Στον δήμο Ξάνθης το ψάρι «βρωμάει» από το κεφάλι

Δήμαρχε, που είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών της Ξάνθης;

Ανύπαρκτος ο συντονισμός των υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης. Αδιάφορη η οικονομική υπηρεσία με την ανοχή του δημάρχου Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλου.

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Η καταγγελία του συνδημότη μας είναι πραγματική και τα στοιχεία του στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Συνδημότης μας αγρότης το 2003 ζήτησε μία εποχιακή άδεια για το παζάρι του δήμου Ξάνθης για να πουλήσει την παραγωγή του.

Ο δήμος Ξάνθης έκρινε ότι έπρεπε να του δώσει κανονική, πανάκριβη άδεια παραγωγού στο παζάρι κόστους 400 ευρώ.

Ο παραγωγός βέβαια που ζήτησε εποχιακή – κακό του κεφαλιού του – νόμιζε ότι το ποσόν ήταν 40 ευρώ και κάθε Σάββατο που οι υπάλληλοι του δήμου εισέπραταν 10 ευρώ άγνωστο για ποιο λόγο, είχε την αίσθηση ότι αυτά τα χρήματα πήγαιναν στο ταμείο του δήμου και άρα εφ όσον πλήρωνε θεωρούσε ότι δεν είχε καμμία οφειλή. Άλλωστε και κανένας από την πλευρά του δήμου δεν φρόντισε να ενημερώσει που πήγαιναν τα χρήματα που ο πατέρας του για περίπου 2 μήνες που συμμετείχε στο παζάρι στο όνομα του συνδημότη μας πλήρωνε.

Δούλεψε ο άνθρωπος για ένα μήνα με δύο μήνες  στο παζάρι της Ξάνθης μετά τελείωσε η παραγωγή του και δεν ξαναβγήκε στο παζάρι για να πουλήσει τις ντομάτες του.

Το 2004 μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ο εν λόγω συνδημότης μας αναγκάστηκε να μετακομίσει στην πόλη και να αλλάξει επάγγελμα.

Εν τω μεταξύ πάντρεψε παιδιά γεννήθηκαν τα εγγόνια του και όλα αυτά μέσω του ληξιαρχείου του δήμου Ξάνθης το οποίο ήταν και είναι ενημερωμένο από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε ο εν λόγω συνδημότης μας στην Ξάνθη.

Το 2019 προκειμένου ο εν λόγω συμπολίτης μας να εξυπηρετήσει κάποια υπηρεσία του δήμου έκοψε ένα τιμολόγιο με σκοπό τα χρήματα αυτά να μοιραστούν στα παιδιά 4 τον αριθμό – συνδημότες μας – που συμμετείχαν στην προσφορά υπηρεσίας στον δήμο Ξάνθης χρειάστηκε ενημερότητα.

Όταν ζήτησε ενημερότητα από την Δ.Ο.Υ του είπαν ότι έχει οφειλή στον δήμο της Ξάνθης. Παραξενεμένος πήγε στην οικονομική υπηρεσία και ρώτησε να μάθει, με την προϋπόθεση να πληρώσει την όποια οφειλή στην δήμο Ξάνθης, προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν τα χρήματα και να πληρωθούν οι συνδημότες μας – νέα παιδιά – τα οποία προσέφεραν υπηρεσία σε κάποιο τμήμα του δήμου Ξάνθης.

Η οικονομική υπηρεσία τον πληροφόρησε ότι έχει ληξιπρόθεσμη  οφειλή ύψους 1330 ευρώ από την χρήση του παζαριού. Δηλαδή για να γίνει κατανοητό ο συμπολίτης μας είχε την αίσθηση ότι δεν άφησε χρέος στον δήμο της Ξάνθης που λόγω της έκτακτης κατάστασης και μεταβολής στην οικογένεια του, δεν ασχολήθηκε.

Δυστυχώς για τον ίδιο επί 24 χρόνια ο δήμος Ξάνθης δεν τον βρήκε για να τον ενημερώσει ότι το ύψος της οφειλής με τις προσαυξήσεις έφτασε το ποσόν των 1330 ευρώ και την Δ.Ο.Υ. ενημερωμένη.

Και όταν ο αφελής δημότης Ξάνθης ρώτησε την οικονομική υπηρεσία γιατί βρε παιδιά δεν με ενημερώσατε εδώ και 23 χρόνια ότι σας χρωστάω;

Η απάντηση από την υπεύθυνη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης καταλυτική.

-Σας ενημερώσαμε κύριε.

-Πότε;

Κοιτάζει τα κιτάπια της – δυστυχώς για τον δήμο της Ξάνθης κινείτε σε χρόνο «αραμπά» όταν οι άλλοι πάνε «τσάρκα» στο φεγγάρι, και λέει.

-Σας ειδοποιήσαμε κύριε το 2007

-Μα εγώ δεν μένω εκεί, έμενα αλλά δεν μένω εκεί εδώ και 15 χρόνια σπίτι.

-Λυπάμαι δεν μας ειδοποιήσατε

-Συγνώμη, ρωτάει ο αφελής δημότης Ξάνθης, απέναντι από το γκισέ σας είναι το ληξιαρχείο πόσο δύσκολο είναι να κάνετε μία έρευνα για και να βρείτε που μένω για να με ειδοποιήσετε.

Η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας απλά σήκωσε αδιάφορα τους ώμους.

Να πάμε στην ουσία του πράγματος.

Ο δήμος Ξάνθης με την αδιαφορία του απέναντι στους δημότες του – και λέμε ο δήμος γιατί αυτός ελέγχει και δίνει οδηγίες πώς να εξυπηρετούνται οι δημότες. Ορισμένοι  δημοτικοί υπάλληλοι έτσι αδιάφορα έμαθαν να λειτουργούν και έτσι λειτούργησαν.

Στην ουσία ο εν λόγω συνδημότης μας επαγγελματίας εκεί που προσπάθησε να εξυπηρετήσει στην ουσία τον δήμο Ξάνθης βρέθηκε με το ποσόν της αμοιβής κατασχεμένο από την Δ.Ο.Υ με μία υπέρογκη οφειλή στον δήμο Ξάνθης, να πληρώσει από την τσέπη του τον Φ.Π.Α. τον αναλογούντα φόρο και φυσικά τους συνδημότες μας που προσέφεραν έργο σε υπηρεσία  του δήμου Ξάνθης.

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Το ψάρι «βρωμάει» από το κεφάλι. Όταν ένας δήμαρχος εκλέγετε από τους συνδημότες τους να τους υπηρετεί και λόγω της αδιαφορίας του επιτρέπει στου δημοτικούς υπαλλήλους που προΐσταται να συμπεριφέρονται βάναυσα στου δημότες του, τότε φυσικά δεν φταίνε οι δημοτικοί υπάλληλοι που σφίγγουν θηλεία, λόγω της αδιαφορίας τους στο λαιμό των συνδημοτών, αλλά ο ίδιος ο δήμαρχος που δεν απαίτησε από τους δημοτικούς υπαλλήλους να σέβονται τους Ξανθιώτες.

ΤΕΛΟΣ πώς μπορεί ένας δήμαρχος να επιβάλλει μέσω των υπαλλήλων του την ισονομία στους δημότες του, όταν ο ίδιος ο δήμαρχος τους χρησιμοποιεί για να ξαναεκλεγεί.

Άρα δεν πρέπει να αλλάξουμε τους αδιάφορους  (όσοι είναι) δημοτικούς υπαλλήλους αλλά δήμαρχο που να θέλει να στηρίξει και να βοηθήσει την πόλη του.