ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ: “Σεβόμαστε το περιβάλλον κρατάμε την πόλη καθαρή”

Σε μία συμβολική κίνηση προχώρησαν σήμερα πρωτομαγιά τα μέλη της δημοτικής  παράταξη του δήμου Ξάνθης «ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ», παρόντος και του υποψηφίου δημάρχου Πασχάλη Λύρατζη στις εξόδους της πόλης, μοιράζοντας σακούλες απορριμμάτων.

Με το σύνθημα «Σεβόμαστε το Περιβάλλον κρατάμε την πόλη καθαρή» οι συνοδοιπόροι του Πασχάλη Λύρατζη, παιδιά της Ξάνθης που αγαπούν τον τόπο τους και θέλοντας να δείξουν συμβολικά και ουσιαστικά την αγάπη τους, μοίρασαν σακούλες απορριμμάτων στους Ξανθιώτες που βγήκαν να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά στα περίχωρά της.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Στην Νέα Ξάνθη που σχεδιάζουμε, αλλάζουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε όλοι τα σκουπίδια μας. Στόχος μας το 2023 να καταλήγει σε ταφή μόνο το 35% των αστικών αποβλήτων.
Εγκαθιστούμε:
1. Καφέ Κάδους για Χαρτί/Χαρτόνι κλπ
2. Μπλε Κάδους για Πλαστικές και Μεταλλικές Συσκευασίες (PMD)
3. Πράσινους Κάδους για Γυαλί
4. Μοβ Κάδους για Ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κουρτίνες, λευκά είδη και ζώνες
5. Κάδους μπαταριών και ειδικούς κάδους για μπάζα ανά γειτονιά.
Δράσεις:
– Προχωράμε στον άμεσο επανασχεδιασμό της υπηρεσίας καθαριότητας ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να υπάρξει ορθολογικότερη κατανομή προσωπικού.
– Αναδιαρθρώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση του επιπέδου της σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου μας.
– Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες ώστε η ποιότητα της καθαριότητας να βελτιωθεί και το κόστος της να μειωθεί.
– Προωθούμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.
– Προχωρούμε στην ανακύκλωση στην πηγή.
– Εγκατάσταση έξυπνων κάδων με ασύρματη μετάδοση της πληρότητάς τους μέσω του Δημοτικού δικτύου wifi. Με βάση τα μηνύματα από τους κάδους θα τροποποιούνται αναλόγως τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και κατά προτεραιότητα θα αδειάζονται οι γεμάτοι κάδοι.
– Ηλεκτρονική διαχείριση στόλου απορριμματοφόρων. Δημοσίευση πλήρους προγράμματος αποκομιδής σε κάθε γειτονιά για να ξέρουν όλοι πότε θα γίνει το επόμενο δρομολόγιο.
– Πλύσιμο κάδων σε τακτικά διαστήματα
– Στοχεύουμε στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων για τις ανάγκες κοινοχρήστων χώρων δρόμοι πάρκα δέντρα.
– Αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων με νέα απορριμματοφόρα.
– Ανακύκλωση φυτικών υλικών που προέρχονται από κλάδεμα, λαϊκές αγορές, κουζίνες, νοικοκυριών, εστιατόρια ταβέρνες.
– Εκτεταμένη χρήση μικρών κάδων σε όλα τα πεζοδρόμια, πάρκα και παιδικές χαρές
– Ειδική περισυλλογή ιατρικών αποβλήτων σε συνεργασία με τον οδοντιατρικό και τον Ιατρικό σύλλογο Ξάνθης
Τέλος έχουμε προγραμματίσει δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη δημοσιότητα του προγράμματος ανακύκλωσης (σεμινάρια στα σχολεία, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαφήμιση, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ.)
Θέλουμε μια καθαρή πόλη και μπορούμε να την φτιάξουμε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ξάνθη ώρα για «ποδήλατο»: Για να αλλάξει η πόλη μας πρέπει πρώτα από όλα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Η Νέα Ξάνθη η πόλη που θέλουμε να φτιάξουμε περιλαμβάνει την εκτεταμένη χρήση του ποδηλάτου και την αλλαγή της νοοτροπίας στις μετακινήσεις μας.
Σχεδιάζουμε ποδηλατοδρόμους, τόσο περιφερειακά όσο και στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Ξάνθης. Στόχος η αποσυμφόρηση του κέντρου και η ποιότητα στις μετακινήσεις.

 

Η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

 

21 Μαρτίου μέρα παγκόσμιας δασοπονίας. Η 21η Μαρτίου είναι η έναρξη της εαρινής ισημερίας και η πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος.
Η «Νέα Ξάνθη» η Ξάνθη που σχεδιάζουμε δεν θα γιορτάζει την μέρα αυτή μια φορά μόνο τον χρόνο. Εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας την πλήρη αξιοποίηση του περιαστικού άλσους της Ξάνθης με πολύπλευρη αναβάθμισή του ως «χώρο να ζεις» με παράλληλη προώθηση της περιπατητικής διασύνδεσης των δύο στενών του Κόσυνθου με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών σε όλα τα μονοπάτια με χώρους ανάπαυσης, σήμανση και χώρους θέας.
Δημιουργούμε τον πρώτο «μεγάλο περίπατο της Ξάνθης» και τον ενώνουμε με το «μονοπάτι της ζωής». Γιορτάζουμε το Δάσος μας κάθε μέρα!