Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προ των πυλών. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι αρκετοί και οι επαγγελματίες, οι αιμοδότες της πόλης ζητούν από τους υποψήφιους και εν δυνάμει δημάρχους πράγματα απλά, καθημερινά που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τους να συνεχίζουν να «αιμοδοτούν» την πόλη.

Δεν έχει σημασία αν οι επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες μέσα ή έξω από την πόλη. Σημασία έχει ότι όταν οι επαγγελματίες πρέπει να πάνε στην τράπεζα, στην εφορία, στο επιμελητήριο να μπορούν να αφήσουν κάπου το αυτοκίνητό τους με ασφάλεια για να κάνουν την δουλειά τους απερίσπαστα.

Άρα αυτόματα η δημοτική αρχή έχει να λύσει το σοβαρότατο πρόβλημα με τις θέσεις παρκινγκ και εν γένει το κυκλοφοριακό.

Το υπόγειο δημοτικό παρκινγκ και ο άτυπος χώρος στάθμευσης στο Γκέρυ, έδιναν μία αξιόπιστη λύση στο θέμα αυτό. Δυστυχώς για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, αυτό λόγω γραφειοκρατίας και ανικανότητας του αυτοδιοικητικού προσωπικού να το διαχειριστεί, οι δύο χώροι στάθμευσης πλέον δεν υφίστανται.

Εκδηλώσεις. Όταν μία δημοτική αρχή ή η Π.Ε. Ξάνθης οργανώνει μία εκδήλωση όπου συγκεντρώνονται πολίτες για να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη σοβαρά ποιες επιχειρήσεις βλάπτουν ή στηρίζουν. Επιθυμητό να στηρίζονται οι επιχειρήσεις γύρω από την εκδήλωση. Πράγμα που σημαίνει ότι όταν σχεδιάζονται εκδηλώσεις όχι κατ ανάγκη πολιτιστικές, αυτές να μην γίνονται σε ένα σημείο της πόλης αλλά περιμετρικά και περιφερειακά.  Δεν μπορεί π.χ. να προγραμματίζεται μία εκδήλωση στην Σταυρούπολη και ο δήμος Ξάνθης να μην μισθώνει λεωφορεία για να μεταφέρει τους Ξανθιώτες και όταν θα πάνε οι Ξανθιώτες εκεί, η εκδήλωση στην Σταυρούπολη, θα πρέπει κάτι να έχει να τους δώσει. Διασκέδαση, ενημέρωση, περίπατο στην φύση. Αυτόματα με προσεκτικές και καλά σχεδιασμένες εκδηλώσεις κινούνται επαγγέλματα όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, καύσιμα, οι ντόπιοι επαγγελματίες, οι ξεναγοί και δεκάδες άλλα επαγγέλματα θα ωφεληθούν. Άρα σοβαρό σχεδιασμό εκδηλώσεων με γνώμονα να κινηθεί η αγορά.  

Τα χρήματα του δήμου και της Π.Ε. θα πρέπει να δίνουν «ζωή» σε όλους τους επαγγελματίες. Δεν είναι σωστό να τα μοιράζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Τέλος το θέμα της μετακίνησης των Ξανθιωτών στην «αγορά» που σημαίνει ότι θα αφήσουν χρήματα. Γιατί να το κάνουν οι Ξανθιώτες όταν δεν έχουν που να αφήσουν το αυτοκίνητο και δεν υπάρχει ένα μικρό αστικό να τους μεταφέρει;  Μία ματιά στα περιμετρικά εμπορικά κέντρα είναι αρκετή για να καταλάβουν οι δήμαρχοι. Άρα επιλογή σε δήμαρχο που θέλει να καταλάβει.