Ο υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης σε μία «εφ όλης» συζήτηση

 

Ο ίδιος λέει ότι οι θέσεις του παραμένουν ίδιες και δεν αλλάζουν. Είτε σαν αντινομάρχης, είτε σαν πρόεδρος νομικού προσώπου,  είτε σαν σύμβουλος και παραμένει ο ίδιος ως απλός πολίτης. Θεωρεί ότι οι τίτλοι δεν κάνουν τον άνθρωπο αλλά η δουλειά.

“Αυτό κάνω τόσα χρόνια, προσπαθώ να δουλέψω για τον τόπο μου. Οπότε κανένας από τους τίτλους δεν με συνοδεύει. Αντίθετα, με συνοδεύει η αγάπη για την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγάπησα και πιστεύω ότι έτσι πρέπει να βλέπουμε την πόλη μας και την περιοχή μας”.

 

-Γιατί μπήκατε στην διαδικασία να εκτεθείτε ως υποψήφιος δήμαρχος; Μήπως κάπως αργά ξεκινήσατε αυτήν την διαδικασία με δεδομένο ότι οι περισσότεροι συνυποψήφιοι σας ξεκίνησαν σχεδόν 6 μήνες νωρίτερα την προεκλογική τους εκστρατεία;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Όχι δεν ξεκίνησα αργά. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος. Πιστεύω ότι αυτός ήταν ο κατάλληλος χρόνος με δεδομένο ότι υποχρεώσεις μου απέναντι στους Ξανθιώτες από το πόστο του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, δεν μου επέτρεπαν να κοιτάξω την δική μου προεκλογική εκστρατεία από την στιγμή που εκπροσωπούσα την πόλη στον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της και ούτε ήταν τίμιο να κρεμάσω τον δήμαρχο. Ήρθε η στιγμή που νομίζω πώς έχω την δυνατότητα, την εμπειρία και έχω τον κόσμο ο οποίος με θέληση και όρεξη για δουλειά, θα μπορέσουμε όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι, να βάλουμε το λιθαράκι μας για κάτι καλλίτερο για την πόλη μας. Για αυτό πήρα την απόφαση αυτή, δεν θέλω να πιστεύω ότι την πήρα αργά. Είναι μία απόφαση που οποιοσδήποτε αγαπάει την πόλη του και μπορεί να την πάρει.

 

-Νέα Ξάνθη ονομάζεται ο συνδυασμός. Τι σημαίνει; Στοχεύετε κάπου;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Νέα Ξάνθη είναι η Ξάνθη που κάποτε αγαπούσαμε όλοι. Είναι η Ξάνθη που όλοι ονειρευόμαστε. Είναι αυτή η Παλιά Ξάνθη που ξεκίνησε επί αείμνηστου Φίλιππα Αμοιρίδη αν θυμάστε καλά με τις καινοτόμες ιδέες, την μεγάλη πολιτιστική άνθηση που γνώρισε η περιοχή μας. Στοχεύει να επαναφέρει στις μνήμες των δημοτών αυτά που χρόνια έχουμε ξεχάσει. Στοχεύει στις καινοτομίες και να συνδέσει το παλιό με το νέο. Είναι η Ξάνθη που όλοι ονειρευτήκαμε και απλά συνεχίζουμε να την ονειρευόμαστε.

 

-Παρατηρώντας κανένας τον αξιολογότατο συνδυασμό βλέπει ότι απαρτίζεται από νέους. Πώς το πετύχατε αυτό;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Ναι είναι νέοι άνθρωποι. Μην ξεχνάτε ότι οι νέοι άνθρωποι εμπνέονται από νέους ανθρώπους. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στον τόπο μας, κάτι που άλλωστε γίνεται σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας. Αυτά τα νέα παιδιά είναι παιδιά βγαλμένα μέσα από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας. Είναι άνθρωποι που δουλεύουν, αγωνίζονται στην καθημερινότητα τους και θέλουν να πάρουν την τύχη της περιοχής στα χέρια τους.

 

-Δεν έχουν πείρα, δεν έχουν ανακατευτεί με τα αυτοδιοικητικά τι απαντάτε στους επικριτές σας;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Ο κάθε ένας από αυτούς που πορεύονται μαζί μου για την διεκδίκηση του δήμου είναι πετυχημένος στον τομέα του. Την τελευταία 30ετία έμπειρα πολιτικά στελέχη διοικούν την Ξάνθη. Το αποτέλεσμα δεν κολακεύει την Ξάνθη. Μάλλον την έκαναν «γκρίζα» με την υποτιθέμενη πολιτική τους εμπειρία.

Θεωρώ ότι η εμπειρία στην πολιτική είναι κάτι το σχετικό. Θεωρώ ότι έχω την ικανότητα και την εμπειρία για να κατευθύνω αυτούς τους νέους ανθρώπους που απλά θέλουν να προσφέρουν και να δουλέψουν για τον τόπο τους. Ο επόμενος δήμαρχος, θα πρέπει να μπορέσει να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους αλλά ακόμη και το προσωπικό του δήμου Ξάνθης. Άρα με την σωστή διαχείριση και την αξιολόγηση των ικανοτήτων του καθενός πιστεύω ότι αυτοί σε εισαγωγικά «άπειροι» υποψήφιοι, εμπειρότατοι στην εργασία και την κοινωνία, ίσως να αποδειχθούν πολύ καλλίτεροι από κάποιους που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, βρίσκονται στα κοινά και οι «έμπειροι» όπως εσείς τους αποκαλείτε, είναι αυτοί που πολλές φορές εγκαταλείπουν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και φαίνετε ότι είναι αυτοί που κουράστηκαν. Η εμπειρία δεν έχει να κάνει με το πόσες φορές εκλέγετε κάποιος αλλά μετράει πόσο έχει προσφέρει κάποιος στον τόπο του.

 

Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με τους υπαλλήλους;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Όπως γνωρίζεται και εγώ είμαι υπάλληλος. Εργάζομαι στην Περιφέρεια άρα λοιπόν γνωρίζω εκ των έσω πώς λειτουργεί και πώς πρέπει να λειτουργεί και πώς πρέπει οι αιρετοί να συμπεριφέρονται και να δίνουν πρωτοβουλία στους υπαλλήλους. Αυτό εφάρμοσα στο Κέντρο Πολιτισμού εδώ και πέντε χρόνια. Η δουλειά που πρέπει να κάνουν είναι συγκεκριμένη. Οι υπάλληλοι δεν προσφέρουμε αλλά εργαζόμαστε και αμειβόμαστε. Οι εργαζόμενοι στον δήμο είναι αξιολογότατοι και γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν.

Δεν υπάρχουν κακοί υπάλληλοι. Υπάρχουν κακοί διοικητές και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Ακόμη και από έναν «κακό» υπάλληλο, μπορείς να πάρεις τον καλλίτερο εαυτό του.  Αυτό έκανα όλα μου τα χρόνια και αυτό θα κάνω και στο μέλλον.

 

-Γιατί δεν κατεβάζεται στο τοπικό της Σταυρούπολης;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Ο λόγος είναι ότι οι συνδημότες μας στην Σταυρούπολη κάνουν προσπάθεια να κατεβάσουν ανεξάρτητο τοπικό συνδυασμό. Θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους συνδυασμούς. Η περιοχή είναι αρκετά παραμελημένη και θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Σταυρούπολης αποφάσισαν να κατεβάσουν ανεξάρτητο συνδυασμό και ο εκλογικός νόμος τους δίνει την δυνατότητα να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους. Δυστυχώς δεν τους προσέξαμε όσο έπρεπε αυτούς τους ανθρώπους. Χρειάζονται την στήριξη όλων μας ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην διοίκηση του δήμου μας. Τι να πούμε για την παραμελημένη Σταυρούπολη που δεν αξιοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και που μπορεί να στηρίξει με την ανάπτυξη της ακόμη και την Ξάνθη. Να πούμε για τον Μακεδονικό Τάφο; Για τον Λειβαδίτη, για τα καταλύματα. Καταλύματα και ξενοδοχεία έγιναν όμως δεν ανεβαίνουν άνθρωποι επάνω. Εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξει μία πολύ μεγάλη καμπάνια τουριστικής προβολής της περιοχής από τον δήμο. Μάλιστα σε μία από τις επισκέψεις μου, άκουσα νεαρή επαγγελματία, η οποία ήταν θετική ακόμη και στην εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή της Σταυρούπολης με το σκεπτικό «τι να κάνουμε και εμείς, κάπως πρέπει να ζήσουμε». Αντιλαμβάνεστε την απόγνωση κάποιων ανθρώπων.

 

-Εκλογικός νόμος. Ακούγετε κάπως «μπερδεμένος» Πώς θα συνεργασθεί ο δήμος με τα τοπικά συμβούλια και φυσικά πώς θα βγαίνουν οι αποφάσεις.

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Συνεργασία και μόνον συνεργασία είναι η λέξη κλειδί απέναντι σε έναν νόμο που τα ελατήρια του είναι άγνωστα. Το ερώτημα είναι αν είμαστε πολιτικά ώριμοι για να υλοποιηθεί αυτός ο εκλογικός νόμος. Είναι το ζητούμενο και θα το δούμε στην πράξη σε λίγο καιρό. Θα πρέπει να έρθουμε σε διάλογο με τα τοπικά συμβούλια. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε την πολιτική «ξεροκεφαλιά». Δεν βοηθάει.

 

-Μετεκλογική συνεργασία. Πώς την βλέπετε μετά τις εκλογές;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Πέντε χρόνια στο Κέντρο Πολιτισμού. Υπήρχαν μέλη της αντιπολίτευσης στο ΔΣ. Οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες. Συνεργαστήκαμε και με τις διαφωνίες μας. Ότι πετύχαμε το επέτυχε το Διοικητικό Συμβούλιο που είχε μέλη τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πολλές φορές πήρα θέματα πίσω ως πρόεδρος γιατί μετά από διαλογική συζήτηση έβγαινε το συμπέρασμα ότι κάτι δεν γινόταν καλά. Άρα δεν πρέπει να μας καταβάλει το σύνδρομο της εξουσίας, ο εγωισμός. Θεωρώ ότι τα πέντε αυτά χρόνια έχω αποδείξει ότι μπορώ να συνεργαστώ και μάλιστα λόγω ισχύος μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο μπορούσα να «περάσω» τα θέματα και όμως, προτίμησα τον διάλογο και με την συνεργασία των υπόλοιπων παρατάξεων βγάλαμε αυτό το αποτέλεσμα που θεωρώ ότι ήταν καλό για την πόλη. Αν θέλουμε η πόλη μας να πάει μπροστά θα πρέπει να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας. Και όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

 

Εκλογικό Κέντρο. Τον Πασχάλη Λύρατζη τον βρίσκουμε εκεί;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Ναι λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν είμαι πάντα εκεί. Όμως υπάρχουν συνεργάτες. Σκοπός μου είναι να αφουγκράζομαι τον κόσμο και δεν είναι να κάθομαι εκεί όλη την ημέρα. Είμαστε στον κόσμο συνέχεια έξω και δεν σχεδιάζουμε τον προεκλογικό μας αγώνα μέσα από το γραφείο. Γυρνάμε από γειτονιά σε γειτονιά και αφουγκραζόμαστε τον κόσμο. Στον δρόμο δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο υποψήφιος δήμαρχος. Είμαστε μία πολύ δυνατή ομάδα.  Είναι η ομάδα του μέλλοντος. Δεν έχω την δυνατότητα και δεν θέλω να την έχω να «πιέσω» ανθρώπους να έρθουν μαζί μου. Ούτε θέλω να υποσχεθώ πράγματα και θέσεις. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει, απλά με ακολουθεί. Γνωρίζουν όλοι ότι είμαι παιδί της πόλης και αν νομίζουν ότι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα για την πόλη, τότε τους λέω απλά «ελάτε μαζί μου». Εγώ έτσι ξεκινώ την συζήτηση με τους συνυποψήφιους μου για αυτό και η ομάδα είναι δεμένη.

 

-Πρόγραμμα τι λέει;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Μέχρι τώρα οι συνυποψήφιοι μου προσλαμβάνουν επικοινωνιολόγους, ειδικούς επιστήμονες και πολλά άλλα όπου σχεδιάζουν επί χάρτου μεγαλόπνοα σχέδια. Δυστυχώς ο κόσμος έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του. Μας νοιάζει αυτό, μας καίει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε την πόλη μας να πάει πίσω. Δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τις ευκαιρίες να περνάνε από μπροστά μας γιατί ασχολούμαστε με την καθημερινότητα. Πιστεύω λοιπόν ο επόμενος δήμαρχος που πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς, θα πρέπει να χωρίσει την πολιτική του σε δύο τομείς. Τήν καθημερινότητα του πολίτη και έργα. Και οι επιστημονικοί συνεργάτες του δημάρχου θα προσλαμβάνονται με γνώμονα τις προτάσεις για την πόλη και όχι για να «βολέψουμε» ένα δικό μας παιδί. Θα είναι πραγματικοί ειδικοί συνεργάτες. Θα είναι ειδικοί στον τομέα τους. Θα συνεργάζονται απόλυτα με τους αντιδημάρχους και τις διευθύνσεις του δήμου. Με γνώμονα την παραγωγή έργου. Άρα δύο πυλώνες. Καθημερινότητα του δημότη,  και εξωστρέφεια.

 

-Συνέχεια της δημοτικής αρχής. Θα την υποστηρίξετε;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Ναι όπου κρίνω ότι χρειάζεται θα το κάνω. Αν κάποιο έργο όπως παραδείγματος χάριν δεν έχω δει σε καμιά πόλη της Ευρώπης υπόγειους κάδους στην πλατεία. Περιμένουμε κόσμο που θα περάσει από την πλατεία. Θα τον έχουμε μαζί με τα σκουπίδια; Σχεδιάστηκε σωστά; Ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία; Ένα απλό καθημερινό ζήτημα έγινε προεκλογική φιέστα. Έτσι σχεδιάζουμε;

 

-Κύριε Λύρατζη, και κλείνουμε την κουβέντα μας. Στην παράταξη σας έχετε επιχειρηματίες οι οποίοι και παίρνουν ρίσκα και αποφασίζουν για το καλό της επιχείρησης τους άμεσα. Πιστεύετε ότι έτσι πρέπει να διοικείτε ο δήμος;

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ. Ο καιρός της θεωρίας πέρασε και βιώνουμε όλοι τα αποτελέσματα της. Επέλεξα αυτούς τους συνεργάτες έχοντας την εμπειρία ως διοίκηση αλλά και ως υπάλληλος, άρα οι επιλογή των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και ανθρώπων που θα ασκήσουν διοίκηση, έγινε με κριτήριο ότι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να διοικήσουν και πώς να αναλάβουν και την ευθύνη των αποφάσεων τους. Αυτοί είμαστε, έτσι θα πορευτούμε. Στόχος μας τα καθημερινά προβλήματα των Ξανθιωτών και τα βήματα της Ξάνθης προς τα εμπρός.