ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Ή ΜΕ ΑΛΛΗ;

Ένα σημαντικό ερώτημα που προβάλλει για τους νέους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, σχετικά με την εκλογιμότητα τους, είναι:

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την διοικούσα παράταξη και μικρή πιθανότητα εκλογής ή με μία νέα «μικρή» δημοτική παράταξη με πιθανότητες εκλογής;

Σαφώς και η παράταξη Δημαρχοπουλου έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα για να εκλεγεί με δεδομένο ότι τα πρωτοκλασάτα του στελέχη άσκησαν διοίκηση και είναι καταγεγραμμένα στο μυαλό των ψηφοφόρων και μοιραία όσοι από τους Ξανθιώτες ψηφίσουν την παράταξη Δημαρχόπουλου θα ψηφίσουν τους πρωτοκλασάτους. Αυτό είναι πάγια πρακτική που δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Το ίδιο, είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και σε αυτές τις εκλογές.

Άρα εκ των πραγμάτων οι «πρωτοκλασάτοι» έχουν προτεραιότητα απέναντι στους νέους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης.

Είναι δεδομένο ότι στην προκειμένη περίπτωση οι νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την διοικούσα παράταξη, θα λειτουργήσουν ως «νεροκουβαλητές» των «Πρωτοκλασάτων» συμβούλων  και άρα οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν, όπως πληροφορούμεθα από τον νυν δήμαρχο περί εκλογιμότητας τους, έχουν μία δόση αλήθειας, αλλά δεν είναι όλη η αλήθεια.

Ο νυν δήμαρχος, πληροφορούμεθα, μιλά στους νέους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους  περί άμεσης εκλογής της παράταξης του  από την πρώτη Κυριακή, όμως αυτό είναι αδύνατο και η Ξάνθη το έζησε μόνο επί εποχής Αμοιρίδη με το πολύ πλούσιο έργο, άρα, εκ των πραγμάτων και την αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτό είναι αδύνατον διότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, χάνεται το μπόνους των εδρών και άρα με το 33% που πήρε την προηγούμενη φορά (με Τσέπελη, Παπασταματίου, Λύρατζη, Καραοσμαν Λεβέντ, Γκιρτζίκη, Γιαννώτα Χασαν Ογλού Ορχάν, Μπόζ Ραμαδαν, Κυριακίδη Αλέξανδρο, Χρήστο Μούρκα,  Κυρατζη) θα έχει 10 με 11 συμβούλους. Ποιος θα πρωτοεκλεγεί;

Με δεδομένη την μέχρι τώρα πορεία της παράταξης του κ. Δημαρχόπουλου όπου τον πλαισίωναν 25 δημοτικοί σύμβουλοι δεν κατάφερε και πολλά πράγματα. Θα καταφέρει τώρα με 11,  12 συμβούλους;

Οι νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να λησμονούν ότι προηγούνται οι «πρωτοκλασάτοι».

Έτσι γινόταν πάντοτε και είναι βέβαιο ότι έτσι θα γίνει και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Η υπάρχουσα δυναμική της παράταξης με τους υπάρχοντες αντιδημάρχους, προέδρους και αντιπροέδρους νομικών προσώπων του δήμου, σαφώς και θα ευνοηθούν από τους ψηφοφόρους της παράταξης Δημαρχόπουλου έναντι των νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Άρα οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, συμμετέχει στον συνδυασμό της διοικούσας παράταξης, είναι φυσιολογικό να μην έχει τα ίδια εχέγγυα και μηχανισμό εκλογής που διαθέτουν οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχον στην παράταξη του νυν δημάρχου.

Εκτιμάται ότι οι νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκλεγούν σε μικρότερους συνδυασμούς παρά στην διοικούσα παράταξη για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.