Του Γιάννη Σιδέρη

Το είχαμε πει από την εποχή των «Παραιτηθείτε». Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αποσταθεροποιούν οι κατηγορίες περί ψευδολογίας, πολιτικής ασυνέπειας, ανικανότητας στο κυβερνάν, εθνοπροδοτικής στάσης, πολιτικών φτωχοποίησης του λαού, χυδαίας συμπεριφοράς, και όλα όσα η αντιπολίτευση του καταλογίζει.

Εκείνο που τον αποσταθεροποιεί είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις, το πολιτικό πεζοδρόμιο και οι ακτιβίστικες δράσεις εναντίον του. Η Αριστερά παλαιόθεν έχει ταυτιστεί με τέτοιες λειτουργίες, καθώς σε δύσκολους καιρούς ήταν ο μοναδικός τρόπος έκφρασης. Αλλά στον καιρό της ευκολίας οι ανεπίγνωστοι επίγονοι απέκτησαν ιδιοκτησιακή αντίληψη. Μόνο αυτοί δικαιούνται να κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο. Όποιος κινητοποιηθεί χωρίς τις ευλογίες τη αριστεράς είναι εξ ορισμού ύποπτος. Πολύ περισσότερο όταν κινείται εναντίον της αριστερής κυβέρνησης (για την ευκολία της συζήτησης ο χαρακτηρισμός «αριστερής»).

Έτσι έφτασαν με τους «Παρατηθείτε», ο Φίλης να μιλάει για όρια αντισυνταγματικής εκτροπής και η Γεροβασίλη για αντεθνική στάση. Έτσι και τώρα η κυβέρνηση βρέθηκε στα όρια της υστερίας με τις μαθητικές κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία.

Δεν θα εμπλακούμε στην ατέρμονη και άχρηστη συζήτηση, κατά πόσο διάβασαν και γνωρίζουν οι μαθητές την συμφωνία των Πρεσπών. Όσο είχαν διαβάσει το μνημόνιο οι μαθητές που μούντζωναν τους «προδότες» επισήμους στις εθνικές παρελάσεις, υπό το στοργικό βλέμμα των Συριζαίων και ακροδεξιών ινστρουχτόρων.

Όμως έτσι κι αλλιώς τα παιδιά της Βορείου Ελλάδας κουβαλούν οικογενειακές μνήμες, κουβαλούν εκείνες τις θύμισες που μεταφέρονται ως βιωματική διήγηση από γενιά σε γενιά, για τα όσα τράβηξαν οι παππούδες και οι προπάπποι τους, πριν και κατά τον Μακεδονικό αγώνα. Εξ αυτού η ευαισθησία είναι κληρονομημένη, και την θεωρούμε δεδομένη. Πάνω σε αυτή σαφώς παρεισφρέουν και όλα τα άλλα: Η προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να καναλιζάρουν τις καταλήψεις, ο χαβαλές που ενσωματώνει μια τέτοια ανακατωσούρα στους εφήβους, η αίσθηση της ξενοιασιάς χωρίς μαθήματα, η ψευδαίσθηση της δήθεν «ενηλικίωσης» που τα βάζει με την εξουσία, κλπ.

Η κυβέρνηση συνελήφθη εξαπίνης. Ήταν έξω από τη φυσική τάξη πραγμάτων, μαθητές που δεν επηρεάζονται από τον χώρο της ή χώρους αριστερόθεν αυτής, να μετέρχονται τέτοιες μορφές δράσης. Κάποια συνθήματα σε πανό η στα στόματα των μαθητών της πρόσφεραν τη χρυσή ευκαιρία. Να χαρακτηρίσει όλους τους καταληψίες μαθητές ως υποχείρια τη Χ.Α. Υπουργοί και κομματικά στελέχη βάλθηκαν εν χορώ να ζητούν από τις υπόλοιπες δυνάμεις να καταδικάσουν τις «φασιστικές» καταλήψεις. Χαρακτηριστική η δήλωση του Γραμματέα Σκουρλέτη «όποιος αισθάνεται αλληλέγγυος, στη βάση μιας πατριωτικής αντίληψης, με τους Χρυσαυγίτες, το μόνο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ως πατριώτης».

Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει! Όποιος θεωρεί προδοτική την συμφωνία είναι φασίστας, επειδή έτσι τη χαρακτηρίζει και η ΧΑ. Και αυτά τα λέει ο ισοπεδωτικά διεθνιστικός ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν είναι μόνο το ανήθικο να χαρακτηρίζουν 17χρονα ως Χρυσαυγίτες, γιατί εκφράζουν με λάθος τρόπο και σε λάθος χώρο, την εθνική τους ευαισθησία, επειδή κάποιοι ακροδεξιοί εμφιλοχώρησαν και τους υπέβαλαν και κάνα δυο ανεπίτρεπτα συνθήματα. Πιο ανήθικο είναι ότι επιδίδονται για μια ακόμη φορά σε ένα ακόμη διαχωρισμό της κοινωνίας. Δικοί μας και δικοί τους μαθητές. Οι δικοί μας δημοκρατικοί, οι άλλοι φασίστες!

Φυσικά γνωρίζουν ότι από αντίδραση στις καταγγελίες, κάποιοι μαθητές μπορεί να προσανατολιστούν προς την ΧΑ. Δεν τους νοιάζει. Αφενός όσοι περισσότεροι ξεφύγουν από την κοινοβουλευτική Δεξιά και ψηφίσουν τη ΧΑ, θα είναι κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που δεν τους βγήκε η κοινή εκλογική κάθοδος του χώρου στα δεξιά τη ΝΔ, αφού ναυάγησε η εκλογική σύμπραξη της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου με τη Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη ΧΑ. Αφενός για να ανακόπτει ψήφους από τον κύριο κορμό της Δεξιάς, τη ΝΔ (το Δεξιά ως γενικός όρος, έστω και αν υπάρχουν υποδιαιρέσεις, παραδοσιακοί δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντροδεξιοί κλπ). Τη χρειάζεται και για να καταγγέλλει τους άλλοτε συμμαχητές της των πλατειών ως αντίπαλον δέος, παριστάνοντας τον μοναδικό υπερασπιστή της «αντιφα» πολιτικής δράσης. Αν συρρικνωθεί η ΧΑ στερείται έναν από τους βασικούς ρόλους που τον νομιμοποιεί στα μάτια των οπαδών του, τώρα που έγινε ο πιο καλός μαθητής του μνημονίου.