Ο «μάγκας» της Αριστοτέλους θολώνει το αφήγημα

Όσο κι εάν επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει το θέμα της δανειοδότησης Πολάκη, και το πώς αυτή αντιμετωπίστηκε από τον ίδιο τον υφυπουργό Υγείας, προκαλεί κόστος για το Μαξίμου τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας

Η λέξη «λούμπεν» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Καρλ Μαρξ για να περιγράψει το εξαθλιωμένο και χωρίς ταξική συνείδηση προλεταριάτο που δεν είχε πλέον κανένα ρόλο μέσα στην κοινωνία. Στον Παύλο Πολάκη το Μαξίμου έδωσε έναν ξεκάθαρο ρόλο: Να συσπειρώσει τους λούμπεν της ριζοσπαστικής Αριστεράς, να τους φανατίσει και μονίμως να υβρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και να… ξεσκεπάζει τους δήθεν εχθρούς του καθεστώτος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μετά, όμως, από τα όσα αποκαλύφθηκαν για το δάνειο των €100.000 από την Attica Bank –ή «ΣΥΡΙΖΑ Bank», όπως είναι γνωστότερη– μάλλον δημιουργεί πρόβλημα στο Μαξίμου και στο νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα: Αυτό της άλωσης της Κεντροαριστεράς και της συγκράτησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, πέραν της προσέλκυσης των διαφόρων κηπουρών που μετέχουν στον κυβερνητικό θίασο. Το πρόβλημα είναι ότι οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς, μετά τη δεύτερη τετραετία του Ανδρέα Παπανδρέου, έβαλαν στην ντουλάπα τον επαναστατικό μανδύα και φόρεσαν (εξακολουθούν φυσικά) το κοστούμι της συστημικότητας. Άρχισαν κι αυτοί να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια, και λιγότερο για τη ριζοσπαστικοποίηση της καθημερινότητάς τους. Και φυσικά σε αυτούς τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς δεν αρέσει ένας υπουργός να τηλεφωνεί στον κεντρικό τραπεζίτη και να του δίνει διορία, μαγνητοφωνώντας τον και εν συνεχεία να διαρρέει τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο σε φιλικό προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Όπως επίσης δεν τους αρέσει να βγάζει στη σέντρα τους δικαστές.

 

Οι αντιδράσεις

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση μεγεθύνεται, όταν υπάρχουν αντιδράσεις από ιδιαίτερα δημοφιλή πρόσωπα με τεράστια απήχηση στην κοινωνία, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος την Πέμπτη το πρωί δήλωσε για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι του θυμίζει τους αρκουδιάρηδες που κάποτε γυρνούσαν στις γειτονιές. Το χειρότερο είναι ότι ο Σαββόπουλος άσκησε κριτική συνολικά για την κυβέρνηση: «Κυβερνά μια αποτυχία της Αριστεράς, κυβερνούν εγγαστρίμυθοι του Ανδρέα Παπανδρέου, άνθρωποι που τον μιμούνται».

Στο Μαξίμου βλέπουν ότι ο Σαββόπουλος δεν είναι ο μόνος που αποστρέφεται την εικόνα του νταή υφυπουργού. Για παράδειγμα, η «Εφημερίδα των Συντακτών» (που δεν τη λες και αντικυβερνητική) αποκάλεσε τον Πολάκη «σαχλαμαρόμαγκα», ο οποίος «μοστράρεται ως περίπου Ρομπέν των Δασών, αλλά την ίδια ώρα δεν έχει τη γενναιότητα ν’ αναγνωρίζει τα λάθη του και τη μεγαλοψυχία να ζητά πού και πού συγγνώμη».

Σε άλλο σημείο του παραπάνω άρθρου της «ΕΦ.ΣΥΝ.», ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε ως «καβαλημένο καλάμι, αιθεροβατεί στις νεφέλες της εξουσίας με κομμένο καπίστρι, καθώς χορεύει ζεϊμπεκιά α λα μπαλέτο Κεϊλάνης προς εντυπωσιασμό των χρηστών του φου μπου, εξακολουθεί να κάνει ζημιά στο κόμμα του, νομίζοντας πως ωφελεί τον εαυτό του».

Και την Πέμπτη η «Εφημερίδα των Συντακτών» επανήλθε, μετά το διάγγελμα Πολάκη στην κρατική τηλεόραση, όπου με άρθρο του ο διευθυντής σύνταξης, Σωτήρης Μανιάτης, εκφράζει το ερώτημα: «Δεν προβληματίζει κανέναν το γεγονός ότι εκταμιεύεται από έναν πολιτικό –και μάλιστα υπουργό– ένα ποσό τέτοιου ύψους ως καταναλωτικό δάνειο, δηλαδή μετρητά στο χέρι σε μια προεκλογική χρονιά

Στο κείμενο τονίζεται ότι «προφανώς και πρέπει να ελεγχθούν τα δάνεια κομμάτων, πολιτικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και οι πιθανές ροές “μαύρου” χρήματος. Όταν όμως κάποιοι αρχίζουν αμέσως τη γνωστή μέθοδο του “κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους” κάτι… σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι «μόλις σκάσει ένα θέμα όπως αυτό με το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αρχίζουν ορισμένοι τα “ναι, αλλά”. Οι… συμψηφισμοί, όμως, μάλλον συσκοτίζουν παρά απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν».

Ο αρθρογράφος, καταλήγοντας, αναφέρει ότι «η εισαγγελική παρέμβαση ήταν αναμενόμενη αλλά λίγο θα έπρεπε να απασχολεί αν πρόκειται για υποκλοπή ή όχι, αν παραποιήθηκε ή όχι η συνομιλία του κ. Πολάκη με τον κ. Στουρνάρα. Στην κυβέρνηση όμως, αλήθεια, θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες από υπουργούς είναι επιτρεπτές; Και θα το ρίξουν και πάλι στο “τι να κάνουμε, έτσι είναι ο χαρακτήρας του αλλά κάνει δουλειά και είναι έντιμος”; Βέβαια, θα μου πείτε το ύφος, το ήθος και η αμετροέπεια του κ. Πολάκη είναι γνωστά και θα έπρεπε να έχει πάει σπίτι του εδώ και καιρό, από τότε που εμφανίστηκε με προκλητικό τρόπο σε εκδήλωση στο υπουργείο του να καπνίζει! Αλλά αυτά προφανώς σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δυστυχώς...».

 

Άνοιξε πληγή με την τράπεζα για την κυβέρνηση

Μέγα πλήγμα για τον Αλ. Τσίπρα είναι ότι το δάνειο Πολάκη άνοιξε ένα θέμα που κρατούσε κλειστό η κυβέρνηση. Αυτό της Attica Bank και της λειτουργίας της υπέρ των συμφερόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που επεσήμανε και η «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια, δεν προβληματίζει κανέναν η επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας

Το χειρότερο για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο η επίθεση Πολάκη στον Στουρνάρα, αλλά το γεγονός ότι το θέμα ξέφυγε από τα ελληνικά σύνορα, καθώς στις απειλές του υπουργού στον διοικητή της ΤτΕ αναφέρθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ. Ταυτόχρονα η Εύα Καϊλή κατέθεσε δύο επερωτήσεις στην Ευρωβουλή. Στη μία ζήτησε την επέμβαση του Μάριο Ντράγκι και στη δεύτερη επεσήμανε ότι «τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής δίνονται με τα λεηλατημένα κεφάλαια των αποθεματικών των Ταμείων».

Όπως ανέφερε η ευρωβουλευτής, «είναι πασιφανές ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν πιέσεις σε υψηλό επίπεδο για να αναγκαστούν οι φορείς να βάλουν χρήματα των Ταμείων τους (ΤΣΜΕΔΕ και ΕΥΔΑΠ μεταξύ άλλων) σε μία τράπεζα που ο ρόλος της θα ήταν να διαμεσολαβεί στην μεταφορά κεφαλαίων, από τα Ταμεία προς στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ημετέρους του. Το δεύτερο ζήτημα αφορά την διοίκηση και τους λειτουργούς της Τράπεζας και τις ευθύνες που τους βαρύνουν στη δανειοδότηση αφερέγγυων δανειοληπτών».