Του Προκόπη Χατζηνικολάου

«Φρένο» βάζουν οι θεσμοί στις προθέσεις της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση πολλών δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεν επιθυμούν να δώσουν ένα ακόμα δώρο στην κυβέρνηση, μετά από αυτό των συντάξεων, και μάλιστα σε μία ταραγμένη πολιτικά προεκλογική περίοδο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει το κουτί με τα δώρα. Μάλιστα, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα από τα 16 προαπαιτούμενα, υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου, έχει εξοργίσει τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, κυρίως της χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά δεν επιθυμούν να παρέμβουν περαιτέρω στα εσωτερικά της χώρας πριμοδοτώντας συνεχώς την κυβέρνηση σε βάρος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Και αυτό καθώς οι Eυρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά χρησιμοποιούνται πολιτικά για να κερδίσει την εύνοια συγκεκριμένων ομάδων ψηφοφόρων, ενώ την ίδια στιγμή και η ΝΔ έχει εξαγγείλει αντίστοιχη ρύθμιση.

Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, έχουν «παγώσει», καθώς δεν πέρασε ούτε από τα τεχνικά κλιμάκια η σχετική πρόταση. Τα τεχνικά κλιμάκια διεμήνυσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση ότι στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης, τη στιγμή μάλιστα που η ροή των εσόδων προς τα ταμεία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν όπως επίσης και στην εφορία. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εισπραχθεί στο 9μηνο του έτους περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι μικροοφειλέτες και όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικές κατασχέσεις και δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών, εκτός εάν καρποφορήσουν οι συζητήσεις αλλά από ο 2019. Αυτό που ίσως να συζητήσουν οι δανειστές είναι μία μικρότερη ρύθμιση 48 δόσεων αλλά με πολύ συγκεκριμένους όρους.

Πάντως από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που σχεδιάζονται, χωρίς πάντως να έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για μια νέα ρύθμιση διαφορετική από αυτήν που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας ή αν θα πρόκειται για μονομερή ενέργεια, χωρίς τη συμφωνία των δανειστών της χώρας.

Αρχικά το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση αφορούσε μια νέα έκτακτη ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων του εξωδικαστικού. Η ρύθμιση θα λειτουργούσε στα πρότυπα του εξωδικαστικού και ο αριθμός των δόσεων θα ήταν ανάλογα με το ύψος της οφειλής του οφειλέτη, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμη και για 120 δόσεις. Ελάχιστη μηνιαία δόση θα ήταν τα 50 ευρώ. Η ένταξη των μικροοφειλετών σε αυτή είχε ως προϋπόθεση την εξόφληση ή τη ρύθμιση των τρεχουσών υποχρεώσεων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

 Φωτογραφία: APImages