Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου ο Γιάννης Παπαχρόνης-

Έβαλε απέναντι του όλο το πολιτικό σύστημα – κατεστημένο – της πόλης. 

Τα’ πε όλα, τα ξεκαθάρισε και ετοιμάζετε για την επόμενη μέρα

 

Του Αλέξανδρου Παυλικιάνου

 

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία 15 – 20 χρόνια που καλύπτουμε το ρεπορτάζ της Ξάνθης, παρόμοια ομιλία υποψηφίου δημάρχου σε προεκλογική περίοδο δεν ξανακούσαμε.

Τα’ πε έξω από τα δόντια. Είπε αλήθειες που πονάνε και κατακεραύνωσε πρακτικές του πολιτικού συστήματος που διαφεντεύει την Ξάνθη όλα αυτά τα χρόνια που κάθε τι ξένο προς τα συμφέροντα του το απομονώνει, το κόβει το πετά σαν κακό σπυρί.

Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταξη του δέχτηκε πισώπλατα μαχαιριές, απειλές και εκβιασμούς. Αναμενόμενο από ένα σύστημα που πνέει τα λοίσθια του και γίνεται κακό και επικίνδυνο σε όποιον αρθρώνει λέξεις που του κάνουν ζημιά και εδώ είναι το ζητούμενο. Έμειναν μόνον 17 μέρες ως τις εκλογές και τα πράγματα από την πλευρά του συστήματος θα γίνουν λυσσαλέα έως και επικίνδυνα.

Ο ίδιος είναι αποφασισμένος το ίδιο και  οι συνυποψήφιοι του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι μπαίνουν στην αρένα με έναν πολιτικό πολιτισμό πρωτόγνωρο για τα Ξανθιώτικα δεδομένα.

Μέχρι τώρα το σύστημα συγκεκριμένης κεντροδεξιάς δύναμης – οργάνωσης-  πιασμένο χέρι – χέρι με την  κεντροαριστερή κλίκα, (Τώρα τελευταία και η «πρώτη φορά αριστερά» δημιουργεί το δικό της άρμα στην προσπάθεια τα επόμενα 20 χρόνια να κυριαρχήσει στο γήπεδο), κρατούσε «κλειδωμένο» – «καπελωμένο» για αρκετές δεκαετίες τον πολιτικό πολιτισμό με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση των δικών του συμφερόντων,  αφήνοντας τα συμφέροντα των Ξανθιωτών στην γωνία.

Το σύστημα δυστυχώς με τις δικές του επιλογές, άφησε την πόλη στο σκοτάδι δίνοντας το δικαίωμα στο Δροσερό να βγάζει στην κυριολεξία δήμαρχο. Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί να κάνει και τώρα που σύμφωνα με την πρακτική θα μοιράσει εκ νέου κρέατα, βενζίνες, καυσόξυλα, και κανένα χαρτζιλίκι στους ψηφοφόρους του Δροσερού.

Στον αντίποδα,  βρέθηκε ένας άνθρωπος της προσφοράς, ο Γιάννης Παπαχρόνης, να μιλήσει, να τα πει όλα.

Ο Γιάννης Παπαχρόνης λέει πολλά, σε σημείο να αναρωτιέται κανείς αν γνωρίζει σε ποια πόλη κατεβαίνει υποψήφιος και αυτό κάνει την διαφορά και επειδή δε έχει άλλα όπλα να χτυπήσει τα οργανωμένα συμφέροντα που διαφεντεύουν την πόλη και την στέλνουν κάθε χρόνο και ποιο πίσω, κάθε χρόνο και χειρότερα,  απλά κάλεσε τους Ξανθιώτες να σηκωθούν από τον καναπέ, να πάνε στην κάλπη και ας μην ψηφίσουν την παράταξη του.

Μα σε άλλη πόλη κατεβαίνει δήμαρχος;

Μήπως πάλι, οι Ξανθιώτες πάνε στην κάλπη από φιλότιμο; Από εγωισμό; Κανένας,  εκτός από την κάλπη δεν γνωρίζει.