Χ. Δημαρχόπουλου για τους γνωστούς λόγους της αποπομπής του πρώτου από την παράταξη Δημαρχόπουλου;

Άρα αυτομάτως οι 9+1 του Δημαρχόπουλου δεν συμμετέχουν καθαρά για προσωπικούς λόγους. (Το + 1 σημαίνει ότι κάποιος δημοτικός του σύμβουλος, σύμφωνα με πληροφορίες μας,  ετοιμάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί και να συμπλεύσει με την παράταξη Τσέπελη).

Υπάρχει περίπτωση να θέλει η παράταξη Μελισσόπουλου να στηρίξει πρόταση που υποστηρίζεται από τον Μ. Φανουράκη; Κομματάκι δύσκολο, άρα πάνε και οι υπόλοιποι 8 ψήφοι.

Να δούμε και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ;

Αν ο Χατζηθεοδώρου δεν έχει τα καλούπια των κομματικών υποχρεώσεων – θα πάει στην αντιπολίτευση το κόμμα του έτσι και αλλιώς στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές –  και άρα και οι όποιες δεσμεύσεις του απέναντι στο κόμμα δεν θα ισχύουν – πιστεύει κανένας ότι θα ψηφίζει για το καλό της πόλης στηρίζοντας έτσι το έργο ενός φασίστα αυτό του Μ. Τσέπελη;

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, ο κ. Χατζηθεοδώρου, δημόσια δεν αποκάλεσε τον νέο δήμαρχο φασίστα, αλλά είναι γνωστό τις πάση ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί του είναι φασίστας ακροδεξιός και πάει λέγοντας. Άρα, πιστεύει κανείς ότι θα στηρίξει προτάσεις του Μ. Τσέπελη;

Αφήσαμε τέλος τους 6+3 του Γιάννη Παπαχρόνη και του Π. Λύρατζη.

Λείπει μία ψήφος ακόμη.

Όμως οι προχωρημένες συζητήσεις που γίνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,  με έναν σύμβουλο του Δημαρχόπουλου, είναι βέβαιο ότι θα δώσουν το πολυπόθητο 21 στον Τσέπελη έναντι κάποιων υποχωρήσεων, πιθανών την Αντιδημαρχία καθαριότητος.

Μία απλή πρόσθεση 11+6+3+1 μας δίνει το πολυπόθητο 21 και το ερώτημα παραμένει ως σπάθη επάνω στον σβέρκο του Μ. Τσέπελη. Πώς θα μπορέσει ο Μ. Τσέπελης να ξεχρεώσει τα πολιτικά γραμμάτια σε τρίτους, που όπως μαθαίνουμε έταξε σε όλους «τα πάντα όλα», έχοντας πάνω το το βάρως των 9+1 ψήφους του Γ. Παπαχρόνη, του Πασχάλη Λύρατζη και του ενός;

Άρα, άμεσα Γιάννης Παπαχρόνης και Πασχάλης Λύρατζης όσο και αν δεν συμπαθιούντε, πρέπει  να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν.

Πρώτον για να κόψουν την όποια τυχών «λανθασμένη» πορεία του Μ. Τσέπελη και των στενών συνεργατών του που μέχρι σήμερα, έμαθαν να λειτουργούν στην λογική όλα τα «σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω», βάζοντας φρένο στις ορέξεις τους και δεύτερον επειδή απ’ όσο γνωρίζουμε και οι δύο έχουν σαν σκοπό το καλό της πόλης.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος Γιάννη Παπαχρόνη και Πασχάλη Λύρατζη ιδού και το … πήδημα.

Εδώ θα αποδείξουν Γιάννης Παπαχρόνης και Πασχάλης Λύρατζης αν θα καταφέρουν να διαπραγματευτούν με τον Μ. Τσέπελη το καλό της πόλης.

Όχι ότι ο Μ. Τσέπελης δεν θέλει το καλό της πόλης όμως, δημιούργησε τόσες πολλές υποχρεώσεις στα Κιμμέρια, το Δροσερό και το Πούρναλικ που θα πρέπει αναπόσπαστα να απασχοληθεί με αυτό.

Μοιραία η Ξάνθη – αστικός ιστός – θα μείνει σε δεύτερη προτεραιότητα τουλάχιστον τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Δεν αναφερόμαστε στον κ. Βογιατζή του ΚΚΕ γιατί δεν έχουμε παρακολουθήσει την συμπεριφορά του σε συνεδριάσεις και δεν γνωρίζουμε αν θα ακολουθήσει την σκληρή κομματική γραμμή του ΚΚΕ.

Ο προηγούμενος επικεφαλής Γ. Κολάρος ήταν αρκετά συναινετικός μέχρι που  μερικοί τον χαρακτήριζαν έβδομο αντιδήμαρχο του Δημαρχόπουλου.

Ο κ. Βογιατζής; Παραμένει ερώτημα.

Τελικό συμπέρασμα: Ο Τσέπελης θα δουλέψει για τα Κιμμέρια, Δροσερό και Πούρναλικ ενώ  ο Παπαχρόνης με τον Λύρατζη για τον αστικό ιστό της Ξάνθης και ο τρίτος – δημοτικός σύμβουλος του Δημαρχόπουλου – μέσω της αντοδημαρχία καθαριότητος για την ολόκληρη την πόλη

Ίσως με αυτή την λογική, έρθει η ισορροπία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο είναι οι σύμβουλοι του DEP. Πιθανών τα στελέχη του DEP που έχουν παρεισφρήσει εις γνώση του Μ. Τσέπελη  στην παράταξη, να εγείρουν παράλογες απαιτήσεις.

Ευελπιστούμε όμως στο γεγονός ότι το πρωτοκλασάτο στέλεχος του Μ. Τσέπελη που είναι γνωστός για τα πατριωτικά του αισθήματα, θα βάλλει φρένο στις τυχών παράλογες απαιτήσεις των στελεχών του DEP.