«Δώρο» η Συρία στην Άγκυρα, που όμως αποθρασύνεται

Πειραιώς728×90-30-12

H Ελλάδα κατεβάζει τους τόνους, η Τουρκία αναλαμβάνει χωροφύλακας στη Συρία με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ, και το Ισραήλ παρακολουθεί για να ενημερώνει τις ΗΠΑ ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από την Πέμπτη έδωσε σήμα να μην απαντά η χώρα στην Άγκυρα, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε πως η Ελλάδα απαντά με το διεθνές δίκαιο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πως «το μήνυμα εστάλη» θεωρούν στην κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών. Η Άγκυρα έχει αντιληφθεί πως μένει εκτός του ενεργειακού παιχνιδιού στη Μεσόγειο, και αυτό πέφτει κάπως βαρύ στον Σουλτάνο Ερντογάν. Στο Πεντάγωνο δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για πρόκληση θερμού επεισοδίου, γι’ αυτό και με το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, άκρως υπηρεσιακά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέλαβε να απαντήσει: «Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ φυσικά δεν είπε τίποτε περισσότερο από εκείνο που είχε εισηγηθεί ο Ναύαρχος Λυμπέρης στον Κ. Σημίτη τη νύχτα των Ιμίων. Η ιστορία έχει καταγράψει το «ευχαριστώ» τού τότε πρωθυπουργού στους Αμερικανούς, ενώ η προσεκτική διατύπωση του Ναυάρχου Αποστολάκηδείχνει πως έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου εφόσον χρειαστεί.

Μήνυμα εστάλη. Ελήφθη;

Το μήνυμα όμως το πήρε και η Άγκυρα. Έτσι ερμηνεύουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ την προκλητικότητα της Πέμπτης με τις υπερπτήσεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) χθες.

Έστειλε διπλό μήνυμα στην Τουρκία:  «Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο μήνυμα είναι να μη χρησιμοποιήσει η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν συγκεκριμένης πολιτικής αύξησης της έντασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα κανένας δεν πρέπει, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε ηθελημένα, ούτε αθέλητα, με κάποιον τρόπο να υποστηρίξει τέτοιες σκέψεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Ταύτιση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Σε ερώτηση εάν η δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ». Και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη πλευρά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει.

«Ως προς τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις, επιδιώκουμε αποδεδειγμένως σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου –αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα “NATURA 2000”– και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 –οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο τη δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του Εξωτερικού σε απόλυτη σύμπνοια με το Μέγαρο Μαξίμου.

Τι του φταίει του σουλτάνου

Τα τουρκικά ΜΜΕ με ευθύ τρόπο έδειξαν τι είναι αυτό που προκαλεί εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν και φυσικά δεν είναι άλλο από τον αγωγό East Med που αφήνει εκτός παιχνιδιού την Τουρκία. Η «Χουριέτ» με τίτλο «Απόφαση για υπογραφή στο πρόγραμμα που κάνει “μπαϊπάς” στην Τουρκία» γράφει ότι τη στήριξή τους στο πρόγραμμα επανέλαβαν και οι ΗΠΑ με τη συμμετοχή στη σύνοδο του Πρέσβη τους στο Ισραήλ. Στις υπόλοιπες εφημερίδες γίνεται όμως αναφορά και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, το νέο «παιχνιδάκι» του σουλτάνου. Η εφημερίδα «Σταρ» με τίτλο «Η έκφραση των ανήσυχων προσώπων των εχθρών της Τουρκίας που συνήλθαν στον δολοφόνο Ισραήλ σημάδεψε τη σύνοδο», σχολιάζει ότι από την έκφραση των προσώπων τους είναι φανερό ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση Τραμπνα αποσυρθεί από τη Συρία και ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια. Σχολιάζει ακόμη ότι οι τρεις ηγέτες άρχισαν να φοβούνται πως η απόφαση των ΗΠΑ θα αλλάξει όλες τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στο πρόγραμμα σχεδόν προεξοφλεί πως οι ΗΠΑ έχουν τον δικό τους «άνθρωπο» και κατά συνέπεια έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το θέμα της Συρίας ξεκάθαρα προκαλεί ανησυχία για άλλους λόγους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνησή του για να δώσει ένα… παιχνιδάκι στον Ερντογάν (και μαζί δώρο τους patriot) να απασχολείται και να μην ενοχλεί τους υπολοίπους. Η συμφωνία των δύο θέλει να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του ISIS. Ο Τούρκος πρόεδρος όμως φέρεται έτοιμος για την εθνοκάθαρση των Κούρδων. Εκτός και αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «BasNews» που πρόσκειται στον Μεσούτ Μπαρζανί.  Η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση Κούρδων και Αράβων στα ανατολικά του Ευφράτη. Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, σημαίνει ότι  σχηματίζεται ένα αντι-τουρκικό, επικίνδυνο μέτωπο στα σύνορα της Τουρκίας. Και ο Ερντογάν θα μοιάζει με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του…