Τσιτουρίδης: Για την Ελλάδα που αξίζουμε, στην Ευρώπη που θέλουμε

Άρθρο του Σάββα Τσιτουρίδη

ε ευθύνη απέναντι στους Ελληνες που αναζητούν ελπίδα και σχέδιο για το αύριο οι Ελληνες Ριζοσπάστες ερχόμαστε στο κέντρο της πολιτικής ζωής θέτοντας στην κρίση των Ελλήνων το μανιφέστο μας για την Ελλάδα που αξίζουμε στην Ευρώπη που θέλουμε, με στόχο να υπηρετήσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα με την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενός θεσμού που δίνει καθημερινά ζωή στη δημοκρατία μας.

Μετέχουμε ενεργά στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γιατί:

Πιστεύουμε ότι οι αρχές μας, οι αξίες μας και οι εθνικοί μας στόχοι διασφαλίζονται αποτελεσματικότερα σ’ έναν ανοιχτό κόσμο και μέσα από μια άλλη Ευρώπη, που θα πορευτεί σοφότερη από τα λάθη και τις αδυναμίες της και θα ξανασυναντήσει τους ιδρυτικούς στόχους της ένωσής της, χωρίς να υποθηκεύει την πορεία και το μέλλον της αφυδατωμένη από το ιστορικό και αξιακό φορτίο της.

Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη ασφάλειας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης, με θεσμούς που θα διασφαλίζουν τη σύνθεση των απόψεων και συμφερόντων στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού ισότιμων εταίρων και θα αποτρέπουν την επιβολή της άποψης ενός κλειστού ευρωιερατείου, που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ισχυρών έναντι των συμφερόντων των ασθενέστερων.

Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη, που μετέχοντας ενεργά και πρωταγωνιστικά στις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές διεργασίες, θα προάγει αποτελεσματικά πολιτικές με επίκεντρο την ασφάλεια και την ευημερία όλων των πολιτών της, μακριά από την επικράτηση εθνικιστικών απόψεων ή οικονομικών συμφερόντων μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας. Η επικράτηση τέτοιων απόψεων και συμφερόντων διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις οικονομικές και κοινωνικές ελίτ και τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους στα κράτη – μέλη, φέρνοντας τον άνεμο στα πανιά των άκρων, του λαϊκισμού, του ρατσισμού και του ευρωσκεπτικισμού.

Πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη, που θα πορεύεται με υπέρβαση των εθνικών συνειδήσεων και όχι με κατάργησή τους. Που δεν θα καταργεί αλλά θα ενώνει πατρίδες.

Πιστεύουμε εν κατακλείδι στην ενότητα των λαών της Ευρώπης και στις τεράστιες δυνατότητες αντιμετώπισης εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων και απειλών, ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και ευημερίας που περικλείει αυτή η ενότητα. Και πιστεύουμε πως αυτή η ενότητα μπορεί να διασφαλίσει για τους λαούς μας μια δίκαιη και ορθολογική κατανομή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης.

Για αυτήν την Ευρώπη και για όλα τα μεγάλα θέματα για τα οποία το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να πάρει αποφάσεις παρουσιάζουμε τις θέσεις μας, τις θέτουμε στην κρίση των Ελλήνων με το ψηφοδέλτιο «Ελληνες Ριζοσπάστες» και καλούμε να κάνουν το ίδιο όσοι διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας στις ευρωεκλογές.

Απορρίπτουμε την πολιτικά στρεβλή άποψη ότι οι ευρωεκλογές είναι απλώς πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι μια άποψη ενάντια στην Ευρώπη και στην ολοκλήρωσή της. Είναι άποψη όσων επενδύουν στην πόλωση και στον διχασμό στη χώρα μας. Και είναι ακόμη άποψη όσων αγνοούν επικίνδυνα ή προσπερνούν επιπόλαια τη σημασία που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ζωή του κάθε Ελληνα, για την πορεία του τόπου και του λαού μας, για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας μέσα σε αυτήν. Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ελλάδα που αξίζουμε, στην Ευρώπη που θέλουμε.

* Ο Σάββας Τσιτουρίδης είναι πρόεδρος του Δικτύου «Ελληνες Ριζοσπάστες»