Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι βλέποντας τον τίτλο που έβαλε στην έρευνα του ο Ανέστης Αντωνιάδης Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής ΚΙ.ΝΑΛ,  είπαμε ότι κάτι κάνει λάθος, όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μόλις 6 μηνών υφυπουργός ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης “μοίρασε” 865 εκατομμύρια ευρώ τα οποία φυσιολογικά θα πρέπει να εκταμιευτούν μέσα στους τρεις επόμενους μήνες που θα είναι κυβέρνηση, όντως είναι ένας προεκλογικός άθλος. Το θέμα είναι πλέον, πόσο σανό μπορούν να μασήσουν ακόμη οι ψηφοφόροι.

Βλέπετε το σκίτσο πιο πάνω, θα σας το επεξηγήσω αναλυτικά.

Ο κ. Στάθης Γιαννακίδης αναλαμβάνει τέλη Αυγούστου υφυπουργός ανάπτυξης με τομέα το ΕΣΠΑ. Επιβράβευση λογικά μια και θεωρείτε πραιτοριανός του Αλέξης Τσίπρα και επιβράβευση για όλο το ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, για τα υψηλά ποσοστά που είχε το 2015 στο νομό μας.

Φυσικά τώρα το ΕΣΠΑ είναι πολύτιμο εργαλείο γιατί υπάρχει σχέδιο. Όχι τίποτα χαζομάρες που λέγαμε το 2015 ότι τα λεφτά θα τα βρούμε από προγράμματα Θεσσαλονίκης, Σεισάχθειες, Λίστες Lagarde, τα κλεμμένα, κτλ. ΠΑΝΕ ΑΥΤΑ. BLANCO! Τώρα το ΕΣΠΑ των Ευρωπαίων, “που θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν”, είναι η ατμομηχανή.

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποσά λεφτά έχει μοιράσει στα λογία και σε Δελτία Τύπου ο Υφυπουργός μας:

  1. Υπέγραψε ένταξη έργων 800.000 ευρώ στο Χιονοδρομικό Φαλακρού
  2. Στήριξη των start up, δρομολογείτε το Πρόγραμμα Προθερμοκοίτησης 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση κλάδων αιχμής.
  3. 55 εκατ. ευρώ για το Φυσικό Αέριο στην ΑΜΘ
  4. Ενισχύσεις για μικρομεσαίους στη νέα Πρόσκληση του Ιnterreg, προβλέπεται η άμεση ενίσχυση, σε πιλοτικό στάδιο, με 10 εκατομμύρια ευρώ, συνεργατικών σχημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής μας. Παράλληλα, στις αρχές του νέου χρόνου προγραμματίζεται η έγκριση και έκδοση μίας ακόμη Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους συλλογικούς φορείς από τον χώρο της επιχειρηματικότητας, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Σύνολο: 18 εκατ. ευρώ.
  5. Προκήρυξη 460 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις: Η πρώτη Δράση είναι η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δράση που προκηρύσσεται είναι η «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση», με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.
  6. 100 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα ύδρευσης: πρόσκληση του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών, των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης της χώρας, για την κατασκευή μεγάλων έργων ύδρευσης
  7. Άλλα 200 εκατ. ευρώ για τις Μικρομεσαίες Τουριστικές Επιχειρήσεις. Με τη νέα τροποποίηση της Πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, πενταπλάσια του αρχικού προϋπολογισμού, ενισχυμένη με 150 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης από πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 50 εκατ. ευρώ από πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Σύνολο δηλαδή ο Υφυπουργός μας έχει μοιράσει σε έργα, μέσα σε 5 μήνες, κοντά στα 865 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε καν Δις.

Στην συνέντευξη του βέβαια στον συντοπίτη μας, Ιορδάνη Χασαπόπουλο, εάν υπάρχουν ακριβή χρονοδιαγράμματα, ακούστηκαν οι εκφράσεις ευελπιστούμε, ελπίζουμε, θεωρούμε και υπολογίζουμε μετά από 6-7 μήνες να αρχίσουν οι αρχικές εκταμιεύσεις.

Εμείς επειδή είμαστε καλοπροαίρετοι, ελπίζουμε ότι όντως αυτά τα ταγμένα 865 μύρια, μέχρι στιγμής, θα αξιοποιηθούν στο 100% και θα πέσει χρήμα στην αγορά, να βοηθήσει επιχειρήσεις να παράγουν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Αλλά τα δείγματα μάλλον δεν είναι και τα καλύτερα το τι θα επακολουθήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και ειδικά ο κ. Γιαννακίδης, είχαν ανάγει για τον νομό Ξάνθης, πριν γίνει υφυπουργός, μέγιστο στόχο για τον πρωτόγεννη τομέα και τις επενδύσεις γενικότερα την καλλιέργεια κάνναβης. Ειδικά οι στόχοι και τα νούμερα που είχαν διαρρεύσει και στον πανελλαδικό τύπο, ήταν πέρα πέρα αισιόδοξα, για να μην πω έφταναν τα όρια του μυθεύματος.

Αλλά την προηγουμένη βδομάδα διαβάσαμε το παρακάτω:

«Τριάντα οι επενδυτικές προτάσεις για βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη – Καμιά για την Ξάνθη».

Όπως επίσης στην γέφυρα που κατέρρευσε στην Καβάλα οπού ο ίδιος με την κ. Νοτοπούλου επέβλεπαν πως θα αποκατασταθεί η ζημιά, ακόμα δεν ξέρουν ποιανού φορέα αρμοδιότητα είναι να την επισκευάσει.

Επομένως αγαπητοί μου, το να κάνουμε πολιτική με κριτική είναι το μόνο εύκολο, «αντιμνημονιακοί αγώνες», το να ασκούμε πολιτική με λόγια και με υποσχέσεις, θέλει λίγη περισσότερη προσπάθεια, «κυβερνητικό έργο», αλλά δεν έχει και ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και αυτό.

Το να κάνουμε πράξεις; ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ!

Είναι το πιο δύσκολο από όλα. Εάν το επιτυχείς όμως, είναι η πεμπτουσία της πολιτικής. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ.