Πόλις Ονείρων 2019

 

«Πόλις Ονείρων», Μουσικών Σχολείων. Ένας θεσμός με ιδιαίτερης αξίας χαρακτηριστικά που γαλουχεί τα παιδιά των μουσικών σχολείων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και το νεανικό κοινό, αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύει την τοπική κοινωνία στην ποιότητα που απέπνεε μέσα από το έργο του ο μεγάλος Ξανθιώτης δημιουργός Μάνος Χατζιδάκις.

Στην Ξάνθη όπου οι προκλήσεις γίνονται δημιουργία, ο θεσμός «Πόλις Ονείρων», αυτή η πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας ως ένας θεσμός που τιμά έμπρακτα την ποιότητα, το ήθος και τις αξίες του πολιτισμού.

Η Ξάνθη έχει ανθρώπους που θέλουν, ξέρουν και μπορούν, συνεισφέροντας καθημερινά στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία, μέσα από πολυποίκιλες δράσεις που συναρπάζουν και μας οδηγούν μπροστά, που δίνουν το παρόν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον πολιτισμό μας και την ευρύτερη περιοχή.

Καλωσορίζουμε στην Ξάνθη μας, τον τόπο συνάντησης και συνάθροισης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τους μαθητές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους συνοδούς τους, τους οποίους υποδεχόμαστε με χαρά και συγκίνηση.

Εύχομαι σε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών μας, και να απολαύσουν την ομορφιά που εκπέμπουν, μέσα από τη μουσική και τις μελωδίες τους.

Άλλωστε, η μουσική είναι η κίνηση του ήχου να φτάσει τη ψυχή και να της δείξει την αρετή.

Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

Δήμαρχος Ξάνθης

 

 

Η μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θεσμούς σε όλη την επικράτεια. Ένας πυρήνας έκφρασης και δημιουργίας των νέων, μία διοργάνωση με ιδιαίτερη δυναμική, μία αξιέπαινη προσπάθεια μαθητών, καθηγητών, εθελοντών και πολιτών. Είναι ο στόχος που θέσαμε πριν λίγα χρόνια και τώρα απολαμβάνουμε την καθιέρωση του.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, την Π.Ε. Ξάνθης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ. και φυσικά το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε και απολαύσουμε μαθητές – μουσικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε αυτή την συνάντηση πολιτισμού. Συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις και σεμινάρια από διακεκριμένους ανθρώπους της τέχνης, θα μετατρέψουν τις μέρες αυτές την Ξάνθη σε μια πραγματική πόλη ονείρων. Δική μας υποχρέωση είναι να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη νέα γενιά έτσι να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται.

Πασχάλης Λύρατζης

Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

 

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην έκτη μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων», έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό και  καλλιτεχνικό  θεσμό, που φέρνει κοντά τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας και των Βαλκανίων. Έναν θεσμό που πρεσβεύει τους εκπαιδευτικούς και  παιδαγωγικούς στόχους που οφείλει να υπηρετεί το σύγχρονο σχολείο.  Γιατί το Σχολείο είναι από τη φύση του ο χώρος της παιδείας  και  ο άνεμος της αλλαγής. Και όταν λέμε Παιδεία εννοούμε «…την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ’ άστρα», όπως μας δίδαξε και ο χατζιδακικός λόγος. Με αυτό το όραμα πορευόμαστε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, καθιστώντας το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργίας και πολιτισμού.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας για την άριστη συνεργασία, τους εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και όλους εσάς, που μας στηρίζετε με τη συμμετοχή σας, την ενίσχυσή σας, και την παρουσία σας.

Αναστάσιος Ρούμογλου

Διευθυντής Μουσικού σχολείου Ξάνθης