Γιάννης Ζερενίδης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος: Νοιώθω Θυμό για την εγκληματική αδιαφορία, εγκατάλειψη και υποβάθμιση

της πόλης μας

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ_ΖΕΡΕΝΙΔΗΣ_3

 

Ο Γιάννης Ζερενίδης, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός  ΑΠΘ, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δύναμη για Αύριο, επικεφαλής τον Μ. Τσέπελη απαντά στις ερωτήσεις της Xanthi Times.gr για τον λόγο που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά.

Με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του θέλει να στηρίξει την προσπάθεια της παράταξης του για ένα καλλίτερο αύριο για την πόλη.

 Ποιός είσθε και ποιος ο λόγος που συμμετέχετε στην εκλογική διαδικασία;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ξάνθη, στην οποία δραστηριοποιούμαι ως πολιτικός μηχανικός. Με την ιδιότητα αυτή, ανέπτυξα επιχειρηματική δράση σε όλο το φάσμα των έργων πολιτικού μηχανικού, δηλαδή σε μελέτες, κατασκευές ιδιωτικών και δημοσίων έργων και οικοδομικές επιχειρήσεις.

Συμμετείχα θεσμικά ως αντιπρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για δύο έτη και επιστημονικά σε πολλές μόνιμες επιτροπές του Τ.Ε.Ε. σε σχέση με τεχνικά θέματα του Νομού Ξάνθης.

Με την τοπική αυτοδιοίκηση είχα την τύχη και τιμή να ασχοληθώ ενεργά υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Δημάρχου μας Φίλιππου Αμοιρίδη, ως επιστημονικός συνεργάτης της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ξάνθης, σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ο.Τ.Α..

Συμμετέχω πρώτη φορά στις Δημοτικές εκλογές, γιατί ενδιαφέρομαι και παρακολουθώ πολλά χρόνια τα κοινά της πόλης μας, αλλά κυρίως από θυμό… αυτό είναι το ελατήριό μου. Θυμό για την εγκληματική αδιαφορία, εγκατάλειψη και υποβάθμιση της πόλης μας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Εδώ είναι η ζωή μας, η οικογένεια μας, η περιουσία μας. Τίθεται το ερώτημα: εγώ, ως προς αυτό, τι κάνω;

Γιατι επιλέξατε την παράταξη του Μανώλη Τσέπελη;
Ο Μανώλης Τσέπελης συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ικανού Δημάρχου.

Έχει πολυετή εμπειρία πάνω σε αυτοδιοικητικά θέματα, με αποδοτική και επιτυχημένη θητεία σε διάφορες θέσεις ευθύνης του Δήμου μας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιήσει την διοίκηση του Δήμου αμέσως, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Πολύ σημαντικό.

Είναι εργατικός, προσηνής και έχει αμεσότητα με τους δημότες. Δεν κάθεται στην καρέκλα, είναι εκεί, στον τόπο που τον χρειάζονται οι πολίτες, επιλύοντας έγκαιρα και απρόσκοπτα τα προβλήματά τους. Νοιάζεται και αγαπά αυτό που κάνει.

Επίσης, έχει το κριτήριο της επιχειρηματικότητας ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψήφιους Δημάρχους και δημιουργεί μια ξεκάθαρη θέση: ανάπτυξη. Το ζητούμενο. Γιατί, αν θέλουμε έναν σύγχρονο και βιώσιμο Δήμο, σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις της εποχής, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι αυτός πρέπει να είναι φορέας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με εξωστρεφή προσανατολισμό. Δεν υπάρχει άλλη οδός. Μια σύγχρονη Ξάνθη οφείλει να επιχειρεί: δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπράττουν από κοινού και μαζί να συνεισφέρουν πόρους για ένα εγχείρημα τοπικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Δύναμη για το Αύριο» περιλαμβάνει πρόσωπα, νέα ή δοκιμασμένα στην πολιτική, που εμπνέουν αξιοσύνη, γνώση, εμπειρία και ανιδιοτέλεια.

 

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τι προτείνετε
Αυτό που προτείνουμε είναι το μοντέλο της «δημιουργικής πόλης», δηλαδή της πόλης ως «τρόπος ζωής» που συμπεριλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής (οικονομία, πρόνοια, παιδεία, εκπαίδευση αθλητισμός, πολιτισμός κλπ) όπου οι πολίτες συναντώνται, αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν. Μία πόλη ζωντανή που σκέπτεται (έξυπνη πόλη), που θέλεις να είσαι μέρος της, να ζεις και να συμμετέχεις.

Επίσης, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με σύνθεση όλων των πόρων και δραστηριοτήτων τοπικού επιπέδου σε τρείς κατευθύνσεις: την τουριστική ανάπτυξη, την κοινωνική ισορροπία και την αστική ανταγωνιστικότητα της πόλης σε διεθνές περιβάλλον.

Μερικές άμεσες στοχευμένες παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

–    Δράσεις «έξυπνης πόλης» με χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε συνδυασμό με οργανωτικές αλλαγές με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δήμου.

–    Πολεοδομικές παρεμβάσεις (αναβάθμιση εισόδων της πόλης, κατασκευή εισόδου οικισμού Καλλιθέας, διανοίξεις οδών, βιοκλιματικές αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, ολοκλήρωση επεκτάσεων σχεδίων πόλης, κλπ)

–    Επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος με επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και εφαρμογή της και την δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

–    Λειτουργία και εκσυγχρονισμός Δημοτικού Κολυμβητηρίου, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος λειτουργίας, ανάπλαση του περιβάλλοντος αυτού χώρο και κατασκευή νέου Κολυμβητηρίου στην περιοχή του γηπέδου ασπίδας.

–    Δημιουργία ενός ζωντανού πολυχώρου έρευνας, τεχνολογίας και πολιτισμού «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ» στην περιοχή των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων των καπνοαποθηκών, με ανάπλαση και εγκατάσταση νέων χρήσεων σε συνέργεια με φορείς (πολιτιστικές, εικαστικές, νέων τεχνολογιών, θερμοκοιτίδας νεόφυτων επιχειρήσεων, αναψυχής, θέατρο, μουσείο, μουσικές σκηνές κλπ).

–    Δημιουργία ενός κεντρικού αστικού δακτυλίου που θα συνδέσει την ιστορική διαδρομή (παλαιά πόλη, κτίριο δημοτική αγοράς, περιοχή καπνοαποθηκών «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ») με τα ισχυρά πεδία της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του κέντρου της πόλης.

–    Αναβάθμιση υφιστάμενων πάρκων και δημιουργία νέου πάρκου στην νοτιοδυτική περιοχή της πόλης (γέφυρα Χρύσας έως οδό Εθελοντή Αιμοδότη).

–    Ανάπλαση και αναβάθμιση κτιρίου δημοτικής αγοράς και χώρου παζαριού.

–    Ηλεκτρική αυτοπαραγωγή (net metering) με παράλληλο συμψηφισμό της παραχθείσας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την καταναλωθείσα ενέργεια σε κτίρια και υποδομές του Δήμου. Στόχος η μείωση των τελών και εξοικονόμηση χρημάτων για κοινωνικό έργο.

–    Αναβάθμιση και εμπλουτισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, Εορτών Παλαιάς Πόλης, γιορτές Νεολαίας, Πόλις Ονείρων κ.α. με έμφαση στον πολιτισμό και την εξωστρέφεια.

–    Αναδιοργάνωση του γραφείου προγραμματισμού και δημιουργία παραρτήματος στις Βρυξέλες για ενίσχυση της εξωστρέφειας.

–    Ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης και Αξιοποίησης περιουσίας Δήμου.

 

 

Γιατι να σας ψηφίσει ο κόσμος της Ξάνθης

Θα σας απαντήσω με έναν στίχο του Ανδρέα Εμπειρίκου: «Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας». Αυτό αισθάνομαι την στιγμή που ψηφίζω. Την ευθύνη για το μέλλον.

 

Η απόφαση της διαχείρισης του Δήμου Ξάνθης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι σημαντική. Ο συνδυασμός «Δύναμη για το Αύριο» έχει ένα ολοκληρωμένο και αναπτυξιακό πρόγραμμα, τα στελέχη για να το υλοποιήσουν και έναν ικανό και ηγετικό επικεφαλή, τον Μανώλη Τσέπελη. Ένα σίγουρο και αισιόδοξο αύριο.