Διευκρίνισε ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος μετά από ερώτηση της XanthiTimes.gr σχετικά με το σύστημα ελέγχου της στάθμευσης στην πόλη της Ξάνθης και την παλιά πόλη κόστους 70.000 ευρώ.

Ένα σύστημα το οποίο δημοπρατήθηκε αλλά κατέστει άγονος ο διαγωνισμός και που η δημοτική αρχή προτίθεται να το βγάλει και πάλι σε δημοπρασία.

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, το σύστημα αυτό κοστίζει περίπου 70.000 ευρώ και θα εξαλείψει πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα όπως τους κερματοδέκτες και την ταλαιπωρία των Ξανθιωτών να κουβαλάνε ψηλά στην τσέπη τους και να τρέχουν σε περίπτωση παράτασης της παραμονής τους στον χώρο εργασίας ή διασκέδασης για να ξαναβάλουν κέρματα για να ανανεώσουν τον χρόνο παραμονής τους.

Με αυτό το σύστημα, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, που θα το εφαρμόσουν τα κινητά και που φυσικά θα ισχύσει όταν βρεθεί ανάδοχος, θα μπορεί ο πολίτης με την χρήση WF του δήμου να παρκάρει και να ανανεώνει το χρόνο παραμονής του στο χώρο στάθμευσης κάνοντας χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής.

Ποιο συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του δήμου κάνοντας χρήση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου με το ανάλογο μηχάνημα θα σκανάρει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που είναι παρκαρισμένο και αν μεν έχει πληρώσει με την εφαρμογή που θα «κατεβάσει» στο κινητό του, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, τότε το «μηχανάκι» θα κόβει αυτόματα κλήση για παράνομη στάθμευση.

Επίσης η ανάδοχος εταιρεία θα έχει την ευθύνη να συμβληθεί με τα περίπτερα ή άλλους χώρους όπου ο πολίτης θα πηγαίνει και θα ανανεώνει τον απαραίτητο χρόνο στο κινητό του για να παρκάρει στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης κάτι, που όπως διευκρίνισε, γίνεται με τα καρτοκινητά. Δηλαδή  όταν κάποιος πληρώνει και ανανεώνει τον χρόνο ομιλίας του, θα γίνεται και κάτι ανάλογο με τον χρόνο στάθμευσης καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό.

Κάτι ανάλογο θα γίνεται και στην παλιά πόλη όπου οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν «τεσκαριστεί» και τα οχήματα τους είναι καταχωρημένα στο σύστημα ούτως ώστε όταν ο υπάλληλος του δήμου «σκανάρει» τον αριθμό κυκλοφορίας του, αν μεν είναι κάτοικος παλιάς πόλης, θα δείχνει την ένδειξη ότι είναι τακτοποιημένος και δεν απαιτείτε να πληρώσει πρόστιμο. Αν πάλι το όχημα που είναι παρκαρισμένο στην παλιά πόλη και δεν είναι μονίμου κατοίκου τότε το μηχάνημα ελέγχου θα κόβει αυτομάτως κλήση για παράνομο παρκάρισμα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ