ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (AEBR) ΣΤΟ SAARBRUCKEN ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

 

Το Επιμελητήριο Ξάνθης συμμετείχε στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών (AEBR) η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5/4/2019 και Σάββατο 6/4/2019, στην συνοριακή Ευρωπεριοχή Grande Region (Γερμανία – Γαλλία – Βέλγιο – Λουξεμβούργο) στο Saarbrucken.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν η Ειδική Συνεργάτης του Επιμελητηρίου Ξάνθης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κα. Ανθή και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕ κ. Χρήστος Παμπουκίδης.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως . ευκαιρίες αλλά και αδυναμίες οι οποίες εστιάζονται στις διασυνοριακές περιοχές, διασυνοριακές προοπτικές και εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ και ανάλυση του πλαισίου μετά το 2020. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το Brexit και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες της ΕΕ.

Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές συνεργασίας ανάμεσα στις.  διασυνοριακές περιοχές καθώς και σε.  προγράμματα ενίσχυσης δράσεων τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Η Ευρωπεριοχή Grande Region είναι η μεγαλύτερη σε έκταση της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 4 χώρες, ενώ διακινούνται καθημερινά στα σύνορα για εργασία περισσότεροι από 200 χιλ εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

Τέλος αποφασίσθηκε η Γενική Συνέλευση για το 2019 να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Δρέσδη της Γερμανίας.

 

Ανακοινώθηκε η Πρόσκληση του Προγράμματος CLLD/LEADER για ιδιώτες των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης – Ξάνθης και ανέρχεται στα 4.250.000€

 

Το Επιμελητήριο Ξάνθης ανακοινώνει ότι άνοιξε η προκήρυξη του προγράμματος CLLD/LEADER για Ιδιώτες και συγκεκριμένα το Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 (CLLD/LEADER) του ΠΑΑ 2014-2020 (για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα) στα πλαίσια των παρακάτω δράσεων, ήτοι:

  • 2.1 Μεταφορά γνώσεων & ενημέρωσης
  • 2.2 Ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχής εφαρμογής σε εξειδικευμένους τομείς, περιοχές ή δικαιούχους
  • 2.3 Οριζόντια ενίσχυση στην ανάπτυξη / βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιοχής εφαρμογής
  • 2.6 Ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας δασών
  • 2.7 Συνεργασία μεταξύ διαφορετικών παραγόντων

Η παρούσα πρόσκληση αφορά συγκεκριμένα τις παραπάνω δράσεις, οι οποίες δύνανται να εφαρμοστούν σε όλες τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, εξαιρουμένων των εντός σχεδίου περιοχών των πόλεων Κομοτηνής και Ξάνθης

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές:

Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο με τη μορφή επιχορήγησης και το ύψος της υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000 € για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή / και εξοπλισμό, και τις 100.000 € για άυλες πράξεις.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει πράξη με προϋπολογισμό στα ανωτέρω όρια, ωστόσο ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός προσδιορίζεται σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των πόρων της πρόσκλησης. Στην περίπτωση αυτή, παρ’ όλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης – ελέγχου αποτελεί το σύνολο της πράξης, και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική συμμετοχή.

Σε περίπτωση χρήσης του καθεστώτος de minimis, η μέγιστη Δημόσια Δαπάνη μπορεί να ανέλθει στις 200.000 € την τριετία, συναθροίζοντας και τυχόν ενισχύσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν από άλλα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς de minimis σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι επιλέξιμος κατά το μέρος που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε στις 10/4 και εκπνέει στις 12/7.π