Τελικά δεν φωτίστηκαν περισσότερο οι Ξανθιώτες μετά και το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που είχε σαν κεντρικό θέμα την συνέχιση  της λειτουργίας αποκομιδής των απορριμμάτων και εν γένει την ανακύκλωση με το νέο καθεστώς, δηλαδή της μετατροπής του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ.(Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων)

Τα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Μ. Φανουράκη δεν απαντήθηκαν από την διοίκηση του δήμου και μεγαλομετόχου του ΣΔΑΝΞ.

Ο ίδιος ο ΣΔΑΝΞ ήταν απόντας από την συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό συμβούλιο με ευκαιρία της ερώτησης Φανουράκη.

Η 19η Ιανουαρίου πλησιάζει και η εικόνα γύρω από την υπαγωγή ή όχι ου ΣΔΑΝΞ στον ΦΟΔΣΑ ή στην ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ένας γρίφος που δεν λύνεται αφήνοντας στο σκοτάδι όλους τους Ξανθιώτες οι οποίοι θέλουν να γνωρίζουν σε ποια από τις περιπτώσεις θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για την συγκομιδή των απορριμμάτων τους και σε ποια όχι.

Μάλιστα για να αποφευχθεί η τελική ημερομηνία της 19ης Ιανουαρίου και να παραμείνει ως έχει το όλο θέμα με την ευθύνη διαχείρισης του ΣΔΑΝΞ (αν καταλάβαμε καλά) που θα περιέλθει στον ΦΟΔΣΑ της ΑΜΘ, επιστρατεύτηκαν την τελευταία στιγμή, οι βουλευτές του νομού για να δοθεί από τον αρμόδιο υπουργό μία παράταση στην τελική ημερομηνία προκειμένου λέει, να προλάβουν να υλοποιήσουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θέλει την μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ.

Σαφώς και το ερώτημα γιατί καθυστερούν δήμοι Ξάνθης και ΣΔΑΝΞ (υπάρχει απόφαση όλων των δημοτικών συμβουλίων των δήμων της Ξάνθης για την μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ σύμφωνα με τις επιταγές του νέου νόμου) δεν απαντήθηκε.

Τελικά τι φταίει εφ όσον όλοι εξέφρασαν (Δήμοι της Ξάνθης και ΣΔΑΜΞ την κοινή επιθυμία για αυτό) και δεν υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση;

Σίγουρα η αοριστίες που ακούστηκαν από τον δήμαρχο Ξάνθης σε απάντηση της ερώτησης Φανουράκη, δεν κάλυψαν και κυρίως δεν ενημέρωσαν, σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται το όλο θέμα και τι μέλη γενέσθαι αν ο υπουργός κ. Φάμελος δεν δώσει την παράταση.

Ο ΣΔΑΝΞ πλέον θα υπαχθεί στον ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας;

Πόσο θα κοστίσει αυτό στους Ξανθιώτες;

Που θα πάνε τα περιουσιακά στοιχεία του ΣΔΑΝΞ;

Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι;

Και πληθώρα ερωτήσεων που δυστυχώς δεν τυγχάνουν ξεκάθαρων απαντήσεων από κανέναν αρμόδιο.

Όταν η δημοτική αρχή της Ξάνθης ψήφιζε στο δημοτικό συμβούλιο με δεδομένο ότι θα προλάβει όλα όσα προβλέπει ο νόμος και ο ΣΔΑΝΞ θα μετατραπεί σαν ΦΟΔΣΑ, δεν γνώριζε ότι ο καιρός ήταν λίγος και η γραφειοκρατία η οποία απαιτείτε για να μετατραπεί ο ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ πολύ μεγάλη;

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ