Βουρβουκέλης Οδυσσέας. Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Ξάνθης με την παράταξη με την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» σε μια «εφ όλης» στην Xanthi Times.gr

Είναι από τους νέους επιχειρηματίες που αποφάσισαν σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές να θέσουν υποψηφιότητα με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρότερης Περιφέρειας.

Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης «τρέχει» το οικογενειακό οινοποιείο στα Άβδηρα της Ξάνθης αλλά παράλληλα αποφάσισε να «τρέξει» και στον πολιτικό στίβο στο πλευρό του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Ο ίδιος έχει ήδη δώσει χρόνια τώρα δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και στήριξης πολλών δραστηριοτήτων στο νομό Ξάνθης γεγονός που αποτελεί «προκαταβολή» για το τι μπορεί να προσφέρει και στη συνέχεια εντός της Περιφέρειας στην περίπτωση που εκλεγεί.

Αποφασίσαμε να τον «ανακρίνουμε» ώστε να μας αναπτύξει τον σχεδιασμό της «Περιφερειακής Σύνθεσης» για όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Ανατολής Μακεδονίας – Θράκης και τουλάχιστον η δική μας αίσθηση είναι πως όχι μόνο είναι καλά διαβασμένος αλλά και αποφασισμένος να βοηθήσει για την υλοποίηση των σχεδίων του υποψήφιου Περιφερειάρχη, Χριστόδουλου Τοψίδη.

 

Κυρίε Βουρβουκέλη, είμαστε η πλέον ακριτική Περιφέρεια της χώρας με ιδιαίτερη ανάγκη στο να κρατηθεί ο νέος κόσμος στην περιοχή και να μην φύγει για την Αθήνα ή το εξωτερικό. Παράλληλα οι επιχειρήσεις παλεύουν να ανακάμψουν μετά την κρίση, ποιο είναι το σχέδιο της «Περιφερειακής Σύνθεσης»;

Όπως έχει πει και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας ο Χριστόδολος Τοψίδης, εμείς είμαστε άνθρωποι που δεν προερχόμαστε από τον κομματικό σωλήνα, αλλά από την αγορά και άρα γνωρίζουμε από μέσα τα προβλήματα των επιχειρηματιών του τόπου μας. Στόχος μας λοιπόν είναι η στήριξη από την Περιφέρεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε αυτές υφίστανται ήδη, είτε είναι καινούργιες. Παράλληλα είναι σκοπός μας να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας ώστε να μετατραπεί σε κόμβο δικτύων μεταφορών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι επίσης οι θεματικές χωρικές επενδύσεις, η ενδυνάμωση της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και η καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και εξωστρέφειας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Πάμε τώρα σε ένα θέμα που κατά τη δική μας εκτίμηση μέχρι τώρα η Περιφέρεια έχει χάσει το στοίχημα και δεν είναι άλλο από τον τουρισμό. Ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμός;

Δεν είναι η ώρα να πούμε απλά εάν χάσαμε τόσο καιρό το στοίχημα, αλλά τι θα κάνουμε για να το κερδίσουμε από εδώ και πέρα. Και έχουμε τα «όπλα» για να το κερδίσουμε. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην αξιοποιούμε τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να αναπτύξουμε τον ιαματικό, τον θρησκευτικό, τον αθλητικό και γαστρονομικό τουρισμό. Είμαστε μια περιφέρεια που μπορεί να αναδειχθεί σε πολύ δυνατό προορισμό και τις τέσσερες εποχές του χρόνου. Αλλά όλο αυτό δεν είναι θέμα απλά προβολής, η οποία ασφαλώς και έχουμε σχεδιάσει να γίνει και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Στόχος μας είναι να οργανωθούν όλοι οι τομείς ώστε ο ένας να καλύπτει τον άλλον και ο επισκέπτης να απολαμβάνει σε όλα τα επίπεδα υψηλές υπηρεσίες. Έτσι λοιπόν στους στόχους μας είναι η υλοποίηση επενδύσεων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της διασύνδεσης μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος, αλλά και η δημιουργία Οργανισμού Ενιαίας Διαχείρισης Προορισμού.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την προσπάθεια εμείς θεωρούμε και απόλυτα απαραίτητη την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έτσι λοιπόν έχουμε σχεδιάσει την υλοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το αξιόλογο ιστορικό μας παρελθόν αλλά να στηρίζουμε το πολιτιστικό μας παρόν. Γι αυτό τον λόγο έχουμε στόχο την ενίσχυση όλων των υποδομών πολιτισμού αλλά και τη στήριξη μεγάλων πολιτιστικών θεσμών και οργανισμών.

 

Ο νομός μας ωστόσο αποτελείται κατά κύριο λόγο από αγρότες. Με δεδομένο πως η γεωργία αποτελεί έναν από τους τομείς που επλήγησαν αρκετά από την κρίση, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα;

Είναι πράγματι ένας τομέας που χτυπήθηκε σοβαρά από την κρίση και τώρα πια πρέπει να ανακάμψει δυναμικά αφού ειδικά για την περιφέρειά μας είναι ζωτικής σημασίας. Το σχέδιο όμως προβλέπει διαρθρωτκές παρεμβάσεις στο παραγωγικό μοντέλο για να εξασφαλιστεί η ορθολογική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με βάση την ικανότητα των αγρών και των δυνατοτήτων των υδάτινων πόρων. Παράλληλα στοχεύουμε στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη, αλλά και την επίλυση προβλημάτων άρδευσης.

Επιτυγχάνοντας λοιπόν τους στόχους μας στον αγροτικό τομέα, πιστεύουμε πως θα έρθει να «κουμπώσει» εκεί και ο προγραμματισμός μας για την επιχειρηματικότητα.

Πραγματικά προλαβαίνετε την ερώτησή μου. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το κομμάτι των επιχειρήσεων;

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που θα βάλουμε στην περίπτωση που οι συμπολίτες μας, μας επιλέξουν για την επόμενη μέρα της περιφέρειας. Σκέψη μας λοιπόν είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας να βασιστεί στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που μας παρέχει το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των δράσεων απασχόλησης. Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη και σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια μας, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας. Ωστόσο το μεγαλύτερο – τουλάχιστον για εμένα – σχέδιο για την επιχειρηματικότητα, είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για τη σύνδεση των ερευνητικών τμημάτων των Πανεπιστημίων με τα Επιμελητήρια και εν κατακλείδι με τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Είναι πραγματικά μια κίνηση που έπρεπε χρόνια να είχε γίνει σε μόνιμο επίπεδο γιατί μόνο να κερδίσουμε αμφότεροι έχουμε από κάτι τέτοιο.

 

 

 

Καλά όλα αυτά για την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Πρέπει όμως όλα αυτά να υπάρχει μια κοινωνία αν όχι ευημερούσα αλλά τουλάχιστον ικανή και ψυχολογικά να στηρίξει όλο αυτό. Πώς μπορείτε να το στηρίξετε όλο αυτό;

Έχετε απόλυτο δίκιο μιας και η δική μας σκέψη είναι πως κινητήρια δύναμη των πάντων είναι ο άνθρωπος. Έτσι λοιπόν από τις πρώτες μας σκέψεις όταν καταρτίζαμε το πρόγραμμα του συνδυασμού «Περιφερειακή Σύνθεση» ήταν η υγεία και η κοινωνική πολιτική. Γιατί μπορεί να τα ζητάμε όλα από το κράτος – εννοώντας την Αθήνα – ωστόσο εμείς στην Περιφέρεια πρέπει να βρεθούμε δίπλα στον πολίτη και να βρούμε λύση όταν η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί. Έτσι λοιπόν σκεπτόμενοι και το γεωγραφικό ανάγλυφο της Περιφέρειάς μας αλλά και τις δυσκολίες μετακίνησης ιδιαίτερα από απομακρυσμένα χωριά, σκεφτήκαμε σε πρώτη φάση την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής ώστε να υπάρχει υψηλού επιπέδου ιατρική υποστήριξη. Παράλληλα θα οργανώσουμε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, ενώ στα σχέδιά μας είναι η βελτίωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Δημιουργώντας λοιπόν ένα αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη ως προς το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία, μπορείς να προχωρήσεις και σε άλλες δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης του επιπέδου της ζωής των πολιτών. Ένας άλλος τομέας λοιπόν είναι η Παιδεία. Πρέπει  και είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας η άρση των περιορισμών και των αποκλεισμών σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα σταματήσουν επιτέλους τη διαρροή μαθητών από τα σχολεία.  Ταυτόχρονα είναι υποχρέωση μας να κάνουμε και τη ζωή των μαθητών πιο όμορφη εντός του σχολείου, εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία από τη μία και από την άλλη δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις εντός των σχολικών αυλών ώστε να αποτελέσουν διέξοδο παιχνιδιού για τα παιδιά.

Ταυτόχρονα μέσω του ΕΣΠΑ μπορούν να αξιοποιηθούν προγράμματα για τη Δια Βίου μάθηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά λοιπόν, υγεία και παιδεία συνθέτουν την εικόνα μιας κοινωνίας που αποκτά ξανά τη διάθεση να δημιουργήσει και περισσότερο να υποστηρίξει νέα δεδομένα και καινοτόμες ενέργειες.

 

Επανέρχομαι εν μέρει στο θέμα της ανάπτυξης καθώς κάποιος μπορεί να δει με σκεπτικισμό όσα αναφέρεται για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, έχοντας ως γνώμονα το περιβάλλον. Μήπως ορισμένες ιδιωτικές επενδύσεις προκαλέσουν πρόβλημα στο περιβάλλον;

Αν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ μιας επιβλαβούς επένδυσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, τότε να είστε βέβαιος πως θα επιλέγαμε το δεύτερο με σιγουριά. Μόνο κάποιος ασυνείδητος θα θυσιάζει σε οποιονδήποτε βωμό κέρδους το περιβάλλον. Εμείς αντιθέτως έχουμε στις βασικές μας προτεραιότητες την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή, την εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη μείωση των ρύπων μέσω ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών.

Ταυτόχρονα θέλουν την προώθηση των ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με προώθηση της γεωθερμίας, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Στον σχεδιασμό μας μεταξύ άλλων είναι η σωστή διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων.

Πόροι υπάρχουν κύριε Βουρβουκέλη για την υλοποίηση ενός τόσο δυνατού προγραμματισμού;

Πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι οι πόροι μπορούν να βρεθούν μέσα από πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσουμε εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση της Περιφέρειάς μας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε σχεδιάσει την εκ βάθρων οργάνωση και στελέχωση ειδικού τμήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη συνεχή παρακολούθηση και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν χρησιμοποιούνται και εν πολλοίς είναι άγνωστα.

 

Πως θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε το πρόγραμμα της «Περιφερειακης Σύνθεσης»;

Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αναφέροντας τις προτεραιότητές μας, που είναι η αναβάθμιση και αξιοποίηση των συγκοινωνιακών κόμβων, η βελτίωση υποδομών υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού και κοινωνικής φροντίδας, η εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.