Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου,

Σε νέα περίοδο κλυδωνισμών εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής, και μάλιστα ενόψει εθνικών εκλογών, και ενώ κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση στην μάχη των ευρωεκλογών.

Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν σε συνάντηση -με πρωτοβουλία της πρώτης- μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, επήλθε το πολιτικό τους διαζύγιο.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε αμέσως μετά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους ότι οι δυο τους έχουν διαφορές ως προς την γραμμή του Κινήματος Αλλαγής και πως η ίδια έχει υποθέσει ότι εκείνος επιθυμεί να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο.

Τον ενημέρωσε δε, ότι έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει κάποιο πρόσωπο στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, προτείνοντάς του προκειμένου να μην φανεί ότι δεν στηρίζει εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής, την 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. «Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρότασή της για τη συμμετοχή του στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές για τις ‘πολιτικές συνέπειες’ της επιλογής της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και εκτιμώντας ότι αυτή καθιστά το Κίνημα Αλλαγής ‘ουρά’ του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε δε, εαυτόν εκτός κόμματος, υποστηρίζοντας ότι θα έχει πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστεί δυναμικά τις θέσεις του για το μέλλον της πατρίδας.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής στελέχη κοντά στην ηγεσία κάνουν λόγο για μία προσπάθεια εκ μέρους της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την απόφαση του κόμματός της για αυτόνομη πορεία, ενώ απαντώντας στα περί ‘ουράς του ΣΥΡΙΖΑ’, σημειώνουν ότι στον αντίποδα πολλοί πιστεύουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα σηματοδοτούσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να γίνει ‘ουρά του Μητσοτάκη’.

Παραδεχόμενοι ότι ουδέποτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στελέχη κοντά στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμούν ότι η χθεσινή του στάση δείχνει αυτό ακριβώς. Ότι το μόνο που ήθελε ήταν αυτή και δεν θα δεχόταν τίποτα λιγότερο από αυτήν.

Ειδικά, όταν αποκαλύπτουν ότι επί ενάμιση χρόνο είχε διαμηνυθεί στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει πού ήθελε να είναι υποψήφιος με σταυρό και πως το κόμμα θα στήριζε την επιλογή του.

Στο μεταξύ, η Χαριλάου Τρικούπη ενημέρωσε ότι στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τοποθετείται ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής που δεν κατάφερε να εκλεγεί, Γιώργος Καμίνης. Μία επιλογή, που σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου και το γεγονός ότι η Κεντροαριστερά κοιτάει μπροστά.

Μιλούν για το άνοιγμα μίας πόρτας σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν απογοητευθεί από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές και να ηττηθεί οριστικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Καμίνης, σε δήλωσή του, ευχαρίστησε την πρόεδρο του κόμματος για την μεγάλη τιμή να τον προτείνει για τη θέση, δεσμευόμενος ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, ώστε σύντομα να γίνει κυρίαρχη.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, όμως, απάντησαν και στη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας από την πλευρά τους ότι η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπηρετείτο η ενότητα και η δική του ενεργή παρουσία σε αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκείνος ήθελε είτε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είτε τίποτα. Κατέληγαν, δε, επιστρέφοντας την αιχμή, ότι «όσοι επιλέξουν να είναι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη, διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η είδηση του πολιτικού ‘διαζυγίου’ του Ευάγγελου Βενιζέλου με την Φώφη Γεννηματά, προκάλεσε άμεσα ντόμινο αντιδράσεων. Ήδη μέσα από τα social media, ο υποψήφιος Ά Αθήνας Μάνος Επιτροπάκης γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ενόψει εθνικής κάλπης στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο έκανε λίγη ώρα αργότερα η Γιώτα Μπουμπούλη, ενώ πλήθος μελών δηλώνουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τη διαφωνία τους με αυτή την εξέλιξη και την πρόθεσή τους να παραιτηθούν.

Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως, σημειώνουν με νόημα ότι η Φώφη Γεννηματά δεν λειτουργεί ποτέ εκβιαζόμενη, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτοί που θα φύγουν από το Κίνημα Αλλαγής διαφωνώντας με την κίνησή της θα είναι περισσότεροι από αυτούς που θα έρθουν. Στοχεύουν μάλιστα, πλέον, σε ποσοστά μεγαλύτερα από το 7,5% που θεωρούν ότι θα ‘έπιανε’ το κόμμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας…

Πηγή: Real.gr